Απ. Πάνας στο “Π”: Επιτακτική η ανάγκη περιφερειακού στρατηγικού σχεδιασμού, προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Απ. Πάνας στο “Π”: Επιτακτική η ανάγκη περιφερειακού στρατηγικού σχεδιασμού, προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Του
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΝΑ
Αναπληρωτή Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ,
Βουλευτή Χαλκιδικής


Για άλλη μια φορά, με αφορμή τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες, γίναμε μάρτυρες απωλειών ανθρώπινων ζωών και τεράστιων καταστροφών, τόσο σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όσο και σε επιχειρήσεις, υποδομές και νοικοκυριά.

Περιουσίες χάθηκαν κάτω από τεράστιες ποσότητες νερού και φερτών υλικών, επιχειρήσεις καταστράφηκαν, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο εξαφανίστηκαν και κόποι μιας ζωής ισοπεδώθηκαν στη λάσπη. Τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο της απώλειας των ανθρώπων αλλά και καμία κουβέντα ή προσπάθεια συμπαράστασης και παρηγοριάς δεν μπορεί στην πραγματικότητα να δώσει δύναμη και κουράγιο σε αυτούς που σε μια στιγμή έχασαν τα πάντα.

Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών ανυπολόγιστο, οι χρόνοι αποτύπωσης των καταστροφών από τον κρατικό μηχανισμό απροσδιόριστοι και οι αποζημιώσεις αμφίβολες και δυσανάλογες σε σχέση πάντα με τα πραγματικά κόστη αποκατάστασης των ζημιών.

Και ποιο αλήθεια είναι το πραγματικό κόστος για την αποζημίωση και την αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών για κάποιον που έχασε τα πάντα και πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν τη ζωή του; Ποιο είναι το πραγματικό κόστος των μακροπρόθεσμων περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων στις πληγείσες περιοχές;

Για άλλη μια φορά δημιουργείται μια αποκαρδιωτική κατάσταση, με το μέλλον να είναι αβέβαιο για τους κατοίκους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τις επιχειρήσεις.

Μια γρήγορη αποτίμηση των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μάς δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο για τον σχεδιασμό και την αντιμετώπιση ή έστω τη μείωση των επιπτώσεων ως απόρροια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Άμεση προϋπόθεση είναι να υπάρξει τοπικός και στοχευμένος σχεδιασμός, τμηματικά ανά περιφερειακή ενότητα και όχι ανά περιφέρεια, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα γεωμορφολογικά, κλιματικά και οποιονδήποτε άλλο παράγοντα επηρεάζει τη διαμόρφωση των υποδομών ανά περιοχή.

Στρατηγικοί σχεδιασμοί που θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις πολλαπλών χρήσεων, με στόχο τον περιορισμό και την αποτροπή των κινδύνων πλημμύρας, την παροχή νερού για αρδευτικό σκοπό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την ενίσχυση της αποδοτικότητας διαχείρισης των επιφανειακών υδάτων σε διάφορες περιοχές.

Εάν, λοιπόν, πραγματικά επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ελληνική περιφέρεια, να αποφύγουμε να γίνουμε πάλι μάρτυρες φονικών και καταστροφικών πλημμυρών, να συγκρατήσουμε ή να προσελκύσουμε πληθυσμό στις αγροτικές περιοχές, οφείλουμε άμεσα να βελτιώσουμε το επίπεδο των υποδομών και υπηρεσιών στην ύπαιθρο, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες απασχόλησης και να εστιάσουμε στους βέλτιστους τρόπους της τοπικής ανάπτυξης στα χωριά και στις κωμοπόλεις της επαρχίας.

Παρεμβάσεις που θα παρέχουν ασφάλεια στους κατοίκους, τις υποδομές, τους παραγωγούς και τις καλλιέργειές τους, τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το ζωικό κεφάλαιο αλλά και τις επιχειρήσεις.

Έργα που θα σχεδιάζονται, θα προσαρμόζονται και θα βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και ανάγκες της εποχής και των κατά τόπους περιοχών και δεν θα χρήζουν ανθρώπινης παρέμβασης για την αποτροπή καταστροφών.

Υποδομές που θα αποκλείουν και θα εξαλείφουν έστω και την παραμικρή πιθανότητα πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων, ικανές να αποτρέπουν ακόμη και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, προστατεύοντας αφενός μεν τους κατοίκους, αφετέρου δε τη βιωσιμότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ειδικότερα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Αυτήν τη στιγμή οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών, την επαναλειτουργία των υποδομών και την, κατά το δυνατόν, επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς των πληγεισών περιοχών.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ