Κ. Πιστιόλας στο “Π”: Το Αγρίνιο αποφασίζει την τολμηρή αλλαγή
Του
ΚΩΣΤΑ ΠΙΣΤΙΟΛΑ
Υποψήφιου Δημάρχου Αγρινίου
Ήμουν πάντα θιασώτης του ρητού της Σιμόν ντε Μποβουάρ: «Άλλαξε τη ζωή σου σήμερα, μη στοιχηματίζεις στο μέλλον, ενέργησε τώρα χωρίς καθυστέρηση». Πιστεύω ότι είναι το μότο με το οποίο πρέπει να προχωρήσει το Αγρίνιο τα επόμενα χρόνια, η στάση ζωής και πολιτικής δράσης που πρέπει να υιοθετήσουμε αν θέλουμε να προλάβουμε το τελευταίο αναπτυξιακό τρένο που θα είναι διαθέσιμο για την επόμενη δεκαετία, ίσως και περισσότερο.
Αυτός ο τρόπος σκέψης με έκανε να αποφασίσω να κατέλθω σε αυτές τις εκλογές και να θελήσω να μην περάσει άλλη μια δημοτική περίοδος διαχείρισης κρατικού χρήματος σε τσιμέντο και άσφαλτο. Χωρίς τον στοιχειώδη προβληματισμό για το ποιον θα αφορούν όλα αυτά σε 20 ή 30 χρόνια με τον ρυθμό που αδειάζουν τα χωριά μας. Με τον ρυθμό που οι νέοι μας εγκαταλείπουν τον αστικό ιστό αφού περάσουν πρώτα από τα σχολεία μας.
Δεν υπάρχει πιο μελαγχολική συζήτηση από εκείνη που κάνουν δύο πενηντάρηδες αγρινιώτες πατεράδες, στην οποία διαπιστώνουν ότι, αν και προσπάθησαν να δώσουν τα πάντα στα παιδιά τους, εκείνα δεν θα ζήσουν στο Αγρίνιο, όχι τόσο γιατί δεν τους αρέσει η ζωή στην επαρχία όσο γιατί η πόλη φθίνει και δεν συμβαδίζει με τα όνειρά τους.
Όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό για το Αγρίνιο, όχι μόνο στο κέντρο του αλλά και στα χωριά του. Έλλειψη δουλειάς που να αμείβεται καλά, χέρσα χωράφια στην περιφέρεια του δήμου, ανυπαρξία του νεανικού δυναμικού στοιχείου λόγω έλλειψης ενός πανεπιστημίου παρά τους 70.000 κατοίκους μέσα στην πόλη – μοναδικό φαινόμενο σε όλη τη χώρα. Ε, λοιπόν, η μεγάλη πλειοψηφία αναγνωρίζει αυτή την κατάσταση και δεν μπορεί πλέον να ακούει για αναπλάσεις, ειδικά από τη στιγμή που καταλήγουν όπως του Πάρκου, που κατέληξε μια άτολμη απογοήτευση μετά από χρόνια αναμονής.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι η πόλη, τα χωριά, οι άνθρωποί τους, η περιοχή, που είναι σχεδόν ο μισός Νομός Αιτωλοακαρνανίας, είναι όλοι έτοιμοι να κάνουν το καθοριστικό βήμα. Δεν συμβιβάζονται πλέον με μπαλώματα στην καθημερινότητα. Θέλουν κάποιος να «μπει μπροστά» στις μεγάλες διεκδικήσεις του τόπου. Ξέρουν ότι δεν γίνεται να υπάρχει ζωή στο Αγρίνιο αν κάποιος δεν γίνει δυσάρεστος στα υπουργεία για το πανεπιστήμιο, για τη σύνδεση με την Ιόνια Οδό, για τη σύνδεση με το Καρπενήσι και τη Λαμία, με τον ερχομό μιας μεγάλης εταιρείας, που θα προσφέρει εργασία στους Αγρινιώτες. Κακά τα ψέματα, επιτρέψαμε να γράφουν τα αθηναϊκά ΜΜΕ αφιερώματα για το πώς πρέπει να πάψει το φαινόμενο των επαρχιακών πανεπιστημίων «στα χωριά», ενώ ένα μόνο πανεπιστήμιο καταργήθηκε σε όλη την Ελλάδα, και αυτό ήταν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, με έδρα το Αγρίνιο!
Μετά από μια μακρά προσωπική πορεία στις επιχειρήσεις, από τη διοίκηση μιας μεγάλης εταιρείας σε εξίσου σημαντικά εγχειρήματα, ήρθα αντιμέτωπος με τα ερωτήματα με τα οποία μεγάλωσε η γενιά μου στο Αγρίνιο, ιδιαίτερα εκείνοι που έζησαν και επιχείρησαν στον τόπο μας. Ερωτήματα που, δυστυχώς, ακόμη δεν έχουν απαντηθεί, όπως «Γιατί με τόσο πλούτο τριγύρω, με τόσο νερό και τη μεγαλύτερη και ομορφότερη λίμνη, μείναμε αποκομμένοι από τον χάρτη και στέλνουμε τους νέους μας σε άλλες πόλεις;», «Πώς γίνεται να φθίνουμε τόσο δραματικά με τέτοια αγροτική και εμπορική παράδοση και με δικό μας, αυτόνομο πανεπιστήμιο πριν από χρόνια;».
Στο Αγρίνιο, από τις δύο τελευταίες Περιφερειακές Αρχές διατέθηκαν πολλά χρήματα, με τα οποία οι δύο τελευταίες Δημοτικές Αρχές έκαναν έργα. Άλλαξε η ζωή των δημοτών; Όχι. Διαχείριση έγινε, δεν υπήρξε σχέδιο με στόχο.
Οι ίδιοι οι Αγρινιώτες θεωρώ ότι πιστεύουν εδώ και χρόνια ότι κάτι οφείλουμε όλοι στο Αγρίνιο. Γι’ αυτό είναι αποφασισμένοι να κάνουν το βήμα της αλλαγής. Γι’ αυτό η προσπάθειά μας αγκαλιάστηκε με τρόπο ανέλπιστο από τόσο πολύ κόσμο, ώστε είμαι πια βέβαιος ότι θα κάνουμε όλα αυτά τα μεγάλα που δεν έγιναν εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Συνδυασμός μας «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» θα νικήσει στις εκλογές και θα εφαρμόσουμε το σχέδιο που έχουμε ετοιμάσει για το πώς θα γίνουμε αναγνωρίσιμοι, πώς θα αξιοποιήσουμε με βιώσιμο τρόπο τη μεγαλειώδη Τριχωνίδα, πώς θα σχεδιάσουμε για τα επόμενα χρόνια έναν δήμο που θα είναι ταυτόχρονα εμπορικό και παραγωγικό κέντρο.
Όπως ξεκίνησε, όπως μεγάλωσε, όπως ήταν το Αγρίνιο για πολλά χρόνια πρωτοπόρο στο εμπόριο, στην παραγωγή αλλά και στον πολιτισμό, όπως του αξίζει να είναι και στο μέλλον. Με τα παιδιά του εδώ, ενεργά στον τόπο τους.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: agriniopress.gr