11η Σεπτεμβρίου: Τι θα γινόταν αν συνέβαινε η τραγωδία το 2023;

11η Σεπτεμβρίου: Τι θα γινόταν αν συνέβαινε η τραγωδία το 2023;

Γράφει ο
ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΟΖΑΣ


Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 είναι αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της σύγχρονης εποχής. 2977 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, το χρηματιστήριο κατέρευσε, και οι ψυχολογικές συνέπειες για χιλιάδες ανθρώπους ήταν ολέθριες. Ωστόσο, με την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, και ειδικότερα της τεχνητής νοημοσύνης, πολλοί από εμάς νιώθουμε πιο ασφαλείς και οπτιμιστές για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων. Έτσι δημιουργείται το ερώτημα: Τι θα είχε συμβεί αν η τεχνητή νουμοσύνη ήταν διαθέσιμη την 11η Σεπτεμβρίου του 2023;

Αρχικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, η πρόληψη είναι το κλειδί. Στη σημερινή εποχή, με τις απίστευτες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, ο έλεγχος έχει ενισχυθεί σημαντικά. Είναι πολύ πιθανό, αν είχαμε τέτοια τεχνολογία το 2001, να είχαμε εντοπίσει τους τρομοκράτες κατά τη διαδικασία απόκτησης αμερικανικής βίζας ή κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Οι ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές θα είχαν προκαλέσει ανησυχία στις αρχές εάν είχαν εντοπιστεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Από την άλλη, ακόμη και αν οι τρομοκράτες είχαν παραμείνει ανεντοπίστοι, η τεχνητή νοημοσύνη θα είχε προσφέρει σημαντική βοήθεια κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Τα σύγχρονα συστήματα πιθανότατα θα είχαν ανιχνεύσει τις αλλαγές στην πορεία των αεροσκαφών και θα είχαν προτείνει άμεση αντίδραση, πιθανότατα μείωνοντας τις ζημίες ή αποτρέποντας την επίθεση.

Τέλος, η ανταπόκριση στην τραγωδία θα ήταν διαφορετική. Η τεχνητή νοημοσύνη θα είχε βοηθήσει στην άμεση ενημέρωση των οικογενειών για την κατάσταση των αγαπημένων τους, στην οργάνωση των διασωστικών ομάδων και στη συνολική διαχείριση της κρίσης.

Για καλύτερο ή χειρότερο, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε καταστροφές και τραγωδίες. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να θυμόμαστε ότι η τεχνολογία είναι μόνο ένα εργαλείο στα χέρια μας και ότι το ανθρώπινο πνεύμα είναι που καθορίζει την τελική μας αντίδραση.

Φωτο: @www.britannica.com

Σχολιάστε εδώ