Έμεινε μία εβδομάδα μέχρι τις δημοτικές εκλογές, θα τις κρίνει η κοινωνία ή οι μηχανισμοί; – Του Ν. Στραβελάκη

Έμεινε μία εβδομάδα μέχρι τις δημοτικές εκλογές, θα τις κρίνει η κοινωνία ή οι μηχανισμοί; – Του Ν. Στραβελάκη


Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με τον συνδυασμό «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα»


Είμαστε στην τελευταία εβδομάδα πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά στον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο οι εκλογές δεν περνάνε ούτε πέμπτη είδηση. Το εξοργιστικό είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ δύο περιφέρειες, ο Έβρος και η Θεσσαλία, έχουν σβηστεί από τον χάρτη. Η Θεσσαλία, μάλιστα, πνίγηκε για δεύτερη φορά κατόπιν μιας απλής έντονης βροχόπτωσης, η οποία χαρακτηρίστηκε καταιγίδα και της δόθηκε και όνομα. Την είπαν «Elias».

Διερωτώμαι, αν δεν αποκτήσουν ειδικό βάρος οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις σημερινές συνθήκες κατάρρευσης των κρατικών υποδομών, πότε θα αποκτήσουν; Και μη μου πουν ότι η Θεσσαλία και ο Έβρος πέφτουν μακριά. Γιατί θα απαντήσω ότι και οι λογαριασμοί του σούπερ μάρκετ, που μας κάνουν να αγκομαχάμε, οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στη Θεσσαλία και στον Έβρο. Να προσθέσω, επίσης, ότι η Αττική και η Αθήνα ειδικότερα, που τη γνωρίζω λόγω εντοπιότητας, δεν θα έχουν διαφορετική τύχη σε περίπτωση καιρικών φαινομένων τύπου «Daniel». Μελέτη του Πολυτεχνείου αναφέρει ότι σε αυτή την περίπτωση τα πέντε ρέματα που καταλήγουν στον Κηφισό και στον Ιλισό θα προκαλέσουν υπερχείλιση και πλημμύρες ανάλογες με το έγκλημα της Θεσσαλίας. Αλλά και στον Δήμο Αθηναίων το υπογειοποιημένο ρέμα του Αγίου Στυλιανού στην περιοχή Πολυγώνου – Γκύζη είναι μια ωρολογιακή βόμβα μέσα σε κατοικημένη περιοχή σε περίπτωση «έντονων καιρικών φαινομένων».

Όλα αυτά τα σημαντικά θέματα για τη Δημόσια Υγεία και την πραγματική ασφάλεια απουσιάζουν επιδεικτικά από τον δημόσιο διάλογο. Όπως απουσιάζουν και οι συστημικοί υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Ειδικά ο απερχόμενος δήμαρχος Αθήνας, ο κ. Μπακογιάννης, είναι τόσο εξαφανισμένος, που ορισμένοι αναρωτιόμαστε μήπως έχει αποσυρθεί από τις εκλογές και μένει η τυπική ανακοίνωση.

Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι έχει την εκλογή τόσο σίγουρη, που βαριέται να κάνει προεκλογική εκστρατεία. Δημοσκόπηση που διενήργησε, όμως, ο ιστότοπος Aftodioikisi.gr δείχνει ότι ο κ. Μπακογιάννης μετά βίας συγκεντρώνει 30% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ανάλογο ποσοστό συγκεντρώνει και ο κ. Χαρδαλιάς. Σε κάθε περίπτωση, να σημειώσω ότι οι γνωστές εταιρείες δημοσκοπήσεων που έκαναν γκάλοπ για ψύλλου πήδημα δεν έχουν κάνει καμία δημοσκόπηση για τον Δήμο της Αθήνας και μόλις μία για την Περιφέρεια Αττικής.

Τόσο η ένταση των προβλημάτων όσο και οι συσχετισμοί που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι οι δημοτικές εκλογές εξελίσσονται σε πρώτης τάξεως ευκαιρία για την καταδίκη των κυβερνητικών υποψηφίων αλλά και για την ενίσχυση των δυνάμεων της πραγματικής Αριστεράς σε τοπικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Στην Αθήνα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η «Ανατρεπτική Συμμαχία», με υποψήφιο τον Κώστα Παπαδάκη, συγκεντρώνει ποσοστά κοντά ή πάνω από το όριο του 3%. Μετά, μάλιστα, και την ανακοίνωση / δήλωση του ΜέΡΑ25 (26/9/2023) για στήριξη του συνδυασμού, η «Ανατρεπτική Συμμαχία» γίνεται χώρος μετωπικής συμπόρευσης για ριζοσπάστες αριστερούς και νεολαίους στον Δήμο της Αθήνας.

Η εξέλιξη αυτή έχει ευρύτερη αξία από την εκλογική καταγραφή αυτή καθαυτή. Μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα αυτοοργάνωσης από τα κάτω στις γειτονιές της Αθήνας, με σκοπό τη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων, τη βελτίωση των σχολείων και την κατάργηση της ντροπής των κοντέινερ, τον έλεγχο των ενοικίων και τον περιορισμό του Airbnb, την αλληλεγγύη και την κοινή δράση με πρόσφυγες και μετανάστες και τόσα άλλα.

Πολλοί θα πουν, ωραία όλα αυτά, αλλά οι υποδομές και οι ελεύθεροι χώροι θέλουν λεφτά. Από πρόχειρους υπολογισμούς προκύπτει ότι τα χρήματα που έχει παρακρατήσει το κράτος από δήμους και περιφέρειες την τελευταία δεκαετία ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 20 δισ. ευρώ. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι, δάση αγροτικές καλλιέργειες και περιουσίες θα μπορούσαν να είχαν σωθεί με τα χρήματα αυτά αν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες τα είχαν διεκδικήσει αντί να γίνονται αρωγοί των μνημονιακών επιταγών. Αλλά ακόμη και τώρα τι εμποδίζει τις απερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές αρχές να διεκδικήσουν τα χρήματα αυτά; Άλλωστε, η κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει πάνω από 35 δισ. διαθέσιμα, ενώ αναμένει να συγκεντρώσει και 3 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα, τμηματικά έστω, μπορεί να τα καταβάλει. Εκτός κι αν όλα αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι φούμαρα. Και έτσι να είναι, όμως, δικαιούμαστε να το ξέρουμε.

Θα τελειώσω όπως ξεκίνησα. Έμεινε μία εβδομάδα μέχρι τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ο κόσμος της εργασίας να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του απέναντι στην κυβέρνηση και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η υποβάθμιση των εκλογών που επιχειρείται αυτό θέλει να αποφύγει. Θέλει να κρατήσει τον κόσμο μακριά από τις κάλπες και να κρίνουν τις εκλογές οι μηχανισμοί. Στο χέρι μας είναι να τους εμποδίσουμε.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ