Αντ. Αυγερινός στο “Π”: Μοναδική η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Αντ. Αυγερινός στο “Π”: Μοναδική η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Του
Dr ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
Προέδρου Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου ΕΕΣ,
Φαρμακοποιού, Υποστρατήγου ε.α.


Στις φοβερές και πρωτόγνωρες πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα πολλές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου, το μόνιμο προσωπικό μας και οι εθελοντές μας επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης, ανθρωπισμού και προσήλωσης στο καθήκον, καθώς επίσης πλήρη ετοιμότητα και αυτοθυσία, αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσής τους και την άρτια οργάνωσή τους. Τους θαυμάζουμε και τους επευφημούμε σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης του έργου τους. Ταυτόχρονα, η ευρεία αναγνώριση από τον κόσμο και την Πολιτεία των δράσεων του ΕΕΣ στις πληγείσες περιοχές αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση για τους εθελοντές και το προσωπικό μας.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, έχοντας γίνει ο τελικός αποδέκτης της συγκινητικής ανταπόκρισης του ελληνικού λαού στο κάλεσμά του για ενίσχυση των πληγέντων της Θεσσαλίας (Βόλος, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα), συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις ανθρωπιστικές αποστολές στις πληγείσες περιοχές, ενισχύοντας συνεχώς τους πληγέντες με εκατοντάδες τόνους ανθρωπιστικού υλικού. Ο ΕΕΣ, με τους χιλιάδες εθελοντές του και το ακούραστο προσωπικό του, πραγματοποιεί συλλογή, διαλογή, δεματοποίηση, παλετοποίηση, αποστολή και διανομή ανθρωπιστικού υλικού στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Ταυτόχρονα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, έχοντας αναπτύξει μακροχρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων αρωγής και υποστήριξης ατόμων, οικογενειών και κοινοτήτων που πλήττονται από έκτακτα καταστροφικά γεγονότα, έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες καταγραφής των αναγκών των πληγέντων, βρισκόμενος σε αγαστή συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, προκειμένου το επόμενο διάστημα να προσφέρει οικονομική βοήθεια στους ανθρώπους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από το νερό και τους τόνους λάσπης που προκάλεσαν τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία.

Από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή της προσφοράς
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες από τις καταστροφικές πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας. Οι ακούραστοι εθελοντές Σαμαρείτες – Διασώστες και Ναυαγοσώστες του ΕΕΣ πραγματοποίησαν δεκάδες απεγκλωβισμούς από τις πλημμυρισμένες περιοχές σε Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο, ενώ οι συνεχείς ανθρωπιστικές αποστολές του προσέφεραν τεράστια βοήθεια στους κατοίκους. Σημειώνεται ότι, λόγω της τεράστιας έκτασης των καταστροφών από τις πρωτοφανείς πλημμύρες, στις πληγείσες περιοχές έσπευσαν κλιμάκια εθελοντών, με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (διασωστική βάρκα, αντλίες, κοπτικά μηχανήματα κ.ά.), από Αθήνα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Πάτρα, για να ενισχύσουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών και του προσωπικού των τοπικών τμημάτων του ΕΕΣ (Λάρισα, Ελασσόνα, Καρδίτσα, Βόλος, Τρίκαλα) να ανακουφίσουν τους πληγέντες.

Πρέπει να σημειωθεί η ιδιαίτερα θερμή υποδοχή των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν στους εθελοντές του ΕΕΣ που επιχειρούσαν απάντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις. Οι πολίτες με δάκρυα στα μάτια ευχαριστούσαν τους εθελοντές που βρέθηκαν στο πλευρό τους σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Αμέτρητα είναι τα περιστατικά που εκτυλίχθηκαν το τελευταίο διάστημα σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας με πρωταγωνιστές τους «Ήρωες της Διπλανής Πόρτας», τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), τα οποία αναδεικνύουν το μεγαλείο της προσφοράς των εθελοντών του ΕΕΣ. Ο κ. Γιώργος, ιδιοκτήτης φούρνου στη Λάρισα, του οποίου η επιχείρηση είχε πλημμυρίσει, ανέφερε στους εθελοντές μας: «Χωρίς εσάς δεν ξέρω τι θα είχα κάνει. Έχουν καταστραφεί κόποι μιας ζωής. Ευχαριστούμε που υπάρχετε και βοηθάτε τον κόσμο».

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της προσφοράς του ΕΕΣ στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη που παρείχε στους πληγέντες. Έμπειροι κοινωνικοί λειτουργοί και εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας του ΕΕΣ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πολιτών που μεταφέρθηκαν σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, προκειμένου να προσφέρουν ψυχολογική στήριξη και υποστήριξη στους πληγέντες και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια χρειάζονταν, εστιάζοντας στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, αλλά και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά.

Επιγραμματικά, ο ΕΕΣ στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας προσέφερε:

• Παροχή Πρώτων Βοηθειών.
• 150 απεγκλωβισμούς υπέργηρων, χρόνια πασχόντων, μικρών παιδιών και οικόσιτων ζώων με τη χρήση αναγκαίου ναυαγοσωστικού σκάφους και με τη βοήθεια των ναυαγοσωστών.
• Παροχή τροφής, εμφιαλωμένου νερού, φαρμάκων, ειδών ένδυσης και υπόδησης στους πληγέντες.
• Ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πλημμυροπαθών συμπολιτών μας.
• Εκκενώσεις σπιτιών κατόπιν υπόδειξης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και μεταφορά των συμπολιτών μας σε ασφαλές σημείο.
• Παροχή Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης σε χώρους φιλοξενίας που έχουν αναπτυχθεί από τους δήμους σε Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο αλλά και σε επιμέρους χωριά, όπως Φανάρι, Γιάννουλη κ.ά.
• Μεταφορά περίπου 1.000.000 φιαλών εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού στις πληγείσες περιοχές.
• Μεταφορά τροφίμων μακράς διάρκειας στους πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας.
• Συγκέντρωση χρημάτων και τροφίμων προς ενίσχυση των πληγέντων.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, πιστός στο ανθρωπιστικό του καθήκον, θα συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό τις δράσεις υποστήριξης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας έως της τελικής αποκατάστασής τους. Ο κόσμος που θέλει να ενισχύσει το έργο μας στη Θεσσαλία μπορεί να επισκεφθεί το site μας www.redcross.gr.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ