Τέλος στην παράκαμψη της προτεραιότητας στη λίστα χειρουργείων

Τέλος στην παράκαμψη της προτεραιότητας στη λίστα χειρουργείων

Αποστολή φαρμάκων στο σπίτι για θεραπεία σοβαρών ασθενειών

–Ηλεκτρονικό σύστημα θα παρακολουθεί τη διακίνηση φαρμάκων για άμεση αντιμετώπιση των ελλείψεων – Οι αλλαγές του νέου νομοσχεδίου για την Υγεία

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Η αντιμετώπιση της συνέχισης της πανδημίας της Covid-19 και των νέων παραλλαγών της, ώστε να ανασχεθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού και η αύξηση των κρουσμάτων και ταυτόχρονα να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), προκειμένου να προσφέρουν στους πολίτες αξιοπρεπή φρο­ντίδα υγείας, είναι ανάμεσα στους στόχους του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Στις βασικές μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι η ενιαία λίστα χειρουργείων, για να ε­μποδίζεται η παράκαμψη της προτεραιότητας στις χειρουργικές επεμβάσεις και το ηλεκτρονικό σύστημα που θα παρακολουθεί τη διακίνηση των φαρμάκων, για να αντιμετωπίζονται άμεσα οι ελλείψεις στα φαρμακεία, ενώ για τους βαρέως πάσχοντες θα στέλνονται τα φάρμακα στο σπίτι.

Οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τα εξής: Την παράταση της θητείας των διοικήσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, την παράταση ισχύος συμβάσεων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, την παράταση των συμβάσεων του Εθνικού Κέ­ντρου Αιμοδοσίας, τη ρύθμιση ζητημάτων δαπανών των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των Υγειονομικών Περιφερειών και των Κέντρων Υγείας, ρυθμίσεις για την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών, την Ειδική Επιτροπή Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών και το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, την παράταση συμβάσεων εργασίας επικουρικού προσωπικού προνοιακών φορέων κ.ά.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει παράταση των ισχυουσών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας, για τις δημόσιες συμβάσεις όσον αφορά τη διάθεση εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα της επικράτειας, τη δυνατότητα υπέρβασης της 48ωρης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των ιατρών των νοσοκομείων και των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ.

Αναλυτικότερα, οι κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν ως εξής:
• Η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζομένους στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα παρατείνεται έως την 31η/12/2023 για τους εργαζομένους σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία.

• Για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και μονάδων ΠΦΥ του ΕΣΥ και μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων προσλήψεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ, παρατείνεται η ισχύς της δυνατότητας υπέρβασης της 48ωρης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας για τους ιατρούς των νοσοκομείων και μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας έως την 31η/12/2023.

Ενιαία λίστα χειρουργείων
Για τη διασφάλιση της ισότητας και της μη διάκρισης των ασθενών στην παροχή χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τμήματα, το υπουργείο Υγείας, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, συστήνει και λειτουργεί την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων ως σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Βασικοί όροι για την κατάρτισή της αποτελούν η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς. Η αξιολόγηση γίνεται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων των νοσοκομείων, καθώς και των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο ασθενής ενημερώνεται αμελλητί για την ημερομηνία της επέμβασης όταν εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Από την Ενιαία Λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Τα νοσοκομεία υποχρεούνται να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.

Ως εκτελούσα την επεξεργασία, για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, για τη σύσταση και τη λειτουργία του συστήματος αρχειοθέτησης της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων ορίζεται η ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, την οργάνωση της μετάπτωσης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων, την τήρηση υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων και κάθε άλλο θέμα που αφορά την ομαλή λειτουργία του συστήματος αρχειοθέτησης της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων, τηρώντας τις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Τα νοσοκομεία αναλαμβάνουν το έργο της ένταξης των ενδιαφερόμενων ασθενών στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων κατόπιν ιατρικώς τεκμηριωμένης αξιολόγησης της σοβαρότητας της νόσου και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενή, από ειδικευμένους ιατρούς.

Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων
Συστήνεται Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ), το οποίο διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, με σκοπό την παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο (real time) της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά από τους εμπλεκόμενους φορείς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Το ΗΣΠαΔιΦ δύναται να διασυνδέεται με άλλα πληροφοριακά συστήματα και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του δημόσιου τομέα, ώστε να συλλέγονται οι απαραίτητες πληροφορίες για την εφαρμογή του παρόντος.

Αποστολή κατ’ οίκον φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία σοβαρών ασθενειών
Για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών είναι δυνατή η αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον από τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, μέσω ταχυδρομικής επιχείρησης εγγεγραμμένης στο μητρώο ταχυδρομικών επιχειρήσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για την παροχή υπηρεσιών ταχυμεταφορών.

Παράταση θητείας διοικήσεων νοσοκομείων του ΕΣΥ
Η θητεία των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), η οποία παρατάθηκε έως την 30ή/9/2023, παρατείνεται, από τη λήξη της, αυτοδικαίως, έως την 31η/12/2023.

Μητρώο ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες
Μέχρι τη στελέχωση και την ολοκλήρωση της αναγκαίας προετοιμασίας για τη λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, η οποία διαπιστώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ής/3/2024, η ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση μητρώου ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες διενεργείται από το Αυτοτελές Τμήμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών του υπουργείου Υγείας.

Οι συμβάσεις εργασίας έκτακτου προσωπικού
Οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου, του έκτακτου προσωπικού των νοσοκομείων, που παρέχει υπηρεσίες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, παρατείνονται από τη λήξη τους μέχρι τη δημοσίευση του διορισμού των επιτυχόντων των οριστικών πινάκων διοριστέων της υπ’ αρ. 7Κ/2019 Προκήρυξης του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ 42) και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης/3/2024.

Αν οι οικείοι προσωρινοί πίνακες διοριστέων για τις προσλήψεις έχουν καταρτιστεί πριν από τη δημοσίευση του παρόντος, οι συμβάσεις εργασίας του έκτακτου προσωπικού διατηρούνται σε ισχύ κατά το διάστημα μεταξύ της κατάρτισης των ανωτέρω πινάκων και της ανάληψης υπηρεσίας από τους υπαλλήλους που περιλαμβάνονται σε αυτούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης/3/2024.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ