Κραυγές και ψίθυροι για παρατυπίες στον προεκλογικό αγώνα

Κραυγές και ψίθυροι για παρατυπίες στον προεκλογικό αγώνα

Καραμπινάτες παραβάσεις του εκλογικού νόμου σε σχέση με την προβολή ορισμένων υποψηφίων καταγγέλθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Πειραιά, που έγινε μόλις πέντε μέρες πριν από τις εκλογές, αλλά και σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις των υποψηφίων του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», του σημερινού και κατά πάσα πιθανότητα του επόμενου δημάρχου Γιάννη Μώραλη.

Οι παραβάσεις που καταγγέλθηκαν αφορούν κάποιους αντιδημάρχους, οι οποίοι κατονομάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο γιατί κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους και την υποδομή της υπηρεσίας του δήμου της οποίας προΐστανται για να προσελκύσουν εκλογική πελατεία. Συγκεκριμένα, καταγγέλθηκε ότι υποχρεώνουν τους υπαλλήλους των γραφείων τους, οι οποίοι είναι υπάλληλοι του Δήμου και αποστολή τους είναι να εξυπηρετούν τους δημότες και όχι τους αντιδημάρχους, να παίρνουν τηλέφωνα από τα υπηρεσιακά, που τα πληρώνει ο Δήμος, για να μην επιβαρύνονται οι ίδιοι, ασχέτως αν παίρνουν 2.250 ευρώ μηνιάτικο, και να λένε στους δημότες-ψηφοφόρους ότι είναι πολύ καλός ο αντιδήμαρχός τους και θα είναι καλό να επανεκλεγεί.

Πρόκειται, δηλαδή, ξεκάθαρα για αθέμιτο ανταγωνισμό, γιατί οι σύμβουλοι που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τον δήμαρχο σε θέσεις ευθύνης θεωρούν τους εαυτούς τους κατάφωρα αδικημένους και… ριγμένους, α­φού ούτε μισθό είχαν την τετραετία, όπως οι συνάδελφοί τους που θεωρούνται… πολυτελείας, ενώ είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εκλογικό αγώνα πληρώνοντας προσωπικό και διάφορα τέλη, τηλεφωνικά, ταχυδρομικά κ.λπ., από την τσέπη τους. Όπως είπαν μάλιστα, και σε ιδιαίτερα οξείς τόνους, το προσωπικό του Δήμου και οι υποδομές του ανήκουν σε όλους τους Πειραιώτες και όχι μόνο σε λίγους και εκλεκτούς, που έχουν… καβατζώσει τις καλές θέσεις και τις χρησιμοποιούν σαν… βιλαέτι τους.

Κάποιοι υποψήφιοι σύμβουλοι του συνδυασμού, που κατεβαίνουν για πρώτη φορά, μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεντρώθηκαν σε καφετέρια της Ηρώων

Πολυτεχνείου και συζήτησαν την πιθανότητα να κάνουν προσφυγές σε περίπτωση που δεν εκλεγούν.

Γεγονός είναι πάντως ότι ο ανταγωνισμός στον συνδυασμό, που θα εκλεγεί σίγουρα από σήμερα το βράδυ, έχει… χτυπήσει κόκκινο. Πολύ λίγες φορές σε προεκλογική διαδικασία συναντάμε τέτοια α­ντιπαλότητα, που φτάνει στα όρια του μίσους. Και μάλιστα από εκείνους που ανήκουν στην παράταξη που έχει κερδίσει τις εκλογές από τα… αποδυτήρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι είναι πολλοί, οι θέσεις περιορισμένες, ένας στους τέσσερις περίπου θα εκλεγεί, ενώ προστέθηκαν υποψήφιοι που… κουβαλάνε ψήφους. Επιπλέον, δεν υπάρχει φέτος ο Μαρινάκης για να τραβήξει πάνω του 18.000 σταυρούς, όποτε ο καθένας θα… ποντάρει στους δικούς του. Όμως η… τράπουλα σε κάποια σημεία και για συγκεκριμένους λόγους είναι σημαδεμένη, δηλαδή, ξεκάθαρη, γιατί τα κουκιά είναι μετρημένα.

Συγκεκριμένα, από τους υπάρχοντες συμβούλους οι 15 θα εκλεγούν αβλεπεί. Οι επτά αντιδήμαρχοι, οι τρεις πρόεδροι των δημοτικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και τρεις – τέσσερις ακόμα, που έχουν, λόγω επαγγέλματος, μεγάλη εκλογική πελατεία, εκλέγονται σίγουρα. Από τους νέους, οι τρεις από το ΠΑΣΟΚ θα εκλεγούν με κομματική στήριξή και μετά πάμε στους υποψήφιους που προέρχονται από τον συνδυασμό του Νίκου Βλαχάκου, από τους οποίους οι έξι όχι απλά θα εκλεγούν, αλλά θα είναι και στους πρώτους 14. Έχουμε, δηλαδή, 22 – 25 σίγουρους, που θα τους… παίζαμε ακόμα και στο στοίχημα που λέει ο λόγος. Από εκεί και πέρα, θα γίνει μάχη για πέντε με επτά θέσεις, το πολύ, τις οποίες θα διεκδικήσουν οι τρεις πρόεδροι των κοινοτήτων, που είναι πασίγνωστοι και καταξιωμένοι, και κάποιοι που προέρχονται από χώρους που είναι… δεξαμενές ψήφων.

Κατά συνέπεια, δικαιολογημένος είναι ο ανταγωνισμός και ο διαγκωνισμός, αφού κανένας δεν αισθάνεται σίγουρος. Το ζητούμενο είναι να μην ξεφύγει η κατάσταση και να ολοκληρωθεί ομαλά η εκλογική διαδικασία. Γιατί θα είναι τουλάχιστον τραγικό να έχουμε παρατράγουδα σε ένα παιχνίδι που έχει λήξει πριν ακόμα αρχίσει…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ