Σε τροχιά διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ – Δύσκολη η συμβίωση την επόμενη μέρα
Εκρηκτική, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε μέσα σε ιδιαιτέρως τεταμένο κλίμα, με εκατέρωθεν επιθέσεις, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και πόλεμο λάσπης μέσω του διαδικτύου. Φαινόμενα πρωτόγνωρα και ασυνήθιστα για ένα κόμμα της Αριστεράς.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο «αντίπαλες πλευρές» οδηγεί αρκετούς στην εκτίμηση ότι πολύ δύσκολα θα αποτραπεί μια ρήξη και η διάσπαση. Όχι μόνο διότι το τελευταίο διάστημα έχουν ανταλλάξει βαριές κατηγορίες αλλά και διότι η στρατηγική τους και οι απόψεις που πρεσβεύουν είναι σε αποκλίνουσα πορεία και δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συμπέσουν στο άμεσο μέλλον.
Τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο μιας διάσπασης εκφράζουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους και αρκετοί βουλευτές. «Δεν μπορώ να φανταστώ Σκουρλέτη, Φίλη, Τσακαλώτο κ.ά. στον ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Κασσελάκη», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο πρώην υπουργού με μακρά θητεία στον χώρο της Αριστεράς.
Ενώ πριν από τις πρώτες εκλογές η προεκλογική μάχη εξελίχθηκε σε σχετικά ήπιους τόνους, στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογών η σύγκρουση κορυφώθηκε. Παράλληλα ανέβηκαν οι τόνοι στην αντιπαράθεση του Στ. Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου. Ρόλο σε αυτό έπαιξαν και οι κακόβουλες φήμες που διακινήθηκαν από το στρατόπεδο του κ. Κασσελάκη, σύμφωνα με τις οποίες η κ. Αχτσιόγλου προέτρεψε (με SMS) τον Αλ. Τσίπρα να παραιτηθεί μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.
Ούσα δεύτερη στις πρώτες εκλογές, η κ. Αχτσιόγλου ανέβασε τους τόνους, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει γύρω της στελέχη και μέλη του κόμματος, προκειμένου να διεκδικήσει με καλύτερες πιθανότητες την προεδρία στον σημερινό δεύτερο γύρο. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τον κ. Κασσελάκη σε ντιμπέιτ, εκείνος ωστόσο αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι δεν νοείται κάτι τέτοιο μεταξύ συντρόφων στο ίδιο κόμμα και πως ντιμπέιτ θα κάνει μόνο με τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Στις σημερινές εκλογές ο κ. Κασσελάκης μπαίνει με αέρα νικητή και τη διαφορά των εννιά μονάδων που είχε στον πρώτο γύρο. Οι πιθανότητες να είναι ο τελικός νικητής είναι ισχυρές, χωρίς το αποτέλεσμα να είναι προδικασμένο. Ρόλο θα παίξει και αυτήν τη φορά ο αριθμός αυτών που θα προσέλθουν στις κάλπες αλλά και το πόσα από τα παλιά μέλη που δεν ψήφισαν στις πρώτες εκλογές θα πάνε τώρα να ψηφίσουν. Θέμα συζήτησης τα τελευταία 24ωρα είναι το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής και κατά συνέπεια δεν θα έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει στο Κοινοβούλιο και να μετέχει στις συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών.
Με αφορμή αυτό το γεγονός, διακινήθηκαν φήμες περί μαζικών παραιτήσεων βουλευτών και υποψηφίων στο Επικρατείας προκειμένου ο ένατος στη σειρά Στ. Κασσελάκης να εκλεγεί βουλευτής. Δύο εκ των τριών βουλευτών που έχει εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Όθων Ηλιόπουλος και η Έλ. Ακρίτα, απέκλεισαν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ανάλογη δήλωση δεν έχει κάνει ο τρίτος, ο Ευ. Αποστολάκης, ο οποίος είναι υποστηρικτής, και μάλιστα εξαρχής, του κ. Κασσελάκη. Ο τελευταίος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να παραιτηθεί κανείς για να γίνει βουλευτής, αλλά δεν είναι και τόσο κατηγορηματικός, γεγονός που προκάλεσε ερωτηματικά και υποψίες.
Στο μεταξύ, όσοι εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας και της ιστορίας της χώρας είναι το αδύνατο σημείο του Στ. Κασσελάκη δικαιώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, καθώς σε μια δήλωσή του αποκάλεσε την κατεχόμενη Κύπρο «Κατεχόμενα-κρατίδιο»! Μετά τον σάλο που δικαιολογημένα προκλήθηκε, ο κ. Κασσελάκης δικαιολογήθηκε ότι… ήταν κουρασμένος και άυπνος και δεν έβρισκε τη σωστή λέξη.
Οι εξηγήσεις του δεν έπεισαν, αντίθετα πυροδότησαν νέο γύρο επικριτικών σχολίων. Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες εβδομάδες, είχε εξαγγείλει την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού. Είχε σπεύσει τότε ο Ευ. Αποστολάκης να διευκρινίσει ότι επρόκειτο για λάθος διατύπωση και πως θέμα κατάργησης της στρατιωτικής θητείας δεν υφίσταται.