Προβληματισμός και αγωνία στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ  – Τι φοβούνται και τι ελπίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη

Προβληματισμός και αγωνία στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι φοβούνται και τι ελπίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη

Στάση αναμονής τηρούν στο ΠΑΣΟΚ, περιμένοντας το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου προέδρου. Αν και οι δύο διεκδικητές (Στ. Κασσελάκης, Έφη Αχτσιόγλου) έχουν λίγο – πολύ περιγράψει την πορεία που θα ακολουθήσουν, στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν όλα αυτά να αποτυπωθούν και στις εξαγγελίες τους την επόμενη μέρα. Αν επικρατήσει η κ. Αχτσιόγλου, στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό τι πρέπει να περιμένουν.

Αν, ωστόσο, νέος πρόεδρος εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, ενώ οι ανατροπές θα είναι πολλές. Δεν είναι λίγα τα στελέχη του Κινήματος που εκφράζουν τον προβληματισμό ή ακόμη και τις ανησυχίες τους για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για το ΠΑΣΟΚ μια τέτοια εξέλιξη.

Χωρίς να μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μερίδα ψηφοφόρων του Κινήματος να μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ελκυόμενη από το… νέο και άφθαρτο. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης έχει καταστήσει σαφές ότι πρόθεσή του είναι να ηγηθεί της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης.

Πιθανή απώλεια δυνάμεων θα μπορούσε να αποδειχθεί… μοιραία για το ΠΑΣΟΚ και τον Ν. Ανδρουλάκη, καθώς δεν έχουν κανένα τέτοιο περιθώριο. Όπως και να έχει, πάντως, σε ενδεχόμενη επικράτηση του κ. Κασσελάκη, στη Χαριλάου Τρικούπη είναι υποχρεωμένοι να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους με βάση τα νέα δεδομένα. Και φυσικά θα πρέπει να ξεχάσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια που είχαν κάνει, ώστε στις ευρωεκλογές του 2024 να είναι δεύτερο κόμμα. Όμως, εντός του Κινήματος υπάρχουν και οι… αισιόδοξοι. Οι συγκεκριμένοι εκτιμούν ότι όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος, ο ΣΥΡΙΖΑ, αργά ή γρήγορα, θα οδηγηθεί στη ρήξη και στη διάσπαση. Με το σκεπτικό ότι, εκτός από τις συγκρούσεις που υπήρξαν κατά την προεκλογική περίοδο, οι θέσεις που έχουν οι δύο αντίπαλες πλευρές για την επόμενη μέρα όχι μόνο δεν συμπίπτουν σε βασικά σημεία, αλλά ακολουθούν σαφή αποκλίνουσα κατεύθυνση.

Και από τη διάσπαση, λένε, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ, ως βασικό κόμμα, θα συρρικνωθεί κι άλλο, το δε ΠΑΣΟΚ θα βγει ωφελημένο λόγω της σταδιακής προσχώρησης σε αυτό δυνάμεων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ελπίζουν μάλιστα και στον επαναπατρισμό στελεχών και ψηφοφόρων που είχαν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2012, καθώς θα διαπιστώνουν ότι δεν έχουν καμιά προοπτική στη νέα εποχή που θα ξεκινήσει στην Κουμουνδούρου. Κριτική ασκείται από ορισμένους προς τον Ν. Ανδρουλάκη, διότι, όπως τονίζουν, τρεις μήνες μετά τις εκλογές δεν έχει αναλάβει καμιά πρωτοβουλία προκειμένου να ενισχύσει τη δυναμική του Κινήματος.

Αντίθετα, περιορίστηκε στο να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τις αποφάσεις και τις επιλογές της. Από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι πρωτοβουλίες υπήρξαν, πλην όμως, επισκιάστηκαν από τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ά.).


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ