Στ. Γκίκας στο “Π”: Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης σε πρώτο πλάνο

Στ. Γκίκας στο “Π”: Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης σε πρώτο πλάνο

Του
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΩΤ. ΓΚΙΚΑ
Βουλευτή ΝΔ Κέρκυρας, Αντιπροέδρου ΔΕ Εθνικής Άμυνας
και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων


Είναι αλήθεια ότι τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η κλιματική κρίση έχει αφήσει βαθιά το αποτύπωμά της στη χώρα μας. Όμως, τόσο στο κυβερνητικό όσο και στο κοινοβουλευτικό πεδίο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και σημαντική παραγωγή έργου. Σειρά μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται σε κρίσιμα νομοσχέδια συζητούνται ήδη στη Βουλή, ενώ ακολουθεί σειρά άλλων.

Πρόσφατα ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση στα εργασιακά, η οποία αφορά τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και, παρά την αντίδραση της αντιπολίτευσης, ακόμη και τα ίδια τα συνδικάτα την αντιμετώπισαν θετικά. Έτσι ενισχύεται η διαφάνεια στις εργασιακές σχέσεις και παράλληλα θεσπίζονται προστατευτικοί κανόνες για τους εργαζόμενους. Καταπολεμάται η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Μια εξίσου σημαντική μεταρρύθμιση που εισάγει ο νέος νόμος είναι η νομιμοποίηση της εργασίας σε δεύτερο εργοδότη. Πλέον, μπορεί κάποιος να εργαστεί και σε δεύτερη δουλειά, αν το επιθυμεί, ενώ διατηρείται η προστασία του νόμου, που αφορά τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης –δηλαδή 11 ώρες ανά 24ωρο– και δεν θίγεται το ανώτατο όριο των 48 ωρών ανά περίοδο το πολύ τεσσάρων μηνών. Αυτού του είδους οι αλλαγές αφενός βοηθούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και αφετέρου διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σημαντική είναι επίσης η δέσμη πολιτικών που αφορά την καταπολέμηση της ακρίβειας και τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, αφού, μεταξύ άλλων, θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση των σούπερ μάρκετ να ανακοινώνουν οποιαδήποτε αύξηση τιμής αγοράς από προμηθευτή σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών ή παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση. Επίσης, υποχρεούνται να επισημαίνουν τα προϊόντα των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» και να ανακοινώνουν τις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των οπωροκηπευτικών προϊόντων.

Όμως, ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν και οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται με τα επόμενα νομοσχέδια, όπως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του κράτους και στην αξιοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει οριστική λύση σε ένα κακώς κείμενο, που είναι η ποιότητα των διορισμένων διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ένα αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής, με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε φορέα. Ο κάθε διοικητής θα υπόκειται σε διαρκή αξιολόγηση, βάσει στόχων, και θα αντικαθίσταται αν αυτοί οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.

Άλλη σημαντική μεταρρύθμιση αφορά τον τομέα της Υγείας. Μετά τη δρομολόγηση του εκσυγχρονισμού του ΕΚΑΒ και την επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, τώρα θα λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας, με την ίδρυση δικτύου 17 ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών, που θα προβλέπονται στον νέο νόμο.

Στην Ελλάδα έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών από εγκεφαλικά και η δραστική και γρήγορη αντιμετώπισή τους είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά τις δυσκολίες, προχωρά σε μεγάλες και τολμηρές αλλαγές, με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους κρίσιμους τομείς του κράτους.

Έπεται συνέχεια…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ