Γολγοθάς για τη Νέα Δημοκρατία οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση

Γολγοθάς για τη Νέα Δημοκρατία οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση

Σε δρόμο ημιαντοχής αντί… υγιεινού περιπάτου, όπως εκτιμούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές του καλοκαιριού, αναμένεται να εξελιχθούν για τη Νέα Δημοκρατία οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση (8 και 15 Οκτωβρίου).

Το όνειρο του Κυρ. Μητσοτάκη να βαφτούν (ξανά) μπλε οι περιφέρειες έχει αρχίσει σιγά σιγά να ξεθωριάζει καθώς, προϊόντος του χρόνου, σε αρκετές περιπτώσεις το μπλε δίνει τη θέση του στο γκρίζο. Κάτι που σημαίνει ότι η μάχη στις συγκεκριμένες περιφέρειες θα είναι σκληρή και η έκβαση αμφίβολη.

Μέχρι πρότινος η προσοχή και η… αγωνία του πρωθυπουργικού επιτελείου ήταν στραμμένες σε τέσσερις περιφέρειες: Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία και Ιόνιο, όπου υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα. Στην πορεία στο κάδρο μπήκε και η Αττική και τελευταία η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (λόγω των πυρκαγιών) και η Θεσσαλία (λόγω των πλημμυρών). Συμπερασματικά, η… μισή Ελλάδα προκαλεί πονοκεφάλους στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Πιο αναλυτικά: Μετά την πρόσφατη καταστροφική θεομηνία, ο γαλάζιος περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Θεσσαλίας. Του καταλογίζουν ότι δεν έκανε τα αναγκαία έργα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολόκληρες περιοχές. Και αυτή τους την οργή θα την εκφράσουν την ώρα της κάλπης.

Βαρύ είναι το κλίμα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Μπορεί ο γαλάζιος περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος να μη φέρει προσωπική ευθύνη, αλλά είναι πολύ πιθανό οι πολίτες να εκφράσουν ενα­ντίον του τον θυμό τους έναντι της κυβέρνησης. Αξιοσημείωτο είναι το ότι στις εκλογές του 2019 ο κ. Μέτιος είχε επικρατήσει με οριακό τρόπο.

Θολό είναι το τοπίο στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς η αποκαθήλωση του Γ. Πατούλη ίσως φέρει ανατροπές, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε στήσει έναν ισχυρό εκλογικό μηχανισμό. Ο Ν. Χαρδαλιάς συνιστά μια ισχυρή υποψηφιότητα, πλην όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και σε ποιον βαθμό θα τον εμπιστευτούν οι πολίτες της περιφέρειας.

Στο Βόρειο Αιγαίο το πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία ακούει στο όνομα Κ. Μουτζούρης. Ο εν ενεργεία περιφερειάρχης κατεβαίνει απέναντι στον εκλεκτό του πρωθυπουργού Αλκ. Στεφανή. Ο κ. Μουτζούρης έχει ισχυρή επιρροή στην περιφέρεια και θα είναι ένας δύσκολος αντίπαλος, όσο κι αν στο επιτελείο του κ. Στεφανή πιστεύουν ότι θα επικρατήσουν από τον πρώτο γύρο.

Στην Πελοπόννησο η κατάσταση είναι ελαφρώς πιο… περίπλοκη. Ο πρωθυπουργός «καθαίρεσε» τον εν ενεργεία περιφερειάρχη Π. Νίκα και έδωσε το χρίσμα στον εκλεκτό του Αντ. Σαμαρά και… γενικώς άγνωστο Δ. Πτωχό. Η χαμηλή αναγνωρισιμότητα, όμως, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο τελευταίος. Είναι και το ότι απέναντί του θα είναι ο Π. Τατούλης, πρόσωπο με ισχυρή επιρροή, που καταφέρνει να συσπειρώνει γύρω του δυνάμεις από όλους τους χώρους.

Τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και στο Ιόνιο οι γαλάζιοι υποψήφιοι (νυν περιφερειάρχες) έχουν να αντιμετωπίσουν «αντάρτες» με επιρροή. Περισσότερο δύσκολο θα είναι το έργο της Ρόδης Κράτσα στο Ιόνιο, που θα έχει αντίπαλο τον προερχόμενο από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας Γ. Τρεπεκλή αλλά και τον Θ. Γαλιατσάτο από τον ΣΥΡΙΖΑ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ