Τι σημαίνει η… επανεξέταση της Λωζάννης;

Τι σημαίνει η… επανεξέταση της Λωζάννης;

Δεν πέρασε απαρατήρητη η επιχείρηση δημοσίων σχέσεων και εξωραϊσμού της εικόνας της Τουρκίας στην ελληνική κοινή γνώμη, που φαίνεται να έχει ξεκινήσει από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, καθώς ο νέος πρεσβευτής Τσαγατάι Ερτσιγιές ξέρει καλά το παιχνίδι αυτό.

Έτσι, είδαμε να διοργανώνεται στην τουρκική πρεσβεία συζήτηση για την επέτειο των 100 χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας, στην οποία συμμετείχε προσεκτικά επιλεγμένο κοινό. Μάλιστα το θέμα της συζήτησης ήταν «Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας από το 1930 έως το 1952 και η ιστορική προοπτική της συνεργασίας», με ομιλητές τον Ενίς Τουλτσά, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι, τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και συντονιστή της συζήτησης τον Μουσταφά Αϊντίν, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας (και οι τρεις μέλη του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ).

Στη συζήτηση αυτή, βεβαίως, που ήθελε να αναδείξει ότι την περίοδο εκείνη οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν καλές, δεν αναφέρθηκε το πογκρόμ εναντίον του Ελληνισμού της Πόλης το 1955. Και κυρίως παρέλειψε ένα σημαντικό γεγονός. Το ότι από το 1974 και μετά η Τουρκία, συστηματικά, ανέπτυξε μια αναθεωρητική πολιτική που αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία, διαγράφοντας την όποια κληρονομιά Βενιζέλου – Ατατούρκ στη Λωζάννη. Και οι εκδηλώσεις αυτού του είδους δεν μπορεί παρά να θέλουν να εξαφανίσουν την ουσία των τουρκικών εντάσεων, που δεν είναι άλλη από τις τουρκικές διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας μας.

Και στη Θράκη είδαμε να οργανώνεται μια αντίστοιχη εκδήλωση στις 29 Σεπτεμβρίου, αρκετά πιο προχωρημένη, όμως, ως προς το περιεχόμενό της, καθώς είχε ως θέμα την «Επανεξέταση της Συνθήκης της Λωζάννης στην 100ή επέτειό της».

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον «Σύλλογο Αποφοίτων Πανεπιστήμιου της Δυτικής Θράκης» και έγινε στον χώρο της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», με ομιλητή τον τούρκο καθηγητή πανεπιστημίου Καντέρ Οζλέμ, παρουσία των ψευδομουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής και φυσικά του τούρκου γενικού προξένου Αϊκούτ Ουνάλ. Οι ομιλητές, εκτός των άλλων, αναφέρθηκαν στη σημασία της Λωζάννης για την ίδρυση του τουρκικού κράτους εντός καθορισμένων συνόρων, αλλά για το τι σήμαινε ο τίτλος της εκδήλωσης μάλλον δεν θα πάρουμε απάντηση.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ