Η κλιματική αλλαγή φέρνει στην επιφάνεια καινούργια είδη δεινοσαύρων
Τα παρατεταμένα κύματα καύσωνα που «καίνε» το Τέξας και οι σοβαρές συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν στην πολιτεία έφεραν μια απροσδόκητη αποκάλυψη, που περιλαμβάνει περίπου 70 νέα ίχνη δεινοσαύρων.
Σύμφωνα με την πρόσφατη ανάρτηση του πάρκου όπου βρέθηκαν τα ίχνη στο Facebook, αυτά τα αρχαία αποτυπώματα, που κρύβονται κάτω από στρώματα νερού και λάσπης στον ποταμό Παλούξι, πιστεύεται ότι χρονολογούνται πριν από περίπου 113 εκατ. χρόνια.
«Δεν έχω ξαναδεί τόσο πολλά ίχνη δεινοσαύρων. Είναι συναρπαστικό να βλέπεις κάτι που κανείς άλλος δεν έχει δει, είναι σχεδόν σαν ένα κυνήγι θησαυρού, κατά κάποιο τρόπο», δήλωσε ο Πολ Μπέικερ, υπεύθυνος λιανικής πώλησης στο Dinosaur Valley State Park. Τα περισσότερα από τα ίχνη που ανακαλύφτηκαν πιστεύεται ότι ανήκουν σε έναν Ακροκανθόσαυρο, έναν πανύψηλο δεινόσαυρο, που στεκόταν στα 4,5 μέτρα ύψος και ζύγιζε σχεδόν 7 τόνους.
Δίπλα σε αυτά ανακαλύφτηκαν ίχνη που μοιάζουν με εκείνα ενός Σαυροποσειδώνα, ενός γίγαντα που έφτανε τα 18 μέτρα σε ύψος και ζύγιζε 44 τόνους.
Ενώ η συνεχιζόμενη ξηρασία έδωσε αυτήν την εξαιρετική ευκαιρία να ανακαλυφθούν αυτά τα προϊστορικά ευρήματα, ο Μπέικερ προειδοποίησε ότι αυτό το σπάνιο θέαμα δεν θα διαρκέσει για πάντα, καθώς με το που βρέξει ξανά επαρκώς αυτά θα καλυφθούν πάλι.
Η παρατεταμένη ξηρασία στο Τέξας, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο, έχει επεκταθεί και έχει καταλάβει πάνω από το ένα τρίτο της πολιτείας. Στην περιοχή όπου ανακαλύφτηκαν τα νέα ίχνη δεινοσαύρων οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί μέχρι και στους 53 βαθμούς Κελσίου κατά περιόδους, επιδεινώνοντας τις ήδη ξηρές συνθήκες.
«Είναι ωραίο να βλέπεις τα ίχνη έτσι, αλλά μου λείπει το ποτάμι.
Ο ποταμός Παλούξι είναι κανονικά ένα πανέμορφο ποτάμι», είπε ο Μπέικερ.
Το γεγονός ότι αποκαλύφτηκαν αυτά τα ίχνη δεινοσαύρων μέσα στις δύσκολες κλιματικές συνθήκες αποτελεί μια οδυνηρή υπενθύμιση της πολύπλοκης σχέσης μεταξύ των θαυμάτων της φύσης και των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η συνεχιζόμενη ξηρασία υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης των φυσικών μας πόρων για τις μελλοντικές γενιές.