Το Ισραήλ αντεπιτίθεται μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.100 – Οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford πιο κοντά στο Ισραήλ

Το Ισραήλ αντεπιτίθεται μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.100 – Οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford πιο κοντά στο Ισραήλ

Το Ισραήλ σφυροκόπησε τον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας την Κυριακή, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους ως αντίποινα για μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στην ιστορία του, όταν η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς σκότωσε 700 Ισραηλινούς και απήγαγε δεκάδες άλλους.

Η επίθεση των μαχητών της Χαμάς στις πόλεις του Ισραήλ το Σάββατο ήταν η πιο θανατηφόρα τέτοια εισβολή από τις επιθέσεις της Αιγύπτου και της Συρίας στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια και απειλέι να πυροδοτήσει άλλη μια σύγκρουση.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν πολυκατοικίες, σήραγγες, τζαμί και σπίτια αξιωματούχων της Χαμάς στη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 400 ανθρώπους και σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για «ισχυρή εκδίκηση».

«Θα επιτεθούμε σοβαρά στη Χαμάς και αυτό θα είναι μακρύς, μακρύς χρόνος», είπε ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στους δημοσιογράφους.

Πέρα από την αποκλεισμένη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις και η πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού και ρουκετών, ενώ στην Αίγυπτο δύο Ισραηλινοί τουρίστες πυροβολήθηκαν μαζί με έναν οδηγό.

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση ήρθαν από όλο τον κόσμο, αν και τα δυτικά έθνη στάθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο πλευρό του Ισραήλ, ενώ το Ιράν, η Χεζμπολάχ και οι διαδηλωτές σε διάφορα έθνη της Μέσης Ανατολής επαίνεσαν τη Χαμάς.

Στο νότιο Ισραήλ την Κυριακή, ένοπλοι της Χαμάς εξακολουθούσαν να πολεμούν τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας περισσότερες από 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική, πολύπλευρη επίθεση τους με ρουκέτες και ομάδες ενόπλων που κατέλαβαν βάσεις του στρατού και εισέβαλαν σε παραμεθόριες πόλεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησαν τις δυτικές καταγγελίες για τις επιθέσεις της Χαμάς, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί ωμή προς το Ιράν και άλλους: «Δεν είναι στιγμή για κανένα εχθρικό προς το Ισραήλ μέρος να εκμεταλλευτεί αυτές τις επιθέσεις».

Για ένα έθνος όπως το Ισραήλ με μια απο τις κορυφαίες  σε παγκόσμιο επίπεδο μυστικές υπηρεσίές οι επιθέσεις φάνηκαν να είναι μια συγκλονιστική αποτυχία πληροφοριών.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη πιο κοντά στο Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν πολλά στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη κοντά στο Ισραήλ ως ένδειξη υποστήριξης, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin (Όστιν), με την Ουάσιγκτον να πιστεύει ότι η τελευταία επίθεση της Χαμάς μπορεί να είχε κίνητρο για να διαταράξει μια πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, αναφέρει το Reuters.

Ο Όστιν πρόσθεσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν πυρομαχικά στο Ισραήλ και ότι η βοήθειά του για την ασφάλεια θα ξεκινήσει την Κυριακή. Το Πεντάγωνο θα προσθέσει και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή, είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Κυριακή ότι επιπρόσθετη βοήθεια για τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ήταν καθ’ οδόν προς το Ισραήλ και ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Λευκός Οίκος μετά την κλήση τους.

 

Με πληροφορίες απο το Reuters
Φωτο: twitter(X)Reuters

Σχολιάστε εδώ