Άδωνις Γεωργιάδης στο “Π”: Στόχος μας να αλλάξουμε τη ζωή των εργαζομένων προς το καλύτερο

Άδωνις Γεωργιάδης στο “Π”: Στόχος μας να αλλάξουμε τη ζωή των εργαζομένων προς το καλύτερο

Του
ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


Πιστοί στη δέσμευσή μας για μεταρρυθμίσεις, συνεχίζουμε δυναμικά να προσπαθούμε να αλλάξουμε τη ζωή των συμπολιτών μας προς το καλύτερο. Από την πλευρά των εργαζομένων, που είναι και το δικό μου κομμάτι, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες ότι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή και που τώρα είναι νόμος του κράτους, επιδιώκει να αλλάξει προς το καλύτερο τα δεδομένα της εργασίας στην Ελλάδα.

Η θητεία μου στο υπουργείο Εργασίας θέλω να συνδεθεί με μια εποχή ειλικρίνειας στις εργασιακές σχέσεις. Το νομοσχέδιο αυτό θα κριθεί στην πράξη και στη λειτουργία του από τον χώρο της εργασίας και πρωτίστως από τους ίδιους τους εργαζομένους. Προσωπικά, πιστεύω ότι θα κριθεί απολύτως θετικά, διότι επιτρέπει στους εργαζομένους να κάνουν νόμιμα περισσότερα πράγματα, να αυξάνουν, εφόσον το επιθυμούν, τα εισοδήματά τους και να οργανώνουν τη ζωή τους με έναν πιο τίμιο και ειλικρινή τρόπο.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να βάλουμε επιτέλους ένα τέλος στη ζούγκλα της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Αυτό που στοχεύει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά είναι εκεί που υπάρχει μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, μπροστά στα μάτια μας, να βρούμε έναν τρόπο να γίνει λευκή και ρυθμισμένη, δηλαδή με περισσότερα δικαιώματα για τον εργαζόμενο και με περισσότερα έσοδα και για τον ίδιο αλλά και για το κράτος.

Σε έναν χρόνο από σήμερα, αν όλα πάνε καλά, οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα θα είναι διάφανες, ανθρώπινες και πολιτισμένες.

Οι μεταρρυθμίσεις μας είναι απολύτως σταθμισμένες ώστε να βοηθήσουν τους εργαζομένους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, όπως κάναμε και με τις τριετίες, τις οποίες ξεπαγώσαμε δύο χρόνια νωρίτερα, με τέτοιο τρόπο ώστε να μη διακινδυνεύσουμε την ύπαρξη της ιδιωτικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Ο λόγος που προχωράμε με ταχύτητα το ξεπάγωμα των τριετιών είναι γιατί θέλουμε να ξεκολλήσουμε από τον πάτο του βαρελιού εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που δουλεύουν με τον βασικό μισθό πάνω από δέκα χρόνια. Θεωρούμε απαράδεκτο για τους εργαζομένους να περνάνε τα χρόνια και να μην αυξάνεται ο μισθός τους ούτε ένα ευρώ.

Η οικονομία μας πάει καλά και μπορούμε να το κάνουμε, γιατί πιστεύουμε ότι η ιδιωτική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και, άρα, θα καταφέρει να αντέξει αυτό το βάρος.

Είμαστε η κυβέρνηση που έδωσε για πρώτη φορά αυξήσεις στις συντάξεις και δίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά από 12 χρόνια. Είμαστε η κυβέρνηση που δίνει για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια αυξήσεις στο Δημόσιο και τώρα είμαστε η κυβέρνηση που για πρώτη φορά αναστέλλει τις τριετίες και δίνει αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ο λόγος που τα έχουμε πετύχει όλα αυτά είναι γιατί έχουμε συνετή και σταθμισμένη οικονομική πολιτική, γιατί δεν παρασυρόμαστε από τον λαϊκισμό και τα εύκολα λόγια, αλλά δίνουμε αυτά που πράγματι αντέχει η οικονομία.

Με την απόφασή μας, λοιπόν, για την άρση της αναστολής του επιδόματος προϋπηρεσίας, από την 1/1/2024, χιλιάδες εργαζόμενοι θα αρχίσουν να βλέπουν αυξήσεις στον μισθό τους. Είναι μια απόφαση που δεν την πήραμε με γνώμονα την πολιτική στιγμή, αλλά με γνώμονα την ανάγκη των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να πάρουν γρηγορότερα αυξήσεις, για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα του πληθωρισμού και της ακρίβειας, που δυστυχώς υπάρχει σε όλη την Ευρώπη.

Όσο η οικονομία μας εξακολουθεί να πηγαίνει καλά θα έχουμε μεγαλύτερη αξία της μισθωτής εργασίας. Η μισθωτή εργασία είναι ένα αγαθό όπως όλα τα άλλα. Καθορίζεται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Στην Ελλάδα έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση και λιγότερη προσφορά. Άρα, η πίεση στην αξία που λέγεται μισθωτή εργασία είναι προς τα πάνω. Αυτό πιστεύω θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, όσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι σε θέση να προσελκύει περισσότερες επενδύσεις.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ