Τα μέτρα προστασίας για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από λεπτοσπείρωση

Τα μέτρα προστασίας για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από λεπτοσπείρωση

–Ένα θανατηφόρο κρούσμα στην Κέρκυρα

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Μετά την πρόσφατη καταγραφή ενός θανατηφόρου κρούσματος λεπτοσπείρωσης στην Κέρκυρα και στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει για τα εξής:

Ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων του Τμήματος Ζω­οανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα και του Τμήματος Συντονισμού Ετοιμότητας και Απόκρισης της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης, με τη συνδρομή των Κινητών Ομάδων Υγείας ΠΕ Κέρκυρας, επισκέφτηκε την Κέρκυρα στις 27 Σεπτεμβρίου 2023, όπου πραγματοποίησε δράσεις που αφορούν τόσο την επιδημιολογική διερεύνηση του κρούσματος όσο και την ενημέρωση των Αρχών.

Συγκεκριμένα, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΕ Κέρκυρας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση και διάθεση ενημερωτικού υλικού σε τοπικούς παράγοντες και επαγγελματίες υγείας, στην οποία παρευρέθησαν ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κέρκυρας, η γενική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας, εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου και η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Στη συνέχεια, το ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων του ΕΟΔΥ προέβη σε επιτόπια διερεύνηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης και ενημέρωση του κοινού, στην περιοχή της Βόρειας Κέρκυρας, όπου συναντήθηκαν με τους δημάρχους Βόρειας Κέρκυρας και Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Δίνοντας περαιτέρω έμφαση στην ενημέρωση του πληθυσμού για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, το κλιμάκιο πρόκειται να προχωρήσει και σε παρεμβάσεις πεδίου (εκτίμηση πληθυσμού τρωκτικών, παράγοντες κινδύνου μετάδοσης κ.λπ.). Παράλληλα, γίνονται ενέργειες επιδημιολογικής και περιβαλλοντικής διερεύνησης, κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπου η νόσος εμφανίζει τη μεγαλύτερη επίπτωση.

Τα μέτρα προστασίας
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τονίζει ότι είναι απαραίτητη η λήψη και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσης και πιθανής μόλυνσης από λεπτόσπειρα, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον.
2. Εφαρμογή προστατευτικού ρουχισμού (γάντια, μακριά μανίκια, παντελόνι, γαλότσες) από όσους ασχολούνται σε εργασίες υπαίθρου.
3. Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών.
4. Χρήση μέσων παρεμπόδισης για την είσοδο τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους όπου κινούνται άνθρωποι, όπως κατοικίες, αυλές, αποθήκες κ.λπ.
5. Αποφυγή οποιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα.
6. Αποφυγή έκθεσης τροφίμων και πόσιμου νερού σε περιοχές ό­που υπάρχουν τρωκτικά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Ζωανθρωπονόσων (2108899136) καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ www.eody.gov.gr.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newsbreak.gr


Σχολιάστε εδώ