Ανδρέας Ευθυμίου στο “Π”: Η αποχή στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου δεν μπορεί να είναι επιλογή
–Συμμετέχουμε με την ψήφο μας γιατί νοιαζόμαστε για την πόλη μας
Του
ΑΝΔΡΕΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου,
Υποψήφιου Δημάρχου με τον Συνδυασμό
«Μοσχάτο – Ταύρος: Ανθρώπινη Πόλη – Σύγχρονος Δήμος»
Τα τελευταία χρόνια, οι καταστάσεις που βιώσαμε και βιώνουμε στην Αυτοδιοίκηση και στη χώρα μας γενικότερα είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Έχοντας να αντιμετωπίσουν σημαντικά μειωμένους πόρους από το κράτος, τη δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την υγειονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις συνέπειές του, και την κλιματική αλλαγή, οι δήμοι άντεξαν στις δυσκολίες και στάθηκαν στο πλευρό της κοινωνίας.
Στις επικείμενες εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενεργή παρουσία των πολιτών και η συμμετοχή τους στις από κοινού διεκδικήσεις για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την πρόοδο και την ανάπτυξη της πόλης μας.
Στην Αρχαία Αθήνα, ο νομοθέτης Σόλων, μεταξύ των άλλων νόμων που εκπονούσε, προέβλεπε και την τιμωρία –με στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων– εκείνων που έμεναν ουδέτεροι στη διάρκεια ενός σημαντικού γεγονότος, όπως, π.χ., μια ανταρσία ή μια στάση. Ο νόμος επέβαλε την υποχρεωτική συμμετοχή, αδιάφορο με ποιον, ώστε να παρακινήσει το μεγάλο πλήθος να πάρει θέση και η στάση να τελειώσει γρηγορότερα υπέρ των πολλών. Τόση ήταν η αποδοκιμασία των προγόνων μας για τον μη εμπλεκόμενο στα πολιτικά δρώμενα της εποχής, που τον αποκαλούσαν «ιδιώτη», που σημαίνει πλέον διεθνώς τον ηλίθιο (idiot).
Η ιστορική εξέλιξη των νεότερων κοινωνιών παρέχει διευρυμένα και εναλλακτικά δικαιώματα. Εάν, για παράδειγμα, ο πολίτης δεν θεωρεί ικανό κανέναν από τους υποψήφιους συνδυασμούς/παρατάξεις, έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει το «λιγότερο κακό» και αν δεν ικανοποιείται καθόλου, έχει το δικαίωμα να επιλέξει λευκό ψηφοδέλτιο. Θα πρέπει να γνωρίζει, φυσικά, ότι η λευκή ψήφος ενισχύει εξ αντικειμένου τον πλειοψηφικό συνδυασμό.
Παράλληλα, μια ακόμη εκδοχή για τον ψηφοφόρο είναι η αποχή. Το ζήτημα της αποχής, δυστυχώς, είναι συχνό φαινόμενο. Βέβαια, υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι η αποχή αποτελεί μη πολιτική στάση, αμφισβητώντας την πολιτική αξία της πράξης. Η φράση που τη χαρακτηρίζει, «όλοι ίδιοι είναι», δεν συνιστά δημοκρατική κατάκτηση, καθώς εξισώνει τους πάντες, ανοίγοντας τον δρόμο σε αντιδημοκρατικές εκτροπές.
Είναι γεγονός ότι η κρίση εμπιστοσύνης διατρέχει οριζόντια όλους τους θεσμούς. Σε έρευνα του Ιουνίου του 2023 στην Ελλάδα αποτυπώνεται ότι υψηλότερα ποσοστά αναξιοπιστίας αποσπούν τα πολιτικά κόμματα (88%), ενώ εκφράζεται και έλλειψη εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ, και ειδικότερα στην τηλεόραση, με 86,7%. Η αποχή στις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου του 2023 σκαρφάλωσε στο 47,2%, σπάζοντας κάθε ιστορικό προηγούμενο. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη του κόσμου είναι θετικότερη στην Αυτοδιοίκηση και κυμαίνεται αναλόγως των δεδομένων που επικρατούν σε κάθε τοπική κοινωνία.
Παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα αναφέρει ότι η αποχή συγκροτεί πολιτική πράξη και επιλογή, συνεπώς ως πολιτική πράξη δεν είναι αδιαφορία, αλλά παράγει αποτέλεσμα, η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στις πολιτικές παρατάξεις δεν πρέπει να εκφράζεται με αποχή από τις εκλογές.
Ο πολίτης οφείλει να είναι ενεργός και να συμμετέχει στις κοινωνικές και πολιτικές δράσεις τοπικής κλίμακας. Η συμμετοχή στα κοινά δημιουργεί ευθύνες. Δεν υφίσταται δημοκρατία δίχως εφησυχασμούς. Η δημοκρατία ενδυναμώνεται με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, με τον ανοικτό δημόσιο διάλογο και με τη συλλογική δράση στον δημόσιο χώρο.
Γι’ αυτόν τον λόγο, καλώ όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες στις 8 Οκτωβρίου. Να στείλουν το μήνυμα της συμμετοχής και της ευθύνης για την πόλη τους και όχι της αδιαφορίας!