Μ. Αποστολάκη στο “Π”: Ακρίβεια και αισχροκέρδεια, άλλη μια χαμένη μάχη της κυβέρνησης

Μ. Αποστολάκη στο “Π”: Ακρίβεια και αισχροκέρδεια, άλλη μια χαμένη μάχη της κυβέρνησης

Της
ΜΙΛΕΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Βόρειου Τομέα Αθηνών


Η καλπάζουσα ακρίβεια, ακόμα και σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης, δημιουργεί συνεχή ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους πολίτες. Οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις, τη στιγμή που οι μισθοί δεν ενισχύονται με τον ίδιο ρυθμό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Αυγούστου 2023 σε σύγκριση με εκείνη του μηνός Αυγούστου 2022 ήταν αυξητική κατά 2,7%. Το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξεως του 10,7%, που οδήγησε σε αυτήν την αυξητική πορεία προήλθε από την ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο ψωμί και στα δημητριακά, στα κρέατα, στα ψάρια, στα γαλακτοκομικά κ.λπ., δηλαδή στα είδη πρώτης ανάγκης.

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Η χώρα μας για το έτος 2022 κατατάχθηκε στην τελευταία κατηγορία χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δείκτη πραγματικής ατομικής κατανάλωσης κάτω από 80%, και ειδικότερα 78% σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που μπορεί να θεωρηθεί ως δείκτης της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών, η χώρα μας κατέγραψε ποσοστό 32% χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και κατέλαβε μία από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης μαζί με τη Βουλγαρία, η οποία κατέγραψε ποσοστό 33% χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, την Ουγγαρία, η οποία κατέγραψε ποσοστό 28% χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και την Σλοβακία, η οποία κατέγραψε ποσοστό 27% χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών για τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, εξαιτίας των συνεχών ανατιμήσεων στα προϊόντα καθημερινής ανάγκης λόγω της αισχροκέρδειας, αποτυπώνεται ήδη σε μετρήσεις της κοινής γνώμης. Πιο συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 11 – 13 Σεπτεμβρίου 2023, σε ερώτημα που τέθηκε για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα το 29% των ερωτηθέντων πολιτών κατέδειξε την ακρίβεια. Επιπρόσθετα, στο ερώτημα για το αν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση το 28% των ερωτηθέντων πολιτών απάντησε ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα προς αντιμετώπιση και πάταξη της αισχροκέρδειας, καλώντας τους καταναλωτές να γίνουν σύμμαχοι στη μάχη κατά της ακρίβειας μέσω υποβολής καταγγελιών στην τηλεφωνική γραμμή 1520 αλλά και στον ειδικό ιστότοπο για τις καταγγελίες, ενεργοποιώντας ειδική εφαρμογή (app) για την υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητού τηλεφώνου.

Είναι δεδομένο ότι εν έτει 2023 η πρόοδος της τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την ευημερία των πολιτών, σε όλες τις πτυχές της. Πράγματι, τα έξυπνα τηλέφωνα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, της εργασίας μας και της επικοινωνίας μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αποτελούν εύχρηστα εργαλεία για όλες τις κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνθρωποι που ανήκουν στην τρίτη ηλικία, και δεν σημαίνει επίσης ότι αναλογεί στους πολίτες οποιοσδήποτε ρόλος κρατικού – ελεγκτικού μηχανισμού, υποβάλλοντας καταγγελίες, καθώς και στοιχεία για να τις στηρίξουν. Άλλωστε οι καταναλωτές είναι ήδη ταλαιπωρημένοι από τη σύγκριση τιμών στα σούπερ μάρκετ και από το κυνήγι των προσφορών. Πώς μπορεί να θεωρείται μέτρο για την αντιμετώπιση και την πάταξη της αισχροκέρδειας η μετάθεση του ελέγχου των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ στον ίδιο τον πολίτη, ο οποίος την ίδια στιγμή ζητά την προστασία από τον κρατικό – ελεγκτικό μηχανισμό κατά των κερδοσκόπων;

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση, με μια τροπολογία εντυπώσεων και μηδενικού αποτελέσματος, υποχρεώνει τα σούπερ μάρκετ να ανακοινώνουν τις ανατιμήσεις των προϊόντων τους και να ανακοινώνουν ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των οπωροκηπευτικών! Πρόκειται για επικοινωνιακές πρωτοβουλίες μηδενικού αποτυπώματος.

Το πρόβλημα της αισχροκέρδειας απαιτεί σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις, από το στάδιο της καλλιέργειας, της παραγωγής, της μεταφοράς έως και την τοποθέτηση των προϊόντων στα ράφια, και όχι επικοινωνιακές πολιτικές με το πρόσχημα του πολίτη-συμμάχου.

Δραστική λύση αποτελεί η μείωση του ΦΠΑ, η εντατικοποίηση των επιτόπιων ελέγχων και αυτοψιών από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), καθώς επίσης και η επιβολή και είσπραξη προστίμων όπου διαπιστώνονται παραβατικές συμπεριφορές, που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της αισχροκέρδειας, και όχι ανούσιοι εντυπωσιασμοί και επιδόματα φτώχειας και αναξιοπρέπειας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: facebook

Σχολιάστε εδώ