New York Times: Η Ελλάδα, που χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία, ανθίζει

New York Times: Η Ελλάδα, που χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία, ανθίζει

ΗΕλλάδα, η οποία χτυπήθηκε πριν από μια δεκαετία από την οικονομική κρίση, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Η οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και η ανεργία, ενώ εξακολουθεί να είναι στο 11%, είναι η χαμηλότερη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης και ενώ οι επενδυτές και οι τουρίστες συρρέουν στη χώρα, οι μνήμες των μέτρων λιτότητας είναι ακόμα νωπές για τους Έλληνες.

Σε μια σημαντική αναγνώριση της ανάκαμψης της χώρας, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν αναβαθμίσει την εκτίμησή τους για το ελληνικό χρέος και ανοίγουν την πόρτα για μεγάλους ξένους επενδυτές.
Η οικονομία αναπτύσσεται διπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και η ανεργία, ενώ εξακολουθεί να είναι υψηλή στο 11%, είναι η χαμηλότερη σε πάνω από μια δεκαετία. Οι τουρίστες επέστρεψαν σωρηδόν, πυροδοτώντας τον κατασκευαστικό παροξυσμό και νέες θέσεις εργασίας. Πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Microsoft και η Pfizer, επενδύουν. Και οι τράπεζες που σχεδόν κατέρρευσαν καθάρισαν και δανείζουν ξανά, προς όφελος της ευρύτερης οικονομίας.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των New York TimesΗ Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους. Το βουνό του χρέους της έχει συρρικνωθεί, αλλά στο 166 τοις εκατό της οικονομίας, είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Οι τράπεζες της χώρας εξακολουθούν να διατηρούν ένα σωρό μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και η δυστυχία της λιτότητας είναι ακόμα φρέσκια για μερικούς ανθρώπους, που επιδεινώθηκε από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό που υποκινήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όμως η κυβέρνηση έκοψε τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις και αύξησε τον κατώτατο μισθό. Η χώρα αποπληρώνει ακόμη και τα χρήματα του διεθνούς προγράμματος διάσωσης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Η Microsoft κατασκευάζει ένα κέντρο δεδομένων αξίας 1 δισ. ευρώ στα ανατολικά της Αθήνας. Στον Βορρά, η Pfizer δημιουργεί ένα ερευνητικό κέντρο 650 εκατομμυρίων ευρώ. Αμερικανικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες προσφέρουν συμφωνίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και οι επενδύσεις από τη Cisco, την JPMorgan, τη Meta και άλλες πολυεθνικές αναμένεται να έχουν οικονομικό αντίκτυπο δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Αυτόν τον μήνα, ο DBRS Morningstar, ένας παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αύξησε την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους στην επενδυτική βαθμίδα, μια κίνηση που ανοίγει την πόρτα σε συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους μεγάλους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση.

Η Moody’s, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, αύξησε την αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας στις 15 Σεπτεμβρίου κατά δύο βαθμίδες, λίγο πριν από την επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενος «βαθιά διαρθρωτική αλλαγή» στην οικονομία, στα οικονομικά και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Πάνω από 10 εκατομμύρια τουρίστες έφτασαν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι παρά το πλήθος των πυρκαγιών, φέρνοντας εκτιμώμενα έσοδα άνω των 21 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι κατασκευές έχουν ανέβει στην ηπειρωτική χώρα και σε δημοφιλή ελληνικά νησιά, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ξενοδοχεία, ενοικιάσεις Airbnb και ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους αλλοδαπούς να λαμβάνουν βίζα για να ζήσουν στην ΕΕ. δηλώνει εάν αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα τουλάχιστον 500.000 €.

Τι είχε συμβεί

Η Ελλάδα έγινε το επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρώπης μετά την κατάρρευση της Wall Street το 2008. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος αναγκάστηκαν επίσης να λάβουν διεθνή προγράμματα διάσωσης. Αλλά η Ελλάδα τα είχε χειρότερα, απαιτώντας τρία πακέτα διάσωσης από το 2010 έως το 2015, συνολικού ύψους 320 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή 343 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με πικρούς όρους λιτότητας. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών και οι συντάξεις μειώθηκαν. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κατέρρευσαν καθώς οι τράπεζες έκλεισαν. Μέχρι το 2013, σχεδόν το ένα τρίτο των Ελλήνων ήταν άνεργοι.

«Θα θέλαμε η λιτότητα να ήταν πιο ήπια, αλλά τα μέτρα ήταν η ελληνική συνεισφορά στη διάσωση του εαυτού της», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, πρώην υπουργός Οικονομικών που είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας και μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η Ελλάδα έπρεπε να κάνει αυτά τα σκληρά βήματα για να επιβιώσει».

Η Ελλάδα βγήκε από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους των προγραμμάτων διάσωσης το 2018 και οι ενέργειες της κυβέρνησης έκτοτε έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2021, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των Βρυξελλών ενέκριναν άλλα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις για το κλίμα στην Ελλάδα, μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της Ε.Ε. οικονομίες μετά τα lockdown Covid-19.

Πηγή: nytimes.com
Φωτο: Tourists and locals at Monastiraki square in Athens this month.Credit…Marco Arguello for The New York Times

Σχολιάστε εδώ