Βαριά η ατμόσφαιρα στη Νέα Δημοκρατία

Βαριά η ατμόσφαιρα στη Νέα Δημοκρατία

Απογοήτευση και ανησυχία στις τάξεις των βουλευτών

Βαριά είναι η ατμόσφαιρα στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. Προβληματισμός, απογοήτευση, δυσφορία και ανησυχία συνθέτουν το κλίμα. Η κυβέρνηση κλείνει 100 ημέρες και χειρότερο ξεκίνημα κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί, ούτε ο πλέον απαισιόδοξος πολίτης της χώρας.

Η πανηγυρική επικράτηση (41%) στις εθνικές εκλογές, σε συνδυασμό με την αναταραχή που επικρατούσε στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, διαμόρφωνε ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον. Πλην όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου λογάριαζαν χωρίς την οργή της φύσης.

Πρώτα ήρθαν οι πυρκαγιές που κατέκαψαν τη μισή Ελλάδα και ολόκληρο τον Έβρο. Ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε ανήμπορος (ανίσχυρος) να περιορίσει την καταστροφή, ο σχεδιασμός που είχε γίνει σε επιχειρησιακό επίπεδο ήταν ανεπαρκής και εκτός πραγματικότητας.

Το περιβόητο «επιτελικό κράτος» απέτυχε και η κυβέρνηση έγινε αποδέκτης της αγανάκτησης του συνόλου των πολιτών και όχι μόνο των πληγέντων. Πριν καλά καλά σβήσουν και οι τελευταίες εστίες φωτιάς, χτύπησε τη χώρα η θεομηνία «Daniel», με επίκεντρο την περιοχή της Θεσσαλίας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρήκαν ανοχύρωτες πόλεις και χωριά, χωρίς τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Η απόλυτη καταστροφή. Και σε αυτήν την περίπτωση ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε λίγος και ανήμπορος. Κυβέρνηση και πρωθυπουργός βρέθηκαν στριμωγμένοι στη γωνία. Η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών στο ζενίθ. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 68% απάντησε ότι έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση, ενώ το 66% είπε ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση!

Βασικοί αποδέκτες της οργής του κόσμου είναι οι βουλευτές, που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και κάνουν λόγο για βαρύ κλίμα στις εκλογικές τους περιφέρειες. «Ακόμη κι αυτοί που μας ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές δηλώνουν απογοητευμένοι και δύσπιστοι πλέον όσον αφορά την κυβέρνηση», λένε στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Υπογραμμίζουν δε την ανάγκη ο πρωθυπουργός να αναλάβει άμεσα γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να α­ναστραφεί το κλίμα. Δεν είδαν, δε, με καλό μάτι την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να μην προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ενώ διαπιστωμένα υπάρχουν υ­πουργοί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που έχουν αναλάβει.

Στις τάξεις των γαλάζιων βουλευτών υπάρχει γκρίνια και για ένα ακόμη ζήτημα: Το ότι τρεις μήνες μετά τις εκλογές δεν έχει ακόμη συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Με συνέπεια να μην έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για τη στρατηγική του πρωθυπουργού και τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση σε θέματα μείζονος σημασίας.

Αρκετοί είναι οι βουλευτές που χαρακτηρίζουν αναγκαία τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να εκτονωθεί το κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθεί. Θα είχαν την ευκαιρία οι βουλευτές να πάρουν τον λόγο και να εκφράσουν τον προβληματισμό και την αγωνία τους ενώπιον του πρωθυπουργού. Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν υπάρχει φως ως προς αυτό το ζήτημα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ