Όλγα Γεροβασίλη στο “Π”: Το σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης οδηγεί σε μεγαλύτερα αδιέξοδα

Όλγα Γεροβασίλη στο “Π”: Το σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης οδηγεί σε μεγαλύτερα αδιέξοδα

Της
ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ
Δ’ Αντιπροέδρου της Βουλής,
Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Άρτας


Σε μια κανονική χώρα μπορούν να συμβούν εκτεταμένες καταστροφές από φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές. Ο αιφνιδιασμός και η τεχνική και τεχνολογική αδυναμία πρόληψης και αντιμετώπισής τους είναι συχνά δικαιολογημένα. Αυτό που μας απεντάσσει από την κανονικότητα είναι η συμπεριφορά της σημερινής κυβέρνησης, ή καλύτερα το υπόδειγμα άσκησης δημόσιας εξουσίας που αυτή ακολουθεί.

Πριν από λίγες ημέρες, μέλος αυτής της κυβέρνησης, με αφορμή τις τελευταίες πυρκαγιές, μας είπε πως βλέπει μια… πολιτικοποίηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που δεν του αρέσει καθόλου. Ίσως γι’ αυτό, ενώ υπήρχαν έγκαιρες προγνώσεις από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την ακραία επικινδυνότητα της βροχόπτωσης στη Θεσσαλία, την έκταση και την ένταση του φαινομένου, έφθασε η περιοχή να δεχθεί αυτό το τεράστιο πλήγμα. Αν η κυβέρνηση έκανε απλώς τη δουλειά της και δεν αποδομούσε κρίσιμους επιστημονικούς φορείς, ίσως οι ανθρώπινες απώλειες, ο θάνατος χιλιάδων ζώων και οι ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές να μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή, έστω, περιοριστεί.

Τι μας έμαθε η τελευταία τετραετία; Πως οποιοσδήποτε θεσμός ή φυσικό πρόσωπο αναφέρεται σε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και άλλα τέτοια… κουλτουριάρικα κατηγορείται ως προδότης. Πως για αυτήν την κυβέρνηση και τα στελέχη της στην περιφερειακή και στην τοπική αυτοδιοίκηση κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία. Βέβαια, αυτή η ευκαιρία είναι μόνο για αυτούς που θα αναλάβουν την «ανοικοδόμηση» ολόκληρων περιοχών που έπεσαν θύματα της χρόνιας αδιαφορίας του αδίστακτου πελατειακού συστήματος, το οποίο τόσο ενόχλησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και ο πιο καλόπιστος πολίτης αναρωτιέται σήμερα: «Αυτό το τραγικό έλλειμμα αποτελεσματικότητας, επάρκειας, ετοιμότητας και συντονισμού μήπως δεν είναι δείγμα ανικανότητας αλλά πολιτική επιλογή;».

Στη χώρα μας, αν και ο πρωθυπουργός μπορεί να «ακούει» τους υπουργούς και την ανώτατη ιεραρχία των πλέον κρίσιμων θεσμών, μάλλον τους αξιολογεί διαφορετικά από αυτό που επιτάσσει η κοινή λογική. Η σύνθεση της κυβέρνησης έχει καταντήσει «μουσικές καρέκλες», από τις οποίες σηκώνεται ο κ. Βαρβιτσιώτης για να κάτσει ο κ. Στυλιανίδης, τον οποίο αντικατέστησε ο κ. Κικίλιας. Είναι, πάντως, η πρώτη φορά που κυβέρνηση ισχυρίζεται πως παραλαμβάνει… καμένη ή πλημμυρισμένη γη από τον ίδιο της τον εαυτό. Η κυβέρνηση απέρριψε το 2019 την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και έφερε το 2020 έναν ανεφάρμοστο νόμο, τον οποίο η ίδια έχει θέσει σε αναστολή. Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παραμένει χωρίς οργανόγραμμα. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Πολιτική Προστασία, σύμφωνα με τον σημερινό υπουργό, παραμένουν αναξιοποίητα. Επί τέσσερα και πλέον χρόνια, η Νέα Δημοκρατία αδιαφόρησε για την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σταδιακά θα αυξάνονται και θα μεγεθύνονται. Με τη γύμνια στο κρίσιμο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας, η καταστροφή είναι θέμα τύχης. Σήμερα είναι η Θεσσαλία. Αύριο μπορεί να είναι η σειρά της Άρτας ή της Αττικής. Το σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης οδηγεί νομοτελειακά σε ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα. Χρέος μας είναι η Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση να πάψουν να μετατρέπουν την καθημερινότητα σε «Άγρια Δύση», να πάψουν να κωφεύουν στις επιταγές της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να αφουγκραστούν –νόμιμα πάντοτε– τις ανάγκες της κοινωνίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ