Γ. Βλάχος στο “Π”: Τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών δεν έχουν χρώματα

Γ. Βλάχος στο “Π”: Τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών δεν έχουν χρώματα

Του
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΛΑΧΟΥ
Βουλευτή ΝΔ Ανατολικής Αττικής


Σήμερα ολοκληρώνονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρώτου και δεύτερου βαθμού. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με τον πήχη της αυτοδυναμίας να ορίζεται στο 43% + 1 ψήφο, έφερε ως αποτέλεσμα 246 δήμοι και 7 περιφέρειες να έχουν ολοκληρώσει την εκλογική τους διαδικασία από την προηγούμενη Κυριακή, βάζοντας έτσι ένα τέλος σε ακόμη μία ψευδαίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ περί απλής αναλογικής και συνεργασιών στην Αυτοδιοίκηση.

Εκείνοι που έφεραν την απλή αναλογική και στην Αυτοδιοίκηση είναι οι πρώτοι που την απέρριψαν στην πράξη. Καμία μετατόπιση από τις κομματικές θέσεις, καμία προσπάθεια για προγραμματικές συγκλίσεις και συνθέσεις, επιδιώκοντας να αποφασίζουν οι ίδιοι για λογαριασμό όλων των άλλων.

Ωστόσο, από τα χρίσματα και τις στηρίξεις των κομμάτων, με αποκορύφωμα το περίφημο: «Τον τάδε δήμαρχο στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις», φτάσαμε στην απόλυτη απαξίωση των κομματικών στηρίξεων. Από τα κομματικά ψηφοδέλτια και το περίφημο βάθρο της Δημοκρατίας του Ανδρέα Παπανδρέου, σήμερα φτάσαμε να μην υπάρχει αμιγές κομματικό ψηφοδέλτιο –πλην κάποιων συνδυασμών του ΚΚΕ–, ακόμη και εκεί που έχει δοθεί επίσημη στήριξη. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει πως ο σφιχτός εναγκαλισμός των κομμάτων με την Αυτοδιοίκηση δεν έχει κάποιο νόημα, αφού η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων –πεδίο ευθύνης της Αυτοδιοίκησης– δεν έχει χρώματα, αλλά είναι κάτι που αφορά όλους μας. Εκτός αυτού, οι πολίτες πολλές φορές απαξιώνουν τους εκλεκτούς των κομμάτων, που δεν είναι κατ’ ανάγκη και εκλεκτοί και χρήσιμοι στην κοινωνία. Είναι πολλά τα παραδείγματα ήδη από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Εύχομαι, λοιπόν, η μεταστροφή της εκλογικής συμπεριφοράς να οφείλεται στις επιλογές των πολιτών και όχι στην αδυναμία των κομμάτων να επιλέξουν τα κατάλληλα πρόσωπα. Και μάλλον έτσι πρέπει να είναι, καθώς όσα κόμματα επένδυσαν σε ένα καθαρά κομματικό ψηφοδέλτιο δεν ξεπερνούν το μονοψήφιο νούμερο. Βέβαια, το τελευταίο που νοιάζει τα εν λόγω κόμματα είναι η Αυτοδιοίκηση και η καθημερινότητα των πολιτών, αφού για αυτά προέχει η κομματική στρατολόγηση και, συνεπώς, η καταγραφή των κομματικών τους δυνάμεων, την οποία αργότερα εμφανίζουν ως προοπτική για τη Δημοκρατία στη χώρα μας.

Άρα οι πανηγυρισμοί των νικητών και οι δικαιολογίες των ηττημένων –αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, αφού στο τέλος όλοι είναι νικητές και όπου δεν υπάρχουν νικητές έχει νικήσει τελικώς η Αυτοδιοίκηση– δεν έχουν καμία απολύτως σημασία.

Μια νέα θητεία ξεκινά, και μάλιστα διάρκειας 5 ετών, όπου οι νέες διοικήσεις πρέπει να κατανοήσουν τις ευθύνες τους, να ασχοληθούν με την ουσία της καθημερινότητάς μας, να σταματήσουν να ξηλώνουν κάθε τετραετία πεζοδρόμια και εγκαταστάσεις φωτισμού και να δώσουν την πρέπουσα βαρύτητα σε έργα υποδομής.

Η ανάδειξη των αδυναμιών της Πολιτείας πρέπει να μας κάνει όλους πιο σοφούς και υπεύθυνους. Όταν η φωτιά φτάνει στον οικιστικό ιστό μιας πόλης από τα ακαθάριστα οικόπεδα, όταν τα νερά ξεχειλίζουν από τα μπαζωμένα και κλειστά ρέματα, την απάντηση στο ερώτημα «Πού είναι το κράτος;» θα τη δώσει ο καθένας μας στον εαυτό του και στα παιδιά του. Άνθρωποι με υπερφυσικές δυνάμεις δεν υπάρχουν για να μας σώσουν την κρίσιμη ώρα. Αυτό που θέλουμε είναι πρόσωπα ικανά, με εντιμότητα, γνώση και συνέπεια, να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο καθημερινά, προετοιμάζοντας ένα δίχτυ προστασίας και για τις έκτακτες καταστάσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, η συνεχής αξιολόγηση και λογοδοσία των τοπικών αρχόντων θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ.

Η εργατικότητα, η πρόληψη και ο συστηματικός έλεγχος είναι σε θέση να αποτρέψουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, μπορούν να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές αλλά και περιουσίες. Ακραία φαινόμενα υπάρχουν και θα υπάρχουν, όπως σε όλο τον κόσμο. Αντί να περιμένουμε, όμως, πότε θα συμβεί κάτι κακό στη χώρα μας, ώστε να κάνουμε τη γνωστή, μίζερη και μικροκομματική προσέγγιση, ας αναλάβει ο καθένας μας τις ευθύνες του με συντονισμό και προτάσεις, αντί να ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τη χυμένη καρδάρα με το γάλα. Η οργή των πολιτών δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και ψηφοθηρίας, και αυτή είναι μια αρχή που κυρίως για λόγους ηθικής πρέπει να είναι κόκκινη γραμμή για όλους. Γι’ αυτό πρέπει οι πολίτες να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με ψυχραιμία και κυρίως με σκέψη, ώστε να μην παίζουν άθελά τους το πολιτικό παιχνίδι κανενός. Τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής, τόσο με τη συμμετοχή όσο και με τις επιλογές των πολιτών, δείχνουν ωριμότητα και ευθύνη.

Τέλος, θέλω να ευχηθώ η εντολή των πολιτών κάθε τοπικής κοινωνίας προς τις νέες διοικήσεις που εξελέγησαν να είναι μια νέα και αποτελεσματική Αρχή. Οι αυτοδιοικητικοί που όχι απλώς εξελέγησαν αλλά σάρωσαν –λες και δεν είχαν αντίπαλο–, εισπράττοντας την επιβράβευση των συμπολιτών τους, ας γίνουν φωτεινά παραδείγματα συνέπειας, εργατικότητας, εντιμότητας και προοπτικής για όλους. Οι συνθήκες αυτές ανεβάζουν υψηλά τον πήχη για μια κοινωνία αλληλεγγύης και συλλογικότητας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ