Αυτοδιοικητικές εκλογές: Επικράτηση της ΝΔ σε επτά περιφέρειες της χώρας – Έξι περιφέρειες στο β’ γύρο

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Επικράτηση της ΝΔ σε επτά περιφέρειες της χώρας – Έξι περιφέρειες στο β’ γύρο

Με καταμετρημένο το 99,34% στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές, από τον πρώτο γύρο, εξελέγησαν περιφερειάρχες σε επτά από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους υποστηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στις υπόλοιπες πέντε που θα κριθούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών εξασφάλισε την πρωτιά.

♦ Έκλεισαν οι κάλπες για την ανάδειξη των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών και πλέον αρχίζει η διαλογή των ψήφων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ το ποσοστό συμμετοχής των εκλογέων να διαμορφώνονται στο 44,6%.

♦ Εως τις 14:30 ψήφισαν 2.133.692 ψηφοφόροι. Πρόκεται για το 32,1% του εκλογικού σώματος ανέφερε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Ειδικότερα κατά με την ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών από τους δικαστικούς αντιπροσώπους 15.407 εκλογικών τμημάτων επί συνόλου 22.722 (67%), έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 2.133.692 ψηφοφόροι.

♦ Θ. Λιβάνιος: Στο 14,5% η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές έως τις 11:30. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών από τα 16.641 επί συνόλου 22.722 εκλογικά τμήματα (73%), έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 1.047.027 ψηφοφόροι.


Οδηγός με όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Στις επικείμενες εκλογές επανέρχεται το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ μετά την εφαρμογή, κατά τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές του 2019, του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που θα πλειοψηφήσει με ποσοστό μεγαλύτερο του 43% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει, η διαδικασία θα επαναληφθεί την Κυριακή 15 του μηνός.

Είσοδο στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο εξασφαλίζει ο συνδυασμός που στον α’ γύρο έλαβε ποσοστό τουλάχιστον 3%.

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον τόπο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις», που βρίσκεται στον σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/.

Για τον ίδιο σκοπό, έχει τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.


Σχολιάστε εδώ