Π. Γερουλάνος στο “Π”: Χρειαζόμαστε προοδευτικούς δημάρχους για μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση
Του
ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Α’ Αθηνών
Το δίλημμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι απλό: Θέλουμε δημάρχους που θα διεκδικήσουν αρμοδιότητες, πόρους και γνώση, για να υπηρετήσουν ένα υψηλότερο αξίωμα ή θέλουμε δημάρχους που θα αρκούνται στο να μαζεύουν τα σκουπίδια και να φτιάχνουν σιντριβάνια;
Όπως φάνηκε όλο το καλοκαίρι αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες του μέλλοντος θα έρθουν αντιμέτωποι με τα χειρότερα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής αλλά και των οικονομικών κρίσεων που αυτά συνεπάγονται. Άρα, για να γίνει πιο ξεκάθαρο, θέλουμε τοπικούς άρχοντες που θα απαιτούν και θα έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να σώζουν ζωές και περιουσίες ή θέλουμε δημάρχους και περιφερειάρχες που εξαντλούν τις δυνατότητές τους στο Instagram;
Πολλαπλές μελέτες, και ειδικά η έκθεση Γκολντάμερ, που συντάχθηκε μετά το Μάτι, έχουν δείξει ότι οι προκλήσεις του μέλλοντος, περιβαλλοντικές και μη, χρειάζονται προετοιμασία σε τρεις άξονες: πρόληψη, εργαλεία αντιμετώπισης και συντονισμό. Απ’ ό,τι φαίνεται, το κεντρικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει περιορισμένη δυνατότητα στις αγορές μηχανημάτων και στον συντονισμό και καμιά στην πρόληψη. Ειδικά η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αρκέστηκε μόνο σε αγορές.
Τι σημαίνει πρόληψη; Να ετοιμάζεις την τοπική κοινωνία, ώστε όλοι να γνωρίζουν τον ρόλο τους σε περίπτωση καταστροφής. Όπως, ως μαθητές, μάθαμε ότι στον σεισμό καθόμαστε κάτω από το θρανίο, έτσι πρέπει όλοι να ξέρουμε πώς αντιμετωπίζουμε πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασίες, υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και φαινόμενα που δεν τα περιμένουμε, όπως ο «Ιανός». Πόσες ελληνικές οικογένειες ξέρουν ότι το πρώτο πράγμα που κάνεις σε περίπτωση που έρθει ανεμοστρόβιλος είναι να βάλεις ταινία στα τζάμια για να μη σπάσουν;
Γιατί, όμως, πρέπει την πρόληψη να την αναλάβουν ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης; Διότι αυτοί βρίσκονται κοντά στη βάση, δίπλα στην κοινωνία. Αυτοί ξέρουν ποια γειτονιά πλημμυρίζει πρώτη, πού χρονίζουν οι συντηρήσεις υποδομών, πού μπαζώθηκαν τα ρέματα, ποια χωράφια έχουν χορταριάσει και σε ποια σπίτια ζουν άνθρωποι με κινητικά προβλήματα.
Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες έχουν αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικοί από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα στο να αφουγκράζονται τις απαιτήσεις της κοινωνίας, να ανταποκρίνονται ταχύτερα στις απαιτήσεις των πολιτών, να μάχονται πολιτικά αλλά και να συνεργάζονται διαπαραταξιακά για το καλό της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτό πρέπει να θέλουν να διεκδικήσουν περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και γνώση και να αναζητήσουν και περισσότερη λογοδοσία απέναντι στους πολίτες και το κεντρικό κράτος. Μπορεί να έχει έρθει εδώ και καιρό η ώρα για μια τέτοια μεταρρύθμιση, αλλά, αν ψηφίσουμε τα «μακριά χέρια» της κυβέρνησης, αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα έρθει ποτέ. Η εξουσία αλλάζει χέρια μόνο όταν τη διεκδικήσεις. Χωρίς την τοπική γνώση, δεν μπορεί να προετοιμαστεί μια κοινωνία και δεν μπορεί να υποστηριχθεί το έργο του κεντρικού κράτους, όταν έρθει «η κακιά η ώρα».
Χαρακτηριστική περίπτωση προοδευτικού δημάρχου, που βλέπει στο μέλλον και θα διεκδικήσει τα εργαλεία, είναι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο της Αθήνας. Ο Χάρης Δούκας είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της πόλης. Διότι γνωρίζει καλά την πόλη αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Γνωρίζει καλά την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και τι πρέπει να γίνει για να αποφύγουμε καταστροφές. Ένας άνθρωπος που μπαίνει σε βάθος στα ζητήματα της πόλης και δεν τα αντιμετωπίζει επιφανειακά, όπως μας έχει συνηθίσει πια ο κ. Μπακογιάννης. Μαζί του διεκδικούν αντίστοιχα αξιώματα αρκετοί προοδευτικοί δήμαρχοι, όπως ο Στέλιος Αγγελούδης στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Σωτηρόπουλος στον Βύρωνα, η Χρύσα Αράπογλου στην Καλαμαριά, ο Γιάννης Ζαμπούκης στην Αλεξανδρούπολη, ο Γιάννης Βούρος στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Θανάσης Ζακεντές στον Δήμο Λοκρών και τόσοι άλλοι. Όλοι τους έτοιμοι να παλέψουν για τις πόλεις τους με το μάτι στο μέλλον.
«Μα, είναι ΠΑΣΟΚ». Ναι, και αυτό τους κάνει καλύτερους γνώστες των δυνατοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τι χρειάζεται η τοπική κοινωνία. Διότι, από όποια μεριά και να το δει κανείς –κοινωνική, οικονομική, διαχειριστική–, το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που πραγματικά εμπιστεύτηκε και στήριξε την τοπική κοινωνία. Διαχρονικά και με συνέπεια, τα στελέχη μας βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή της αυτοδιοικητικής μάχης, διότι η σχέση μας είναι αλληλένδετη με κάθε συλλογικότητα που μπορεί να δώσει άμεσα λύσεις στα προβλήματα ενός τόπου, κοντά στις τοπικές κοινωνίες. Από την πρώτη αποκέντρωση μέχρι τον «Καλλικράτη», το ΠΑΣΟΚ οδήγησε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον χώρο. Άλλωστε, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έδειξε ότι οι διαχρονικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι αυτές που κράτησαν τις αποδόσεις μας στους δήμους πολύ πιο υψηλά από άλλα κόμματα, πλην της ΝΔ, που έχει ακόμα τη δυναμική των τελευταίων εκλογών.
Η ανάγκη για μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση, απεξαρτημένη από το Μαξίμου και τα υπουργικά γραφεία, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε τους ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να πάρουν ευθύνες. Ανθρώπους που θα ζητήσουν αρμοδιότητες, πόρους και γνώση, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έρχονται, αλλά και να βρουν τους τρόπους να αναπτύξουν τις περιοχές τους, έχοντας εμπιστοσύνη στους ίδιους τους πολίτες.