Προτεραιότητα τα νούμερα και όχι οι κοινωνίες

Προτεραιότητα τα νούμερα και όχι οι κοινωνίες


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια, μια απόφαση που ήρθε ξαφνικά από την Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα οι δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα αύξηση του κόστους του δανείου τους με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Συνολικά, σε έναν χρόνο περίπου, τα δάνεια αυτά έχουν ανατιμολογηθεί δέκα φορές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αποπληρωμή τους. Από την άλλη, το κόστος διαβίωσης, με την ακραία ακρίβεια, έχει εκτοξευθεί ραγδαία, βγάζοντας εκτός προϋπολογισμού ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ενώ τα επιτόκια αυξάνονται και η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, η ΕΚΤ ζητάει, παράλληλα, από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συνεχίσουν να ανακαλούν και τα σχετικά μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 5,6% το 2023, στο 3,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, η ΕΚΤ υποβάθμισε σημαντικά τις προβλέψεις της. Συγκεκριμένα, αναμένει ανάπτυξη 0,7% το 2023, 1% το 2024 και 1,5% το 2025.

Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα που μπορούν, αν διατηρηθούν για αρκετό διάστημα, να συμβάλουν σημαντικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ δεν διευκρινίζουν πόσο ακριβώς θα είναι αυτό το διάστημα.

Ενώ η οικονομική δραστηριότητα παραμένει υποτονική, ωθώντας την ευρωπαϊκή οικονομία σε στασιμότητα, οι τελευταίοι δείκτες, που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταδεικνύουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι αδύναμη και στο μέλλον.

Με τα νούμερα να μην πηγαίνουν καλά και τις κοινωνίες να στενάζουν, ο πολιτικός χάρτης στις επόμενες ευρωεκλογές μπορεί να αλλάξει ριζικά σε ό,τι αφορά τις ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.

Έτσι είναι. Όταν σπέρνεις ανέμους, θα θερίσεις… τυφώνες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ