Crash test για τα κόμματα οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης

Crash test για τα κόμματα οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης

–Ποιοι είναι οι στόχοι της Νέας Δημοκρατίας – Τι επιδιώκουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Crash test για τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας συνιστούν οι σημερινές εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μπορεί να μην έχουν τη διάσταση (σημασία) των εθνικών εκλογών και να μη βγάζουν κυβερνήσεις, ωστόσο, τα αποτελέσματα της κάλπης θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, υπό το φως των νέων δεδομένων.

Τις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν το κύρος και την αξιοπιστία της κυβέρνησης αφενός και της αλλαγής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ αφετέρου. Μπορεί στην κρίση των πολιτών να μπουν και οι προσωπικότητες και το έργο των υποψηφίων, ωστόσο, σε επίπεδο περιφερειών τουλάχιστον, η ψήφος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά. Έτσι, τα τελικά αποτελέσματα θα αποτελέσουν τη βάση για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Αν και τα πολιτικά κόμματα κατέρχονται στις σημερινές εκλογές με διαφορετικούς στόχους, η βασική τους επιδίωξη είναι να καταδείξουν την απήχησή τους στην κοινωνία, όπως αυτή θα αποτυπωθεί στο επίπεδο των περιφερειών.

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας, όπως τον όρισε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, είναι η νίκη και στις 13 περιφέρειες, έστω και στον δεύτερο γύρο. Προκειμένου, όπως σημειώνουν, να επιβεβαιωθεί η πολιτική κυριαρχία της παράταξης. Στο Μέγαρο Μαξίμου θα προτιμούσαν αυτό να συμβεί στον πρώτο γύρο διότι στον δεύτερο γύρο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις, θα στηρίξουν τον αντίπαλο του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό ίσως κοστίσει στην παράταξη δύο ή τρεις περιφέρειες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχαν ισχυρά ερείσματα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατά συνέπεια, ούτε και σε αυτές τις εκλογές περιμένουν… θαύματα! Προσδοκούν, ωστόσο, να καταγραφεί μια αύξηση της δυναμικής των υποψηφίων του κόμματος λόγω του… ρεύματος που έχει δημιουργήσει η αλλαγή ηγεσίας και η εκλογή στην προεδρία του Στ. Κασσελάκη. Το ενδιαφέρον τους είναι στραμμένο στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, ενώ περιμένουν μια καλή επίδοση του Κ. Ζαχαριάδη στον Δήμο Αθηναίων. Για την ακρίβεια, στην Κουμουνδούρου θα πανηγυρίσουν περισσότερο στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία χάσει μία ή περισσότερες περιφέρειες.

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, χωρίς, ωστόσο, να ελπίζουν να κερδίσουν κάποια από τις περιφέρειες ή έναν από τους μεγάλους δήμους, εκτός κι αν προκύψει η… μεγάλη έκπληξη. Θα θεωρήσουν σημαντική επιτυχία αν ο Χ. Δούκας είναι δεύτερος στις εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων, ώστε, υπό προϋποθέσεις, να διεκδικήσει το αξίωμα στον δεύτερο γύρο, απέναντι στον Κ. Μπακογιάννη.

Οι έρευνες των προηγούμενων ημερών έδειχναν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να προεξοφλήσει την τελική απόφαση των πολιτών. Διότι, όπως είχε πει χαρακτηριστικά παλαιός πολιτικός, «η κάλπη είναι γκαστρωμένη και ποτέ δεν ξέρεις τι θα βγάλει».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ