Ενίσχυση και εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – Δήλωση Γεραπετρίτη

Ενίσχυση και εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – Δήλωση Γεραπετρίτη

Ο κ. Γεραπετρίτης μετέβη στα Εμιράτα μετά την ολοκλήρωση της Υπουργικής Συνόδου ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (GCC) στο Ομάν.

Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, στο Άμπου Ντάμπι, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι για πρώτη φορά στο Άμπου Ντάμπι με την επίσημη ιδιότητά μου, προκειμένου να εργαστώ με στόχο την υλοποίηση του κοινού μας οράματος για μια ουσιαστική και σε βάθος εταιρική σχέση με τα Εμιράτα», έγραψε ο κ. Γεραπετρίτης στο βιβλίο επισκεπτών του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΑΕ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο, Νίκο Μελέτη (Μουσκάτ, 10.10.2023)

“Η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου έγινε σε ένα κλίμα που επηρεάστηκε προφανώς, από την τρομοκρατική επίθεση που έγινε κατά του Ισραήλ από την Χαμάς. Πρόκειται για μία επίθεση, η οποία παραβιάζει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και απαιτεί από τη διεθνή έννομη τάξη την άμεση και ενεργή παρέμβαση” δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης μετα την Συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου.

“Είχα την ευκαιρία, πέρα από την ίδια τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες του Κόλπου, να έχω κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλες τις χώρες του Κόλπου, όπως επίσης είχα σήμερα και εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε τη δράση μας για την κατάπαυση των εχθροπραξιών και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιβληθούν οι κανόνες που απαιτεί ο ανθρωπισμός και το κράτος δικαίου. Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφέρω ότι προτείναμε, από ελληνικής πλευράς, ένα πλάνο πέντε σημείων, έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας” πρόσθεσε και σημείωσε: “Προτείναμε την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, ειδικά όσον αφορά πολίτες, την άμεση επιστροφή όλων όσοι έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι, την άμεση διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς επίσης και την ομόφωνη καταδίκη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου, κάθε μορφής τρομοκρατίας.

Νομίζω, ήρθε η στιγμή να υπάρξει μία διεθνής συνεννόηση, ένα διεθνές φόρουμ, το οποίο θα αγγίξει την ουσία των θεμάτων, να καταδικάσει την τρομοκρατία, να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει κάποια εξέλιξη με την επιστροφή, τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που έχουν μείνει στο Ισραήλ;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και προφανώς ενόσω όλες οι χώρες προσπαθούν να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους, από την πρώτη στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες μέσω της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν σώοι και με ασφάλεια οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκεί. Ήδη, όπως γνωρίζετε, 90 πολίτες έχουν επιστρέψει με πτήση, η οποία πραγματοποιήθηκε.

Σήμερα, το απόγευμα, έχουμε προγραμματίσει πτήση των κρατικών Ισραηλινών Αερογραμμών, με την οποία θα επιστρέψουν ακόμη 90 πολίτες. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι Έλληνες επισκέπτες στο Ισραήλ επιστρέφουν στα σπίτια τους. Επιπλέον, έχουμε ήδη δρομολογήσει να μισθώσουμε ένα αεροσκάφος, έτσι ώστε αύριο να επιστρέψουν και όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι κάτοικοι του Ισραήλ και επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό, όλοι όσοι θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα θα επιστρέψουν με ασφάλεια, όπως απαιτούν οι κανόνες και της διεθνούς αεροπλοΐας.

H παρέμβαση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Υπουργική Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (Μουσκάτ, 10.10.2023):

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την εξαιρετική φιλοξενία. Υπό κανονικές συνθήκες, σήμερα, θα μιλούσα για την κλιματική αλλαγή και τη συνεργασία της ΕΕ με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Ένα θέμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό και επίκαιρο. Βιώσαμε ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου με εκτεταμένες πυρκαγιές και στη συνέχεια, εκτεταμένες πλημμύρες. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτών των καταστροφικών φαινομένων. Επομένως, οφείλουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή μετάβαση, για την πολιτική προστασία. Και υπό το πρίσμα, φυσικά, της COP28 που θα λάβει χώρα στην περιοχή σε μερικούς μήνες.

Επιτρέψτε μου να πω δύο λόγια σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή. Προφανώς, καταδικάζουμε όλες τις μορφές τρομοκρατίας και βίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φυλής ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου. Και πρέπει να δεσμευτούμε αποφασιστικά για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα παραμείνουν στην περιοχή και ότι δεν θα υπάρξει διάχυση της κρίσης. Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να συνεργαστούμε. Σε αυτό το πλαίσιο, παρακαλώ επιτρέψτε μου να αναπτύξω ένα σχέδιο πέντε σημείων που προτείνω για το θέμα αυτό.

Πρώτον, ομόφωνη καταδίκη της βίας, της τρομοκρατίας και της απάνθρωπης μεταχείρισης.

Δεύτερον, άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και των απαχθέντων.

Τρίτον, αποφυγή κάθε επιθετικής ενέργειας εναντίον αμάχων.

Τέταρτον, διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ζωή.

Και πέμπτον, σύγκληση ειδικής Συνόδου Κορυφής σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και των δύο εμπλεκομένων μερών, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πιστεύω, ειλικρινά, ότι είναι θέμα άμεσης δράσης και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ.

Φωτο: https://twitter.com/greecemfa

Σχολιάστε εδώ