Η ακρίβεια χτύπησε κόκκινο

Η ακρίβεια χτύπησε κόκκινο

Είδος πολυτελείας τρόφιμα και βασικά αγαθά – Σε απόγνωση οι καταναλωτές

Σε είδος πολυτελείας για την πλειονότητα των πολιτών της χώρας μετατρέπονται βασικά αγαθά (τρόφιμα), καθώς, με τις συνεχείς ανατιμήσεις, οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Η κατάσταση έχει προ πολλού τεθεί εκτός ελέγχου, η αισχροκέρδεια οργιάζει και οι καταναλωτές εξαναγκάζονται σε συνεχείς περιορισμούς και περικοπές, καθώς ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν αντέχει πρόσθετα βάρη.

Η κυβέρνηση εξαγγέλλει κάθε τόσο μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας, αλλά χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Ελάχιστη έως μηδενική είναι η ανακούφιση που προσφέρουν. Καθότι και αναποτελεσματικά είναι και δεν χτυπάνε τη ρίζα του κακού.

Ο λόγος γίνεται για τρόφιμα και προϊόντα που βρίσκονται ψηλά στις λίστες όλων των νοικοκυριών και σε άλλες εποχές ήταν πάντα στο τραπέζι τους. Πιο συγκεκριμένα, οι συνεχείς ανατιμήσεις έχουν κάνει απλησίαστα κρέατα, γαλακτοκομικά, φρούτα, καφέ, χυμούς κ.ά. Ενώ, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, η χώρα μας είναι από τις πιο ακριβές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενδεικτικά της ανηφόρας που έχει πάρει η ακρίβεια στην Ελλάδα τα παρακάτω στοιχεία: Τον Αύγουστο η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος αυξήθηκε κατά 11,1%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 5,4%. Στο χοιρινό η αύξηση ήταν της τάξης του 14,8%, ενώ στην ΕΕ 8,8%. Επίσης, τον ίδιο μήνα (Αύγουστο), στην Ελλάδα το λάδι ανατιμήθηκε κατά 23,5%, το τυρί κατά 15,4%, οι πατάτες κατά 19,7%, τα γαλακτοκομικά κατά 11,9%, τα αυγά κατά 14,3%, οι χυμοί κατά 17,5% κ.λπ.

Η ακρίβεια αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο τις επόμενες εβδομάδες (μήνες), καθώς μετά την καταστροφική θεομηνία στη Θεσσαλία θα υπάρχει σημαντική έλλειψη σε βασικά προϊόντα. Και το γεγονός αυτό θα έχει ως συνέπεια να ανέβουν κι άλλο οι τιμές και να δυσκολέψουν περαιτέρω τους καταναλωτές.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ