Ανοχύρωτη η Αττική σε πλημμυρικά φαινόμενα τύπου «Daniel»

Ανοχύρωτη η Αττική σε πλημμυρικά φαινόμενα τύπου «Daniel»

–Ειδικευμένοι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Aν ο «Ιανός» ήταν το προοίμιο του «Daniel» για τη Θεσσαλία, είναι βέβαιο ότι οι βιβλικές καταστροφές στη χώρα μας θα έχουν και συνέχεια. Δηλαδή, φαινόμενα ακραίας έντασης, που τα περιμένουμε κάθε 100 χρόνια, τώρα θα τα έχουμε αρκετά πιο συχνά, κάθε τρία η πέντε χρόνια.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να αλλάξουμε τα δεδομένα και τον προγραμματισμό όσον αφορά την προστασία των επικίνδυνων περιοχών, ώστε αν υπάρχει μέριμνα για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων διπλής ή τριπλής έντασης, να γίνει για δεκαπλής και πλέον.

Την εκτίμηση αυτή έκαναν, σε σχετική συνομιλία που είχαμε, οι κορυφαίοι επιστήμονες Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ, και Νικήτας Μυλόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων και Ειδικός Ερευνητής στον Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικός Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Ο κ. Μπελαβίλας ανέφερε πως υ­πάρχει χάρτης επικινδυνότητας σε περίπτωση πλημμύρας στην Αττική, με βάση πολεοδομική μελέτη που εκπονήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας το 2018, ο οποίος δείχνει πως από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» μέχρι τον Ρέντη όλες οι περιοχές θα γίνουν… μια τεράστια λίμνη…

Για τον λόγο αυτό η μελέτη θα πρέπει να επικαιροποιηθεί επί το δυσμενέστερο, σε σχέση με τα σχέδια αντιπλημμυρικής προστασίας που υπάρχουν, και να ευθυγραμμιστεί με τα νέα δεδομένα.

Είναι αναγκαίο, υπογράμμισε, να πάρουν το μήνυμα του «Daniel» οι αρμόδιοι και να θωρακίσουν την Αττική, πριν να είναι αργά…

Από την πλευρά του, ο κ. Μυλόπουλος τόνισε πως τα γεγονότα, σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές που συντελούνται, δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε και σε άλλες περιοχές της χώρας ένα φαινόμενο παρόμοιο με τον «Daniel», γι’ αυτό θα πρέπει το κράτος να προετοιμασθεί κατάλληλα, γιατί μπορεί η επανάληψη του καταστροφικού φαινομένου να μην είναι τόσο μακρινή! Χρέος μας λοιπόν είναι να μη μας πιάσει στον ύπνο.

Επειδή, όμως, τώρα υπάρχουν σαφείς και τεκμηριωμένες προειδοποιήσεις από εγκυρότατους φορείς, σε περίπτωση που έχουμε καταστροφές δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία για κανέναν.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ