Η ακροδεξιά επέλαση στη Γερμανία

Η ακροδεξιά επέλαση στη Γερμανία


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Η Βαυαρία και η Έσση προσέρχονται στις κάλπες στις 8 Οκτωβρίου, εν μέσω δημοσκοπικών προβλέψεων για υποχώρηση των παραδοσιακών κομμάτων της Γερμανίας και μεγάλη άνοδο του ακροδεξιού AfD.

Από τότε που ιδρύθηκε, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) πόνταρε στα ξενοφοβικά ανακλαστικά που γέννησε η ξαφνική υποδοχή ενός εκατομμυρίου Σύρων, αντλώντας κατόπιν από την αμφισβήτηση των πολιτικών αντιμετώπισης του κορονοϊού και καταλήγοντας στην άρνηση της Αμερικής σε ό,τι αφορά τη στάση έναντι της Ρωσίας.

Στο κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό της σημερινής Γερμανίας, όπου παραδοσιακοί μπαλαντέρ, όπως το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), φλερτάρουν με ποσοστά κάτω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και όπου το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) οδεύει προς το τέλος του, η άνοδος της AfD συνιστά μείζονα ανατροπή για όλο το γερμανικό πολιτικό σύστημα.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πολιτική αποτύπωση των κλυδωνισμών που επιφέρει η απειλή αποβιομηχάνισης της χώρας αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός.

Ενδεικτική είναι η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest. Στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, που περιβάλλει τη γερμανική πρωτεύουσα, η AfD συγκεντρώνει, έναν χρόνο πριν από τις εκεί εκλογές, το εντυπωσιακό 32%, ενώ μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 20% και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 18%.

Οι Πράσινοι και η Αριστερά βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 8% και οι σχετικά νέοι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» συγκεντρώνουν 6%. Οι Φιλελεύθεροι μένουν εκτός τοπικού κοινοβουλίου με 4%.

Ως σημαντικότερα προβλήματα για τους πολίτες η έρευνα αναδεικνύει την Ενεργειακή Πολιτική (27%) και το Μεταναστευτικό (19%). Τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος απασχολούν το 11% των ερωτηθέντων, ενώ μεταξύ των υποστηρικτών της AfD κορυφαίο πρόβλημα θεωρείται η μετανάστευση (32%).

Δεν είναι όμως μόνο το ακροδεξιό AfD, είναι και οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι», που εκτινάσσονται στο 17% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Πρόκειται για ιστορικό κληρονόμο της ψήφου της βαυαρικής προτεσταντικής μειονότητας, που έχει εξελιχθεί σε έναν αμερικανικού τύπου, λαϊκίστικο, τραμπικό σχηματισμό και ήδη συγκυβερνά στο κρατίδιο.

Τι δείχνουν όλα αυτά;

Ότι η Ακροδεξιά, με αιχμή τη Γερμανία, καλπάζει σε όλη την Ευρώπη, την ώρα που η νομενκλατούρα των Βρυξελλών κοιμάται ύπνο βαθύ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ