Ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας!
Τι έδειξε η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Έρευνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υγειονομικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, οι υγειονομικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Τονίζουν, δε, ότι, αν δεν υπάρξει συνολική κυβερνητική παρέμβαση για την επίλυσή τους, ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος για τους ασθενείς, με δεδομένη την αύξηση των νοσηλειών λόγω της έξαρσης των ιώσεων και την εργασιακή εξάντληση του προσωπικού.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό δεν κατάφερε να πάρει κανονική άδεια το καλοκαίρι λόγω των σοβαρών ελλείψεων, ενώ στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων υπάρχουν πολύωρες αναμονές. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστό λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Η αναμονή στις λίστες χειρουργείων ξεπερνά τα δύο έτη. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός από αγορά ή δωρεές κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν λειτουργεί ή υπολειτουργεί, λόγω έλλειψης ακτινοδιαγνωστών γιατρών και τεχνολόγων. Εισάγονται στα νοσοκομεία ασθενείς με παθολογικά ή πνευμονολογικά προβλήματα υγείας και νοσηλεύονται σε κλινικές άλλων παθήσεων, λόγω πληρότητας των παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών, με κίνδυνο διασποράς μικροβίων.
Μείζον ζήτημα είναι η ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ για παιδιά. Λειτουργούν για όλη τη Βόρεια Ελλάδα οκτώ κλίνες ΜΕΘ παιδιών στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, που πάντα είναι γεμάτες, με αποτέλεσμα να έχουμε διακομιδές παιδιών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική τον χειμώνα. Επίσης, μείζον ζήτημα είναι η ανεπαρκής φύλαξη των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, με αποτέλεσμα να έχουμε συχνά συμβάντα ξυλοδαρμού, καταστροφές και τραυματισμούς προσωπικού. Ειδικά στα επείγοντα, λόγω καθυστερήσεων, για τις οποίες ευθύνονται οι ελλείψεις προσωπικού.
Οι δευτερογενείς διακομιδές επιχειρούνται με ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων, με συνέπεια να υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Οι υπηρεσίες στήριξης (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, τεχνική υπηρεσία, ακόμη και κομμάτια της διοικητικής υπηρεσίας) εκχωρούνται σε εργολάβους, με υψηλότερο κόστος από την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού ή τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) και συνθήκες εργασίας Μεσαίωνα για τους εργαζομένους. Σταδιακά λήγουν οι συμβάσεις 6.000 συμβασιούχων, που υπηρετούν στα νοσοκομεία πολλά χρόνια, με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων στις εν λόγω υπηρεσίες.
Το 30% των εργαζομένων των νοσοκομείων είναι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και επιβάλλεται να μονιμοποιηθούν, ενώ λήγουν οι συμβάσεις εργαζομένων που προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος απασχόλησης της ΔΥΠΑ για τους μακροχρόνια άνεργους 55 – 67 ετών.
Στα κέντρα υγείας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων ειδικοτήτων, ενώ ιατρικά σύγχρονα μηχανήματα (ακτινολογικά, μικροβιολογικά κ.λπ.) δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ιατρών.
Όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ, σοβαρά ζητήματα δημιουργούνται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την πραγματοποίηση των διακομιδών στις περιοχές ευθύνης των κέντρων υγείας με το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό και τη συμμετοχή ενστόλων. Έτσι, γίνονται οι διακομιδές χωρίς ασφάλεια, από επαγγελματίες που οι διασώσεις δεν είναι στα επαγγελματικά τους δικαιώματα, πράγμα το οποίο είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς, ενώ συγγενείς ασθενών ήδη καταθέτουν μηνύσεις και αγωγές σε βάρος του προσωπικού.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε την κατάσταση κάποιων υγειονομικών μονάδων της Βόρειας Ελλάδας, όπως προκύπτει από την έρευνα αυτή της ΠΟΕΔΗΝ:
• Γ. Γεννηματάς: Σοβαρές οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, αφού στις 380 οργανικές θέσεις υπηρετούν 210 μόνιμοι υπάλληλοι. Το κτίριο είναι πολύ παλιό και χρειάζεται συνεχώς ανακαινίσεις, γιατί ενέχει κινδύνους νοσοκομειακών λοιμώξεων λόγω της συγκέντρωσης πεπαλαιωμένων υλικών και της καθυστερημένης απομάκρυνσης αυτών. Επίσης, μεγάλο είναι το ζήτημα ασφάλειας του προσωπικού από άτομα με παραβατική συμπεριφορά.
• Ιπποκράτειο: Από τα 13 χειρουργικά κρεβάτια λειτουργούν μόνο τα 5, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Δεν υπάρχουν χειριστές και τα ιατρικά μηχανήματα υπολειτουργούν. Οι ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες είναι πάνω από το 30%.
• ΑΧΕΠΑ: Από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο 4, λόγω σοβαρής έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρών και χρηματοδότησης. Πολύ δύσκολη η πρόσβαση για ραντεβού ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα εργαστήρια και στον προγραμματισμό επεμβάσεων. Η αναμονή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οι κλινικές και οι ΜΕΘ λειτουργούν με προσωπικό εξουθενωμένο, κάτω από τα όρια ασφάλειας, και προσωπικό με όλες τις σχέσεις εργασίας.
• Παπαγεωργίου: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Υπάρχουν 410 κενές οργανικές θέσεις, μέρος των οποίων (230) καλύπτεται με ελαστικές θέσεις εργασίας.
• Θεαγένειο: Παρά τη μεγάλη αύξηση των περιστατικών που εξυπηρετεί το νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια, υπάρχει τραγική υποστελέχωση. Πάνω από 200 κενές οργανικές θέσεις, από τις οποίες οι 100 είναι στη νοσηλευτική υπηρεσία. Μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης στη διοικητική υπηρεσία και στο παραϊατρικό προσωπικό.
• Παπανικολάου: Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε διάφορες ειδικότητες, καθώς και σε διάφορες ειδικότητες ιατρών. Το νοσοκομείο έχει παλιά κτίρια και χρειάζεται αναβάθμιση.
• Άγιος Παύλος: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και ιδιαίτερα νοσηλευτικού προσωπικού, ΥΕ καθαριστών, ΤΕ και γενικά σε όλους τους κλάδους. Επίσης, μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε ιατρικό προσωπικό.
• Βέροια: Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων. Στα εξειδικευμένα τμήματα δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό με πλήρη απασχόληση, όπως το Τμήμα Τεχνητού Νεφρού, το Αναισθησιολογικό και η ΜΑΦ.
• Νάουσα: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό, αναισθησιολόγους, παθολόγους και ακτινολόγους. Το αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι η εξουθένωση των υπαρχόντων ιατρών και τα κενά στις εφημερίες. Επίσης, παρατηρείται ταλαιπωρία των ασθενών λόγω αναβολής των τακτικών χειρουργείων, με αύξηση της αναμονής της λίστας χειρουργείων.
• Γουμένισσα: Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν παθολόγοι ιατροί για να λειτουργήσει η Παθολογική Κλινική. Η Χειρουργική Κλινική δεν λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια, γιατί ο αναισθησιολόγος έχει μετακινηθεί σε άλλο νοσοκομείο. Επίσης, δεν έχει προκηρυχθεί θέση ακτινολόγου, ενώ υπάρχει ψηφιακός μαστογράφος ο οποίος δεν χρησιμοποιείται.
• Σέρρες: Μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και κυρίως σε αναισθησιολόγους. Λόγω έλλειψης ιατρών έκλεισε η Ουρολογική Κλινική. Έλλειψη προσωπικού υπάρχει και στις μαίες.
• Γιαννιτσά: Υπάρχουν ελλείψεις ιατρών στο Παθολογικό και στο Ακτινολογικό. Υπάρχουν μηχανήματα, ωστόσο υπολειτουργούν, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.
• Πολύγυρος: Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Ο αξονικός τομογράφος υπολειτουργεί, αφού δεν υπάρχουν ακτινολόγοι. Τα χειρουργεία λειτουργούν οριακά, αφού λειτουργεί μόνο μία αίθουσα και δεν υπάρχει προσωπικό στο Αναισθησιολογικό.
• Καβάλα: Ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, με ακάλυπτο πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων, ενώ όσον αφορά το παραϊατρικό προσωπικό ακάλυπτο είναι το 65% των οργανικών θέσεων. Στο ιατρικό προσωπικό κενό είναι πάνω από το 35% των οργανικών θέσεων, ενώ στο υπόλοιπο προσωπικό κενό είναι το 35% – 40% των οργανικών θέσεων. Υπάρχουν ιατρικά μηχανήματα, αλλά υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης.
• Ξάνθη: Μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να είναι κλειστή η ΜΕΘ πάνω από δύο χρόνια. Η Παθολογική Κλινική καλύπτεται μόνο από τρεις μόνιμους γιατρούς. Γι’ αυτό και τα κενά καλύπτονται από άλλους νομούς και ιδιώτες που έρχονται με μπλοκάκι. Στην Χειρουργική Κλινική υπάρχουν πέντε γιατροί, χωρίς ειδικευόμενους, και έτσι δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία, αλλά μόνο επείγοντα. Τα ιατρικά μηχανήματα υπάρχουν, αλλά υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως και οι κλινικές. Η Ουρολογική Κλινική έχει τρεις γιατρούς και υπολειτουργεί επίσης.
• Διδυμότειχο: Υπάρχει τεράστια υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες. Σύμφωνα με τις κλίνες, που είναι 130, έπρεπε να εργάζονται 180 εργαζόμενοι και αυτήν τη στιγμή εργάζονται 125.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: larissanet.gr