Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023: Απονέμεται στον Νορβηγό συγγραφέα Γιον Φόσε

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023: Απονέμεται στον Νορβηγό συγγραφέα Γιον Φόσε

Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2023 απονέμεται στον Νορβηγό συγγραφέα Jon Fosse (Γιον Φόσε) «για τα καινοτόμα θεατρικά έργα και την πεζογραφία του που δίνουν φωνή στο ανείπωτο».

Θυμίζουμε πως το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2022 είχε απονεμηθεί στη Γαλλίδα συγγραφέα Annie Ernaux «για το θάρρος και την κλινική οξύτητα με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Γιον Φόσε

Ο Jon Fosse γεννήθηκε στο Haugesund της Νορβηγίας. Σε ηλικία μικρή ένα σοβαρό ατύχημα που τον έφερε κοντά στον θάνατο τον επηρέασε σημαντικά στη συγγραφή του στην ενήλικη ζωή. Σπούδασε συγκριτική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν και το πρώτο του μυθιστόρημα, Raudt, svart (Κόκκινο, Μαύρο), δημοσιεύτηκε το 1983, γραμμένο στο Nynorsk, ένα από τα δύο γραπτά πρότυπα της νορβηγικής γλώσσας. Το πρώτο του έργο, Og aldri skal vi skiljast (Και δεν θα χωριστούμε ποτέ), παίχτηκε και εκδόθηκε το 1994. Ο Φόσε έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση, παιδικά βιβλία, δοκίμια και θεατρικά έργα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες. Έπαιζε επίσης μουσική (το βιολί), και μεγάλο μέρος της εφηβικής του συγγραφικής πρακτικής περιελάμβανε τη δημιουργία των δικών του στίχων για μουσικά κομμάτια.

Ο Φοσέ έγινε ιππότης του Τάγματος της Εθνικής Μερίτης της Γαλλίας το 2003. Ο Fosse κατατάχθηκε επίσης στο νούμερο 83 στη λίστα με τις 100 κορυφαίες ζωντανές ιδιοφυΐες από την Daily Telegraph.

Από το 2011, στο Fosse παραχωρείται το Grotten, μια τιμητική κατοικία που ανήκει στο νορβηγικό κράτος και βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Βασιλικού Παλατιού στο κέντρο της πόλης του Όσλο. Η χρήση του Grotten ως μόνιμη κατοικία είναι μια τιμή που απονέμεται ειδικά από τον Βασιλιά της Νορβηγίας για συνεισφορά στις νορβηγικές τέχνες και πολιτισμό.

Ο Fosse ήταν μεταξύ των λογοτεχνικών συμβούλων του Bibel 2011, μιας νορβηγικής μετάφρασης της Βίβλου που δημοσιεύτηκε το 2011.

Ο Φοσέ τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας του Σκανδιναβικού Συμβουλίου το 2015 για την τριλογία Andvake (Wakefulness), Olavs draumar (Olav’s Dreams) και Kveldsvævd (Κούραση).

Πολλά από τα έργα του Fosse έχουν μεταφραστεί στα περσικά από τον Mohammad Hamed, και τα έργα του έχουν παιχτεί στις κύριες αίθουσες του Ιράν/Τεχεράνης.

Τον Απρίλιο του 2022, το μυθιστόρημά του A New Name: Septology VI-VII, μεταφρασμένο στα αγγλικά από τον Damion Searls, προκρίθηκε για το Διεθνές Βραβείο Booker. Το βιβλίο ονομάστηκε φιναλίστ για το Εθνικό Βραβείο Φαντασίας του Κύκλου Κριτικών Βιβλίου 2023.

Τον Οκτώβριο του 2023, ο Φοσέ τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Μεταξύ των εργασιών στα μυθιστορήματά του, ο Fosse εργάζεται ως μεταφραστής σε έργα άλλων συγγραφέων.


Σχολιάστε εδώ