Ναγκόρνο Καραμπάχ: Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης παίρνει πλέον ο ξεριζωμός των Αρμενίων

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης παίρνει πλέον ο ξεριζωμός των Αρμενίων

Περίπου 28.000 από τους 120.000 Αρμένιους που ζουν στον θύλακα- περίπου δηλαδή το 23% του πληθυσμού της περιοχής – προσπάθησαν να φύγουν μόλις το Αζερμπαϊτζάν ήρε τον 10μηνο αποκλεισμό στην μοναδική οδική σύνδεση της περιοχής προς την Αρμενία. Αυτός ο αποκλεισμός είχε προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Ενώ το Αζερμπαϊτζάν έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα δικαιώματα των Αρμενίων, πολλοί κάτοικοι φοβήθηκαν για αντίποινα, με την Αρμενία να κάνει μάλιστα λόγο για εθνοκάθαρση.

Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια αστραπιαία επιχείρηση για να καταλάβει το Καραμπάχ την περασμένη εβδομάδα. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ κάλεσε την Τετάρτη το Αζερμπαϊτζάν να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να εισέλθουν στην ηττημένη αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Αποφάσισα να αυξήσω σημαντικά την ανθρωπιστική μας βοήθεια για άλλη μια φορά και να αυξήσω την πρόσθετη χρηματοδότησή μας για τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού από 2 σε 5 εκατομμύρια ευρώ (5,28 εκατομμύρια δολάρια)», πρόσθεσε ο Baerbock.

Οι ΗΠΑ προτρέπουν τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν τη συνέχιση της ανθρωπιστικής πρόσβασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ την Τρίτη, καθώς αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής περίθαλψης και άλλων έκτακτων αναγκών.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου έγινε καθώς ο αριθμός των νεκρών από έκρηξη και πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων στον αποσχισμένο θύλακα αυξήθηκε σε 68, με άλλους 105 ανθρώπους να αγνοούνται και σχεδόν 300 να τραυματίζονται.

«Λυπούμαστε από την είδηση ότι τουλάχιστον 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και εκφράζουμε τη βαθιά μας συμπαράσταση στους κατοίκους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και σε όλους όσους υποφέρουν», πρόσθεσε. Η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αντριέν Γουάτσον.

Φωτο: REUTERS/Irakli Gedenidze

Σχολιάστε εδώ