Γιατί ακριβαίνει το ελαιόλαδο στην ελλάδα;

Γιατί ακριβαίνει το ελαιόλαδο στην ελλάδα;

Σε είδος πολυτελείας έχει εξελιχθεί το ελαιόλαδο καθώς η τιμή του ανεβαίνει κατακόρυφα. 

Στην Ισπανία οι τιμές του ελαιόλαδου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ άρχισαν να παίρνουν μέτρα τοποθετώντας αντικλεπτικά στις συσκευασίες! Οι κλοπές απογειώθηκαν με αποτέλεσμα μια απώλεια εσόδων της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την Ισπανική Ένωση Παραγωγών και Διανομέων (AECOC).

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω του «εξαιρετικά ξηρού καιρού» στη Μεσόγειο. Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και δεν δείχνει «ενδείξεις χαλάρωσης», ανέφερε το USDA.

Γιατί αυξήθηκε το ελαιόλαδο

“…δυστυχώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, στην οποία το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που παράγεται μόνο σε μεσογειακές χώρες και χώρες που βρίσκονται στο αντίστοιχο γεωγραφικό πλάτος με την Ελλάδα” γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στους λόγους που ακριβαίνει το ελαιόλαδο είπε πως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, μερικώς η Τουρκία και με κάποιες σημαντικές ποσότητες και το Μαρόκο είχαν πολλές απώλειες στην παραγωγή τα προηγούμενα δύο χρόνια. Η Ελλάδα είχε τις μικρότερες το ελληνικό ελαιόλαδο έγινε στόχος εισαγωγών για τις άλλες χώρες που δεν είχαν μεγάλες ποσότητες. Άρα είχαμε πολλές εξαγωγές από τη χώρα μας σε ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να αυξηθεί η τιμή του ελαιόλαδου όχι μόνο για εμάς αλλά και για όλους τους υπόλοιπους.

Σχετικά με την αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε ότι δυστυχώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά στην οποία το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που παράγεται μόνο σε μεσογειακές χώρες και χώρες που βρίσκονται στο αντίστοιχο γεωγραφικό πλάτος με την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελαιόλαδο: Μύθοι και Αλήθειες | ΤΟ ΠΑΡΟΝ (paron.gr)

Παρήχθη λιγότερο ελαιόλαδο συνολικά στη Μεσόγειο, αλλά η ζήτηση δεν έπεσε, οι τιμές αναγκαστικά αυξήθηκαν.

Η κλιματική αλλαγή έχει σημαντική επίδραση στις θερμοκρασίες στο γεωγραφικό πλάτος των χωρών της μεσογείου που παράγουν ελαιόλαδο, αυτό σημαίνει ότι αλλάζει ο τρόπος καλλιέργειας και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μας συνοδεύσει τα επόμενα χρόνια.

Αλλάζει επίσης ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να ποτίζονται τα συγκεκριμένα δέντρα.

Αλλάζει επίσης ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να ποτίζονται τα συγκεκριμένα δέντρα. Δυστυχώς έχουμε μεγάλες ποσότητες νερού που θα είναι απαραίτητες για αυτές τις περιπτώσεις. Άρα αν έχουμε ανομβρία, θα έχουμε μικρότερη παραγωγή. Αυτό είναι κάτι που φοβάμαι.

Η προσαρμογή μας στην κλιματική αλλαγή είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει όλους στα επόμενα χρόνια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αλλαγές σε επίπεδο πλανητικό, δηλαδή σε επίπεδο γεωφυσικής και φυσικής ατμόσφαιρας, θα είναι κάτι το οποίο θα μας συντροφεύει για πάρα πολλά χρόνια, για γενιές.

Δεν είναι κάτι το οποίο είναι αντιμετωπίσιμο κανενός είδους μέτρα ή μέτρα, εκτός από το να προσέχουμε να μην χειροτερέψει η κατάσταση, οπότε δεν είναι πράγματα που πολλές φορές δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε ως κράτος γιατί οι διαπιστώσεις είναι καλές, αλλά το θέμα είναι τι κάνει μια κυβέρνηση σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε προφανώς είναι να δώσουμε έμφαση στην καινοτομία, σε νέες καλλιέργειες και στον τρόπο καλλιέργειας, έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγή με άλλους τρόπους πέρα από τους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής αυτή τη στιγμή που χρησιμοποιούνται. Όπως επίσης θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση στο ότι αφορά τουλάχιστον την αγορά στο να μην χρησιμοποιείται αυτή η πραγματικότητα και αυτή η σταδιακή αύξηση των τιμών ως αφορμή για κάποιους να κερδοσκοπούν εις βάρος του καταναλωτικού κοινού. Σίγουρα θα πληρώσουμε περισσότερο το ελαιόλαδο, αλλά ας μην το πληρώσουμε παραπάνω χωρίς λόγο.

paron.gr με πληροφορίες και απο το ertnews.gr

Ελαιόλαδο: Στα ύψη οι τιμές στην Ισπανία – Αντικλεπτικά στα μπουκάλια!


Σχολιάστε εδώ