Αλ. Στεφανής στο “Π”: Ώρα για «Νέα Δυναμική» στο Βόρειο Αιγαίο

Αλ. Στεφανής στο “Π”: Ώρα για «Νέα Δυναμική» στο Βόρειο Αιγαίο

Του
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΣΤΕΦΑΝΗ
Υποψήφιου Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου,
πρώην Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας


«To Βόρειο Αιγαίο δεν έχει πάρει αυτά που αξίζει», είναι μια φράση που ακούω πολύ συχνά από τους συμπολίτες μου, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στα οποία περιοδεύω καθημερινά.

Η άποψη αυτή κάθε άλλο παρά μετέωρη είναι. Τα τελευταία χρόνια το Βόρειο Αιγαίο δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από το γενικότερο κλίμα που επικράτησε στη χώρα, όταν αφήσαμε πλέον πίσω μας τα μνημονιακά χρόνια και επιχειρήσαμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο τουρισμός, που κατάφερε να ανακάμψει δύο χρόνια μετά την πανδημία, που μας ταλαιπώρησε. Από αυτήν, όμως, την ανάκαμψη απουσίαζε το Βόρειο Αιγαίο, παρότι τα νησιά μας έχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που όμοιά τους δεν υπάρχουν σε άλλες γωνιές της πατρίδας μας.

Και δεν είναι μόνο ο τομέας του τουρισμού. Η προσέλκυση επενδύσεων, ένα οργανωμένο ολιστικό σχέδιο για τις υποδομές των νησιών μας, η ενίσχυση της ταυτότητας των προϊόντων μας και η μεγαλύτερη εξωστρέφεια έλαμψαν διά της απουσίας τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το αποτέλεσμα ήταν το Βόρειο Αιγαίο να κοιτάζει αμήχανα τις ευκαιρίες να περνούν και να το προσπερνούν.

Τη στιγμή που άλλες νησιωτικές περιφέρειες της χώρας μας προχωράνε μπροστά, ο τόπος μας βρίσκεται διαρκώς σε μια δίνη εσωστρέφειας.

Τα ίδια τα στοιχεία το μαρτυρούν.

Ποιος, άλλωστε, μπορεί να υποστηρίξει ότι το ΕΣΠΑ αξιοποιήθηκε όσο έπρεπε, ότι το ΑΕΠ μας αυξήθηκε όσο γινόταν; Ποιος μπορεί να αποδείξει με πραγματικά επιχειρήματα ότι διεκδικήσαμε, πιέσαμε, εξασφαλίσαμε όσα μπορούσαμε; Ότι προβάλαμε με επιτυχία την ταυτότητα, την τουριστική αξία, τα προϊόντα και τα πολλά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όταν εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην τελευταία θέση του δείκτη ανταγωνιστικότητας;

Για όλους αυτούς τους λόγους, έχει έρθει πλέον η ώρα για μια «Νέα Δυναμική» στο Βόρειο Αιγαίο.

Έχει έρθει η ώρα για όραμα, για οργανωμένο σχέδιο και σκληρή δουλειά. Γιατί τα προβλήματα δεν λύνονται με όρους επικοινωνίας αλλά με όρους ουσίας.

Έχει έρθει η ώρα να τελειώσει η αποξένωση από τα κέντρα αποφάσεων.

Γιατί με την κεντρική κυβέρνηση δεν είμαστε αντίπαλοι σε μια στείρα αντιπαράθεση, αλλά διεκδικούμε με παρρησία και καθαρές κουβέντες το μέγιστο δυνατό για τον τόπο μας.

Έχει έρθει η ώρα να αξιοποιήσουμε στο έπακρο και, πάνω από όλα, με απόλυτη διαφάνεια κάθε διαθέσιμο εθνικό και ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πόρο. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να υλοποιήσουμε όλες τις κρίσιμες υποδομές, όλα τα σημαντικά έργα που βαλτώνουν για χρόνια και τα έχει ανάγκη ο τόπος.

Έχει έρθει η ώρα να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα μας, να αναδείξουμε το τουριστικό μας προϊόν στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά, να αξιοποιήσουμε το σπουδαίο επιστημονικό κεφάλαιο των πανεπιστημιακών σχολών μας. Γιατί αυτά είναι τα στοιχεία που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε, αυτά είναι η πραγματική δύναμη του τόπου μας, αυτά θα μας οδηγήσουν μπροστά.

Κυρίως, έχει έρθει η ώρα να βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και της διχόνοιας. Γιατί μόνο με ομαδική δουλειά, ενωμένοι όλοι οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου μαζί, μπορούμε να βγούμε από τη στενωπό της εσωστρέφειας.

Με αυτήν ακριβώς τη «Νέα Δυναμική» θα διεκδικήσουμε όλα όσα μας αξίζουν, ώστε να μην περάσει καμία ευκαιρία αναξιοποίητη.

Μόνο έτσι οι λέξεις «ανάπτυξη», «ανταγωνιστικότητα», «εξωστρέφεια», «καινοτομία», «αειφορία» θα σταματήσουν να είναι άγνωστες για το Βόρειο Αιγαίο.

Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου έχουμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα. Έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας, ώστε να βάλουμε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην πρώτη γραμμή.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ