Φτώχεια και ακρίβεια φέρνουν βαρύ χειμώνα – Η αισχροκέρδεια σαρώνει τη χώρα – Στο κόκκινο οι τιμές

Φτώχεια και ακρίβεια φέρνουν βαρύ χειμώνα – Η αισχροκέρδεια σαρώνει τη χώρα – Στο κόκκινο οι τιμές

Σε τραγικό αδιέξοδο χιλιάδες νοικοκυριά

Η αισχροκέρδεια σαρώνει τη χώρα – Στο κόκκινο οι τιμές της ενέργειας (ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο)

Κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα, που προεξοφλεί «καλύτερες μέρες» λόγω της… εντυπωσιακής πορείας της οικονομίας, η καθημερινότητα των πολιτών βαίνει σταθερά επιδεινούμενη.

Η υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Χιλιάδες νοικοκυριά δίνουν μάχη επιβίωσης και άλλα αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες (φαγητό, ενέργεια, τηλέφωνα κ.ά.).

Ενώ σταθερά τις τελευταίες δύο δεκαετίες τρεις στους δέκα πολίτες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι και οι τρεις παραπάνω κατηγορίες προϊόντος του χρόνου… αυξάνονται και πληθύνονται! Στην τελευταία έκθεσή του, το ΙΟΒΕ καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα και υπογραμμίζει ότι η ε­θνική οικονομία έχει μπει σε φθίνουσα πορεία.

Παράλληλα τονίζει ότι η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων χειροτερεύει συνεχώς και αδιάσειστη απόδειξη για αυτό είναι η κατακόρυφη πτώση του καταναλωτικού δείκτη. Για τον κίνδυνο διεύρυνσης των ανισοτήτων τα επόμενα χρόνια προειδοποιεί η ΓΣΕΕ και ζητά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιχειρεί με ημίμετρα να αμβλύνει τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Μέτρα όπως, π.χ., το «market pass» αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των δυσχερειών που βιώνουν οι πολίτες και δεν επαρκούν για να προσφέρουν την ελάχιστη ανακούφιση. Αντίθετα, από αρκετούς εκλαμβάνονται ως… κοροϊδία.

Τα χειρότερα έρχονται!
Το πρόβλημα είναι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Στο κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης, που πιέζει ασφυκτικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, θα προστεθεί και το κόστος της ενέργειας που θα απαιτηθεί κατά τη χειμερινή περίοδο. Οι τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου αλλά και του πετρελαίου έχουν χτυπήσει κόκκινο με αιτία ή πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το κόστος αυτό θα είναι δυσβάστακτο για χιλιάδες νοικοκυριά, που είναι πολύ πιθανό να στερηθούν τη θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα μέλη των συγκεκριμένων οικογενειών.

Την ίδια στιγμή, καθώς η αισχροκέρδεια στη χώρα είναι εκτός ελέγχου και με την κυβέρνηση… απλό θεατή, οι τιμές σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης αυξάνονται σε καθημερινή σχεδόν βάση.

Στο διάστημα της τελευταίας μόνο εβδομάδας οι τιμές σε γαλακτοκομικά φρούτα, λαχανικά, τυριά, κρέατα κ.ά. αυξήθηκαν α­πό 10% έως και 25%.

Ενώ αντίστοιχες ήταν οι αυξήσεις όλο τον τελευταίο χρόνο, από μήνα σε μήνα, από εβδομάδα σε εβδομάδα. Το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο οδηγεί σε αδιέξοδο την πλειονότητα των νοικοκυριών, καθώς είτε περιορίζουν την κατανάλωση είτε βγάζουν από το πρόγραμμά τους βασικά αγαθά με υ­ψηλό κόστος.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι βαρύς για μια μεγάλη κατηγορία πολιτών, αφού θα βιώσουν μια δύσκολη καθημερινότητα, μέσα σε συνθήκες φτώχειας και ανεξέλεγκτης ακρίβειας. Χωρίς να έχουν να περιμένουν ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, την Ελληνική Πολιτεία.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ