Νέα τάξη πραγμάτων στους δήμους

Νέα τάξη πραγμάτων στους δήμους

Σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης φέρνει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη το βράδυ στη Βουλή, με τις ψήφους όμως μόνο των βουλευτών της ΝΔ, αφού η α­ντιπολίτευση το καταψήφισε, πλην των Σπαρτιατών, που προτίμησαν το «παρών».

Ο νέος νόμος προβλέπει ακόμα και αντικατάσταση δημάρχου ή περιφερειάρχη, εφόσον έχει συμφωνηθεί.

Να θυμηθούμε ότι η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά δεν εισακούστηκε.

Επίσης, προβλέπεται η συγχώνευση των επιτροπών ποιότητας ζωής και οικονομικών σε μία, που θα λέγεται δημοτική επιτροπή, η κατάργηση των σχολικών επιτροπών, η κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων, πλην εκείνων που χαρακτηρίζονται ειδικού σκοπού, ο καθαρισμός νησίδων και κηπαρίων που βρίσκονται σε οδικούς άξονες των οποίων την ευθύνη συντήρησης έχουν οι περιφέρειες κ.λπ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι αντιδήμαρχοι θα πρέπει να προέρχονται υποχρεωτικά από την παράταξη του δημάρχου, στον οποίο δίδεται η δυνατότητα να ανακαλεί τους διορισμούς τους οποτεδήποτε, ενώ δεν θα είναι δυνατή η διαγραφή του επικεφαλής μιας παράταξης από τα μέλη της, καθώς και η υποχρεωτική απώλεια αυτοδικαίως της όποιας θέσης κατείχε ένας δημοτικός σύμβουλος, εφόσον ανεξαρτητοποιηθεί ή διαγραφεί από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη.

Προβλέπεται, εξάλλου, η υποχρεωτική συνεδρίαση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου διά ζώσης μία φορά τον μήνα και η ύπαρξη απόλυτης πλειοψηφίας για τη συζήτηση θεμάτων προ ημερησίας διατάξεως ή με τη διαδικασία του κατεπειγόντος. Κάθε δύο μήνες θα γίνεται ειδική συνεδρίαση του ΔΣ για τον έλεγχο των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, στην οποία θα συζητούνται μέχρι δέκα θέματα που θα θέτουν εγκαίρως οι σύμβουλοι. Επιπλέον, στις συνεδριάσεις του ΔΣ θα προσμετράται στις αποφάσεις και η ψήφος του προέδρου κάθε κοινότητας, εφόσον το θέμα αφορά την κοινότητά του.

Το προσωπικό των επιχειρήσεων που καταργού­νται μετατίθεται αυτοδικαίως στον οικείο δήμο, ενώ η κάθε επιχείρηση πλέον θα λειτουργεί ως τμήμα του δήμου.

Παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισαν ότι ο νέος νόμος έχει πολλά θετικά στοιχεία, γιατί κάνει μεγάλες οικονομίες κλίμακος και κυρίως βάζει φρένο σε πολλές ατασθαλίες, μιας και οι δημοτικές επιχειρήσεις έχουν κατηγορηθεί ότι λειτουργούσαν κατά κανόνα ως… εκτροφεία σκανδάλων και ως μέσο διευκόλυνσης των δήμων σε κάποιες περιπτώσεις πληρωμών. Δηλαδή, όσες πληρωμές δεν μπορούσαν να κάνουν οι ίδιοι, έβαζαν τις επιχειρήσεις τους να τις κάνουν.

Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που δημιουργήθηκαν και εντάσεις σε τέτοιες επιχειρήσεις, όταν κάποιοι πρόεδροί τους, τόσο στην Αττική όσο και στην επαρχία, κατηγορούσαν τους προκατόχους τους για ρουσφετολογικές προσλήψεις… τε­μπέληδων, ασχέτως αν οι προκάτοχοί τους ανήκαν στην ίδια παράταξη. Το χειρότερο, δε, είναι ότι τώρα και οι νυν και οι πρώην προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να τους ψηφίσει για να συνεχίσουν ενωμένοι το έργο τους! Πόση κοροϊδία πια να αντέξει αυτός ο κόσμος;

Επιπλέον, τώρα, με την εφαρμογή του νέου νόμου, οι επιχειρήσεις, ως τμήματα του δήμου, θα λειτουργούν κανονικά, γιατί οι προϊστάμενοι θα είναι τμηματάρχες ή διευθυντές, με γνώση του αντικειμένου και συγκεκριμένους τίτλους σπουδών, και όχι άσχετοι και αγράμματοι πολιτικοί προϊστάμενοι, που το μόνο που έκαναν ήταν να φορτώνουν χρέη τις περισσότερες επιχειρήσεις και να χαλάνε κατά κανόνα ό,τι καλό υπήρχε σε αυτές, ακριβώς γιατί δεν είχαν γνώση του αντικειμένου.

Υπό την έννοια αυτή, έλεγαν οι ίδιοι παράγοντες, δεν κατανοείται η σπουδή της ΚΕΔΕ να ζητήσει αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή αλλά και το ότι κάποιοι δήμαρχοι, που έχουν πάρει το χρίσμα της ΝΔ, ξιφούλκησαν δημόσια κατά του νομοσχεδίου. Αφού διαφωνούν με τις επιλογές της κυβέρνησης, και μάλιστα σε κάτι που αφορά ευθέως την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί αποδέχονται το… χρίσμα της; Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα στη ΝΔ και στους δημάρχους που στηρίζει και τελικά φαίνεται ότι οι συνεργασίες αυτές δεν έχουν βάση και έγιναν μόνο και μόνο για ευκαιριακούς λόγους εν όψει των εκλογών.

Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι, όπως λέει και ο λαός μας… Το νομοσχέδιο, ωστόσο, είναι στον σωστό δρόμο, και αυτό είναι που έχει σημασία…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ