Το 57% των καταναλωτών ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» τι στιγμή που Κλιμακώνονται οι προβλέψεις για άνοδο των τιμών!

Το 57% των καταναλωτών ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» τι στιγμή που Κλιμακώνονται οι προβλέψεις για άνοδο των τιμών!

• Κλιμάκωση των προβλέψεων για άνοδο των τιμών την ώρα που στους καταναλωτές ενίισχύθηκε το ποσοστό που «αντλεί από τις αποταμιεύσεις του»

Ο θετικός δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκε έντονα τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις +33,6 μονάδες, έναντι +16,9 μονάδων τον Ιούλιο. Το 60% (από 45%) των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 10% (από 21%) αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +12,0 μονάδες.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 57%, ενώ στο 14% από 10% ενισχύθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 20% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διαμορφώθηκε στο 9%.

Στο ερώτημα το οποίο αξιολογεί το βαθμό αβεβαιότητας των νοικοκυριών ως προς τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, το 52% έκρινε τον Σεπτέμβριο ότι η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, ήπια υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα που διαμορφώθηκε στο 50%.

Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο τι λέει η έρευνα του ΙΟΒΕ

Υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο – Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης – Τι λέει ο ΙΟΒΕ


Σχολιάστε εδώ