Θ. Πλεύρης στο “Π”: Παράνομη μετανάστευση: Λύση η αποτροπή και όχι η επιβράβευση

Θ. Πλεύρης στο “Π”: Παράνομη μετανάστευση: Λύση η αποτροπή και όχι η επιβράβευση

Του
ΘΑΝΟΥ ΠΛΕΥΡΗ
Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΝΔ,
Βουλευτή Α’ Αθηνών


Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και γι’ αυτό, ήδη από την προηγούμενη θητεία, προβήκαμε σε μια σειρά από ενέργειες για την αποτροπή της παράνομης εισόδου μεταναστών.

Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας, που τα κόμματα της Αριστεράς αγνοούσαν ότι υπάρχουν, και η σαφής βούλησή μας να μην υποχωρήσουμε στη δραστηριότητα των κυκλωμάτων λαθρομετανάστευσης οδήγησαν στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και στην άριστη διαχείριση της κρίσης το 2020, κατά τη διάρκεια της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού από την Τουρκία στον Έβρο.

Προς την ορθή κατεύθυνση είναι και η επιδίωξη συνεργασίας με την τουρκική πλευρά για τον περιορισμό των παράνομων ροών, καθώς και οι διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για την έλευση, για συγκεκριμένο χρονικό και μόνο διάστημα, νόμιμων μεταναστών από τις χώρες αυτές για την κάλυψη εποχικών αναγκών ειδικά στην ελληνική ύπαιθρο.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, ακούγονται φωνές που ζητούν την ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων προκειμένου να δοθεί άδεια διαμονής και εργασίας σε παράνομους μετανάστες, ώστε να αντιμετωπισθεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού στη χώρα σε συγκεκριμένες εργασίες.

Ενώ αρχικά μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να φαντάζει εύλογη για την αύξηση του εργατικού δυναμικού, στην πραγματικότητα θα ήταν η κερκόπορτα στην όλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Πολιτική που με οποιονδήποτε τρόπο θα επιβράβευε κάποιον που παράνομα εισήλθε ή θα έδινε την ελπίδα χορήγησης άδειας διαμονής και εργασίας στην πραγματικότητα θα ήταν πόλος έλξης για τα εκατομμύρια των μεταναστών, περνώντας το μήνυμα ότι «άνοιξαν δουλειές» στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη.

Η αποτρεπτική μεταναστευτική πολιτική απαιτεί τόσο την παρουσία αποτρεπτικών μηχανισμών, όπως ο φράχτης στον Έβρο, όσο και τη μη πριμοδότηση όσων εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

Η παράνομη μετανάστευση δεν μπορεί να είναι λύση για την απουσία εργατικού δυναμικού, όπως και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να είναι λύση για το δημογραφικό πρόβλημα, διότι πολύ απλά οι Έλληνες δεν είμαστε πληθυσμός αλλά Έθνος και η Χώρα μας δεν είναι χώρος αλλά η Πατρίδα μας.

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της απουσίας εργατικού δυναμικού, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι διακρατικές συμφωνίες και να ενισχυθεί η διαδικασία της νόμιμης μετανάστευσης. Δηλαδή, δεν πρέπει να επιβραβεύεται αυτός που μπήκε παράνομα, αλλά αυτός που ακολουθεί από τη χώρα του όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθησία στο κομμάτι της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, κάτι που αποτελεί και βασικό πυλώνα του προγράμματός μας, που ψηφίσθηκε από τον ελληνικό λαό, είμαι βέβαιος ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα έχει ως βάση μόνο τη μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και την πάταξη των κυκλωμάτων λαθρομετανάστευσης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ