Η Ανατρεπτική Αριστερά σκέφτεται συνολικά, αλλά δρα τοπικά – Του Ν. Στραβελάκη

Η Ανατρεπτική Αριστερά σκέφτεται συνολικά, αλλά δρα τοπικά – Του Ν. Στραβελάκη

–Σκέψεις για τη σημερινή ψήφο


Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με τον συνδυασμό «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα»


Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές γίνονται εν μέσω τεράστιων προβλημάτων για πόλεις και περιφέρειες ολόκληρης της χώρας. Προβλημάτων που έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν είναι μόνο οι φωτιές, οι πλημμύρες και η κλιματική κρίση. Είναι και η ακρίβεια, το πρόβλημα της στέγης, η απουσία ελεύθερων χώρων και σχολικών κτιρίων, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, οι αποκλεισμοί και τόσα άλλα.

Η αμηχανία των κυβερνητικών και συστημικών υποψηφίων απέναντι σε αυτά τα δεδομένα εκφράζεται με την εκκωφαντική τους απουσία. Ακόμα και οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) μοιάζει να έχουν κάνει ένα βήμα πίσω και τον εκλογικό τόνο να τον δίνει ο γενικός γραμματέας του κόμματος.

Κοντολογίς, είναι σαν να κατεβαίνουν στις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Κασσελάκης, ο κ. Ανδρουλάκης και εσχάτως ο κ. Κουτσούμπας. Η μεν ΝΔ ζητάει την ψήφο των πολιτών στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες που υποστηρίζει ως ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της κι ας έχουν σβηστεί από τον χάρτη δύο περιφέρειες της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως ψήφο ελπίδας για την ανακατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ ως επιβεβαίωση του ότι ο στόχος να γίνει δεύτερο κόμμα είναι ρεαλιστικός. Το ΚΚΕ, τέλος, ως επιβεβαίωση του ότι, μετά την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου αλλά και το αποτέλεσμα των εσωκομματικών του εκλογών, είναι ο βασικός πόλος της Αριστεράς.

Στην «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» αναγνωρίζουμε το πολιτικό επίδικο των εκλογών και την ανάγκη μαυρίσματος της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, τα έργα και οι ημέρες του κ. Μπακογιάννη στην Αθήνα δεν είναι τίποτε άλλο από μια μικρογραφία της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας στην ελληνική κοινωνία. Όμως η αποκαθήλωση της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής του συστήματος συνολικότερα περνά από την υιοθέτηση μιας ριζοσπαστικής διεκδικητικής ατζέντας στις γειτονιές και στους τόπους δουλειάς.

Σε αυτό το πεδίο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Ανδρουλάκη είναι οι βασικοί πολέμιοι μιας τέτοιας επιδίωξης. Θέλουν μια μεταμοντέρνα ατζέντα, που θα «διυλίζει τον κώνωπα και θα καταπίνει την κάμηλον». Με άλλα λόγια, θα αφήνει στην άκρη τα μεγάλα προβλήματα, όπως η στέγη και οι ελεύθεροι χώροι, και θα ασχολείται με τις λεπτομέρειες. Είναι χαρακτηριστικό το ότι από την προεκλογική εκστρατεία του κ. Ζαχαριάδη αυτό που έχει μείνει είναι η πρότασή του να συμπεριληφθούν ποδηλατόδρομοι και να υπάρχει πρόσβαση για τα ΑμεΑ στον «Μεγάλο Περίπατο» του κ. Μπακογιάννη. Θεωρεί απαραίτητο ένα έργο βιτρίνας και αδιαφορεί για τους ποδηλατόδρομους που λείπουν από ολόκληρη την πόλη. Μια πόλη χτισμένη και δομημένη εχθρικά για τα ΑΜΕΑ αλλά και για τους ανέργους, τους φτωχούς και όλους όσοι έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη και την αρωγή.

Αλλά και το ΚΚΕ δυσκολεύεται να διατυπώσει μια διεκδικητική ατζέντα για την «πίσω αυλή της πόλης». Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο κ. Σοφιανός, στη συνέντευξή του στο Open, όταν η συζήτηση πήγε στο Airbnb είπε ότι θα το αντιμετωπίσει διεκδικώντας υψηλούς φόρους στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Με το συμπάθιο, κύριε Σοφιανέ, αλλά αυτό θα το έλεγε ένας νεοκλασικός οικονομολόγος. Δηλαδή, ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι «αποτυχία αγοράς» και θα διορθωθεί με την επιβολή ενός φόρου που θα εξισορροπήσει την «αγορά κατοικίας». Τα ενοίκια θα περιοριστούν αν περιοριστεί η χρήση του Airbnb, ιδιαίτερα στις λαϊκές γειτονιές, αλλά και με απευθείας έλεγχο του ύψους τους. Το πρόβλημα της στέγης, κύριε Σοφιανέ, είναι πρόβλημα της ίδιας της καπιταλιστικής αγοράς και όχι στρέβλωσή της.

Η «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» έρχεται για να καλύψει ακριβώς αυτό το κενό. Την αδυναμία αυτά που σκεφτόμαστε συνολικά να μεταφράζονται σε τοπική δράση. Γιατί την επομένη των εκλογών οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν επιστρέψει στη Βουλή και εμείς θα είμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα στις γειτονιές της Αθήνας. Η οργάνωση από τα κάτω θα είναι η δυναμική που θα δώσει αυτοπεποίθηση στην κοινωνία για να αναμετρηθεί με την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα των σημερινών εκλογών και για αυτό ζητάμε να ενισχύσετε τον συνδυασμό μας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ