Το «Χαμόγελο του Παιδιού» κρατάει όρθια τη Θεσσαλία

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» κρατάει όρθια τη Θεσσαλία

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται στη Θεσσαλία από την πρώτη στιγμή, στηρίζοντας ολιστικά τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες με την πολύτιμη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων και ανθρώπων του Οργανισμού –νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διασωστών, τεχνικών κ.λπ.– αλλά και των εθελοντών γιατρών, που διερευνούν συνεργατικά και καταγράφουν συνεχώς τις υπάρχουσες ανάγκες, ώστε να καλυφθούν.

Η ανάγκη των υπηρεσιών και των δράσεων του Οργανισμού καθρεφτίζεται στα λόγια του δεκάχρονου φίλου μας Μ. από περιοχή της Θεσσαλίας: «Έχω να παίξω μπάλα 17 ημέρες. Περίμενα 25 ώρες πάνω στο τραπέζι να έρθει η βάρκα. Ευχαριστώ για την τσάντα… Πιο πολύ ευχαριστώ για την μπάλα…».

Χαρακτηριστικά είναι και τα λόγια της Μαριανίκης από το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης Θεσσαλίας: «Δεν θα ξεχάσω το βλέμμα των ηλικιωμένων, που κατά τις κατ’ οίκον επισκέψεις μας με όχημα άμεσης επέμβασης του Οργανισμού στα σπίτια τους, στον Παλαμά Καρδίτσας, έκλαιγαν και μας ευχαριστούσαν, γιατί ήμασταν οι πρώτοι που τους πήγαμε πράγματα που χρειάζονταν, όπως καθαριστικά…».

Ο Οργανισμός ένωσε τις δυνάμεις του με την Ομάδα REACTION και τη SupportCY της Τράπεζας Κύπρου και από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, με ανθρώπους του, επιχειρησιακό όχημα, τετραμελή επιχειρησιακή ομάδα του Support CY και σύγχρονα μηχανήματα απάντλησης υδάτων βρέθηκαν στη Θεσσαλία. Η ομάδα του «Χαμόγελου» εκπαιδεύτηκε στη χρήση του πολύτιμου εξοπλισμού απάντλησης υδάτων της ομάδας SupportCY και έπειτα από την αναχώρησή της και την παραχώρηση του εξοπλισμού τους συνέχισε απρόσκοπτα τις επιχειρήσεις, βοηθώντας για όσο καιρό κριθεί αναγκαίο.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου λειτούργησε και το Κινητό Πολυϊατρείο «Ιπποκράτης» του Οργανισμού στο Κλειστό Γυμναστήριο Παλαμά, για παροχή ιατρικών ελέγχων, εξετάσεων, συμβουλών, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε παιδιά και ενήλικες.

Με επίκεντρο την ψυχική υγεία των παιδιών, από Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, καθημερινά (16:00 – 19:00), λειτουργεί και Έκτακτο Κέντρο Ολιστικής Υποστήριξης και Φροντίδας Παιδιών και Οικογενειών του Οργανισμού στον Παλαμά Καρδίτσας, στις εγκαταστάσεις του πρώην 4ου Νηπιαγωγείου του Δήμου, για μικρούς και μεγάλους. Δημιούργησε ένα περιβάλλον ηρεμίας και ασφάλειας, σημείο συνάντησης και διασύνδεσης των παιδιών, ώστε να μην εκτίθενται διαρκώς στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπου ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του «Χαμόγελου» παρέχουν:

• Ψυχολογική – κοινωνική στήριξη σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες που βίωσαν έντονες εμπειρίες.
• Δημιουργικές δραστηριότητες, για συναισθηματική στήριξη και έκφραση συναισθημάτων.
• Συνεργατικές δραστηριότητες, για ενίσχυση των υποστηρικτικών σχέσεων μεταξύ των παιδιών.
• Στήριξη γονέων και ενδυνάμωση του ρόλου τους. Έμφαση στην αυτοφροντίδα και στις δικές του ψυχολογικές ανάγκες, για την καλύτερη φροντίδα των παιδιών.

Επιπλέον, το «Χαμόγελο» συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες μέσω του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης που λειτουργεί στη Λάρισα (από το 2014), μέσω του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας. Οι δράσεις του Οργανισμού σχεδιάζονται βάσει των αυξανόμενων και μεταβαλλόμενων αναγκών και υλοποιούνται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, το ΕΚΑΒ, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Παλαμά Καρδίτσας και άλλους δήμους που έχουν πληγεί.

Καθοριστικής σημασίας είναι και η συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και άλλους τοπικούς φορείς. Για οποιαδήποτε ανάγκη καλείτε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS – 1056, όλο το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, δωρεάν από σταθερό και κινητό, για κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε κίνδυνο ή/και ανάγκη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: fonimaleviziou.gr


Σχολιάστε εδώ