Στα άκρα η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ

Στα άκρα η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ

Εκρηκτικό το κλίμα – Φόβοι για διάσπαση – Σενάρια για διαγραφές

Πολεμικό διαμορφώνεται το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
και απρόβλεπτες οι εξελίξεις των επόμενων ημερών.

Καθώς φουσκώνει το κύμα αμφισβήτησης του Στ. Κασσελάκη από σημαντική μερίδα στελεχών, το ρήγμα στις σχέσεις των δύο πλευρών βαθαίνει σταθερά και τείνει να γίνει αγεφύρωτο. Σε τέτοιον βαθμό, μάλιστα, που πλέον η συμβίωση να καθίσταται αβέβαιη, αν όχι αδύνατη.

Ενισχύεται, ως εκ τούτου, το σενάριο της διάσπασης και το ερώτημα είναι αν αυτό θα γίνει στην τρέχουσα φάση ή το οριστικό ξεκαθάρισμα θα πραγματοποιηθεί στο Συνέδριο. Ενδεικτικά της αίσθησης που επικρατεί ευρύτερα στην κοινωνία όσον αφορά τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα ευρήματα της έρευνας της Opinion Poll, όπου το 68,5% εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί στη διάσπαση, ενώ μόλις το 27,4% απάντησε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Πιο αναλυτικά:
Αντίδοτο στην εσωστρέφεια που τροφοδοτείται από τη δημόσια αμφισβήτηση σειράς στελεχών και τις ηχηρές, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί ο Στ. Κασσελάκης. Και αυτό διότι αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση, όπως τείνει να διαμορφωθεί, λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια α­νασύνταξης του κόμματος. Ταυτόχρονα ακυρώνονται ή αποδυναμώνονται επικοινωνιακά οι οποίες πολιτικές πρωτοβουλίες του. Στο στενό επιτελείο υπάρχουν τάσεις αυτήν τη στιγμή και δύο εισηγήσεις ως προς τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί το εσωκομματικό τσουνάμι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι εκ των στενών συνεργατών έχουν την άποψη ότι οι διαφωνούντες πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι να συνεχίσουν να… διαφωνούν. «Ο κόσμος θα καταλάβει ότι έχουν προσωπικά κίνητρα και ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν τη νέα ηγεσία», σημειώνουν. «Σταδιακά θα απαξιωθούν στη συνείδηση των πολιτών και ειδικότερα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτουν. Επισημαίνουν, δε, ότι τυχόν δυναμική αντιμετώπιση των πραγμάτων απλά θα φούντωνε ακόμη περισσότερο την εσωστρέφεια και πιθανότατα θα οδηγούσε στη ρήξη και στη διάσπαση.

Υπάρχουν, ωστόσο, στο επιτελείο του κ. Κασσελάκη πρόσωπα που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση και οι αποφάσεις να είναι σκληρές. Σε αντίθετη περίπτωση, η κατάσταση μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου και το όλο εγχείρημα να βουλιάξει στις εσωκομματικές έριδες. Και όταν μιλούν για σκληρές αποφάσεις, εννοούν προφανώς τις διαγραφές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κασσελάκης ασπάζεται τη δεύτερη εκδοχή και ότι πολύ σύντομα θα δούμε τα πρώτα δείγματα.

Στενός συνεργάτης του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ανοχή των πρώτων ημερών δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία». Προειδοποιεί, δε, ότι, αν συνεχιστούν οι δημόσιες δηλώσεις που ξεφεύγουν από τα όρια, θα υπάρξουν συνέπειες. «Οι διαγραφές είναι θέμα ημερών», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από τα κεντρικά. Και μαζί θα ανοίξει ο δρόμος για τη ρήξη και ενδεχομένως τη διάσπαση.

Αν και η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι η μεγάλη ρήξη θα επέλθει στο Συνέδριο, όταν οι δύο αντίπαλες πλευρές θα επιδιώξουν να επιβάλουν τις θέσεις τους και να ελέγξουν τα βασικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το παρόν, πάντως, παραμένει αδιευκρίνιστο το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο.

Η αρχική απόφαση ήταν για αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά μετά την εκλογή Κασσελάκη τα πάντα έχουν ανατραπεί. Κατά κάποιες πληροφορίες, το Συνέδριο θα γίνει αρχές του 2024, και αφού πρώτα έχουν γίνει οι αλλαγές σε κεντρικό επίπεδο. Ενώ άλλες το… μεταθέτουν για την ερχόμενη άνοιξη, λίγο καιρό πριν από τις ευρωεκλογές.

Όπως και να ‘χει, όποτε κι αν γίνει, θα είναι μέσα σε κλίμα έντασης και ρήξης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ΣΥΡΙΖΑ/Eurokinissi


Σχολιάστε εδώ