Η Γαλλία θα αποσύρει στρατεύματα από τον Νίγηρα
• Η γαλλική επιρροή στις πρώην αποικίες της έχει εξασθενίσει στη Δυτική Αφρική τα τελευταία χρόνια
Η Γαλλία θα αποσύρει τους στρατιώτες της από τον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου στη χώρα της Δυτικής Αφρικής, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή, καταφέρνοντας τεράστιο πλήγμα στη γαλλική επιρροή και τις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στην περιοχή Σαχέλ.
Ο Μακρόν είπε ότι 1.500 στρατιώτες θα αποσυρθούν μέχρι το τέλος του έτους και ότι η Γαλλία, η πρώην αποικιακή δύναμη στον Νίγηρα, αρνήθηκε να «κρατηθεί όμηρος από τους πραξικοπηματίες».
Η χούντα του Νίγηρα είπε σε απάντηση ότι η ανακοίνωση σηματοδοτεί ένα «νέο βήμα προς την κυριαρχία» της χώρας.
Η έξοδος της Γαλλίας, η οποία έρχεται μετά από εβδομάδες πιέσεων από τη χούντα και τις λαϊκές διαδηλώσεις, είναι πιθανό να επιτείνει τις ανησυχίες της Δύσης για την διευρυνόμενη επιρροή της Ρωσίας στην Αφρική. Η ρωσική μισθοφορική δύναμη Wagner είναι ήδη παρούσα στο γειτονικό Μάλι του Νίγηρα.
Ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη χούντα ως τη νόμιμη αρχή του Νίγηρα, αλλά είπε ότι το Παρίσι θα συντονίσει την απόσυρση των στρατευμάτων με τους πραξικοπηματίες.
«Θα συνεννοηθούμε με τους πραξικοπηματίες γιατί θέλουμε τα πράγματα να είναι ειρηνικά», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στους γαλλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και France 2.
«Και θα βάλουμε τέλος στη στρατιωτική μας συνεργασία με τις αρχές του Νίγηρα γιατί δεν θέλουν να πολεμήσουν πια την τρομοκρατία» είπε.
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας επίσης αποσύρεται και θα επιστρέψει στη χώρα τις επόμενες ώρες, πρόσθεσε ο Μακρόν.
Όπως αναφέρει το ΝBCnews, o Αλί Σέκου Ραμαντάν, βοηθός του έκπτωτου προέδρου του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ, είπε στο Associated Press ότι ο Μπαζούμ ζήτησε από τον Μακρόν να αποσύρει τον Γάλλο πρεσβευτή, Σιλβέν Ιτέ, «προκειμένου να μειωθεί η ένταση».
Η Γαλλία είχε τοποθετήσει χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή του Σαχέλ κατόπιν αιτήματος Αφρικανών ηγετών για να πολεμήσουν ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες.
Ο Μακρόν απέσυρε πέρυσι τα γαλλικά στρατεύματα από το Μάλι μετά από εντάσεις με την κυβερνώσα χούντα μετά το πραξικόπημα του 2020, και πιο πρόσφατα από την Μπουρκίνα Φάσο, για παρόμοιους λόγους. Και οι δύο αφρικανικές χώρες είχαν ζητήσει να φύγουν οι γαλλικές δυνάμεις.