Στο «απόσπασμα» οι εργαζόμενοι!

Στο «απόσπασμα» οι εργαζόμενοι!

–«Μαύρες» ρυθμίσεις από το υπουργείο Εργασίας

Σε σαφή επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, αλλά και γενικότερα όσον αφορά τη θέση των εργαζομένων στη χώρα μας, οδηγούν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας. Προβλέψεις που υπήρχαν σε προηγούμενους νόμους και ήταν υπέρ των εργαζομένων καταργούνται, ενώ παράλληλα ενισχύονται τα προνόμια (δικαιώματα) των εργοδοτών, που μπορεί εύκολα να τους οδηγήσει στα όρια του αυταρχισμού και της εκμετάλλευσης.

Με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική κατάργηση του οκταώρου, με τη δυνατότητα που δίνεται σε κάθε εργαζόμενο για παράλληλη απασχόληση σε δεύτερο εργοδότη.

Ταυτόχρονα, καταργείται επί της ουσίας και το πενθήμερο, καθώς παρέχεται το δικαίωμα στους εργοδότες να εφαρμόσουν το μέτρο με τις εναλλακτικές βάρδιες, στις οποίες σε αρκετές επιχειρήσεις εντάσσεται και το Σαββατοκύριακο. Ακόμη πιο δυσμενείς καθίστανται οι όροι και οι συνθήκες για τους υπό δοκιμή εργαζόμενους, καθώς η απόλυση δεν θα συνοδεύεται με αποζημίωση και επίδομα ανεργίας.

Με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης απλοποιούνται περισσότερο οι διαδικασίες απόλυσης ενός εργαζόμενου λόγω απουσίας από την εργασία. Τέλος, πριμοδοτείται με πολλούς τρόπους η περιστασιακή απασχόληση σε βάρος της σταθερής εργασίας. Και φυσικά από το πακέτο δεν θα μπορούσαν να λείπουν ρυθμίσεις με σκοπό τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και της ποινικοποίησης της απεργίας. Οι υποτονικές μέχρι τώρα αντιδράσεις, σε πολιτικό αλλά και συνδικαλιστικό επίπεδο, προκαλούν ανακούφιση στις τάξεις της κυβέρνησης. Και τη βεβαιότητα ότι οι ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή χωρίς σημαντικά προβλήματα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ