Αλ. Χαρκιολάκης στο “Π”: Η Αθήνα πρέπει να πάει Ψηλά
Του
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΑΡΚΙΟΛΑΚΗ
Διευθυντή του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής»,
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου
με τον Συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη
Όταν κάποιος γεννιέται στους Αμπελόκηπους και μένει στην Πλατεία Αμερικής, φαίνεται αυτονόητο τουλάχιστον να ενδιαφέρεται για την Αθήνα ή ακόμη και να προσπαθεί να είναι μέρος της λειτουργίας της. Το να μετέχεις στη λειτουργία και στην καθημερινότητά της μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους: μέσω της εργασίας σου, μέσω της ενασχόλησης με τα κοινά, ακόμη και μέσω των χόμπι που μπορεί να έχεις.
Έχω την τύχη να εργάζομαι στο κέντρο της Αθήνας, στον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», που βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς είναι ένας από τους ιδρυτές του, και να μου έχει ανατεθεί η γενική διεύθυνση ενός πλήρως ιδιωτικού πολιτιστικού οργανισμού που ευελπιστεί να κάνει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Πιστεύω ότι τα καταφέρνουμε αν κρίνω από τα 26.000 παιδιά που ήρθαν πέρυσι στους χώρους μας.
Αυτό θα προσπαθήσω να πετύχω και με την υποψηφιότητά μου στον Δήμο Αθηναίων. Το πολιτιστικό κεφάλαιο της Αθήνας παίζει έναν άκρως σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης. Το να θεωρούμε ότι ο πολιτισμός είναι είδος πολυτελείας για τους λίγους είναι η μεγαλύτερη πλάνη όλων των εποχών. Αντιθέτως, στις σύγχρονες κοινωνίες αποτελεί μοχλό σημαντικής ανάπτυξης.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση του επερχόμενου Μουσείου «Μαρία Κάλλας», που θα ανοίξει τις πύλες του σε λίγες ημέρες και υλοποιήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων και την «Τεχνόπολη» στην οδό Μητροπόλεως 44, στην καρδιά της πόλης μας. Αυτό το μουσείο σχεδιάζεται από την ομάδα υλοποίησης τουλάχιστον δέκα χρόνια (έχω την τιμή να έχω την εποπτεία του μουσικού περιεχομένου από την πρώτη στιγμή) και είναι τόσο μοναδικό, που μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην Αθήνα για όλους τους καλούς λόγους. Ας μην παραγνωρίζουμε, όμως, και τα υπόλοιπα που ακολουθούν την επίσκεψη σε ένα μουσείο. Οι άνθρωποι παραμένουν για περισσότερη ώρα στο κέντρο της πόλης, καταναλώνουν εκεί, γεμίζουν τα καταστήματα και προσφέρουν δουλειά σε τόσους συμπολίτες μας. Κι αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα από αυτά που μπορούν να συμβούν.
Τα επόμενα χρόνια, ο Δήμος Αθηναίων έχει αναλάβει να υλοποιήσει σειρά πολιτιστικών έργων μεγάλης πνοής, που θα δώσουν νέο αέρα στην πόλη μας. Τολμώ να πω ότι θα μας φέρουν στο επίκεντρο μιας νέας πολιτιστικής αναγέννησης, που αξίζει να υποστηριχθεί. Ο συνδυασμός οργανωμένης καθημερινότητας και πολιτιστικής δραστηριότητας μπορεί να αποτελέσει εκείνη την ηλιαχτίδα που όχι μόνο θα φωτίσει τις ψυχές μας αλλά θα μας δώσει και προοπτική για να γίνει η Αθήνα αυτό που ονειρευόμαστε, για να πάει η Αθήνα όσο πιο Ψηλά γίνεται.