Ανάν και Κραν Μοντανά!
–«Κρείττον εστί το σιγάν του λαλείν…»
Ο καθηγητής και πρώην υφυπουργός Χρήστος Ροζάκης είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, όταν, όμως, επιχειρεί πολιτικές εκτιμήσεις, μάλλον τα κάνει θάλασσα. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο κ. Ροζάκης είπε μεταξύ άλλων:
«Μοιραία, αυτό είναι ένα δεδομένο που, λυπάμαι που το λέω, αναμφίβολα παίζει ρόλο. Μην ξεχνάτε ότι η Κύπρος έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες τουλάχιστον για να λύσει το πρόβλημά της. Είναι το σχέδιο Ανάν και είναι και η πρόσφατη στο Κραν Μοντανά. Βέβαια στο Κραν Μοντανά είναι ευθύνη της Κύπρου το ότι δεν προχώρησε σε μία επίλυση, παρά το γεγονός ότι είχαν φτάσει πολύ κοντά σε αυτήν. Ως εκ τούτου, και εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε επ’ άπειρον να λυθεί το Κυπριακό προκειμένου να λύσουμε τα ελληνοτουρκικά».
Ο κ. Ροζάκης εμφανίζεται ανιστόρητος, να αγνοεί βασικές παραμέτρους αλληλοεπίδρασης του Κυπριακού με τα Ελληνοτουρκικά και τα Ευρωτουρκικά και συγχρόνως, ως θιασώτης της θεωρίας πολλών εκσυγχρονιστών και εθνομηδενιστών στην Αθήνα, θεωρεί ότι για τα πάντα στα ελληνοτουρκικά υπεύθυνοι είναι η Κύπρος και οι Κύπριοι, που δεν δέχονταν όποιο σχέδιο ειρήνευσης τους πλασάριζαν διαχρονικά. Μην ξεχνάμε ότι και για το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1964 βρέθηκαν οι απολογητές της Τουρκίας, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι έγινε «τυχαία» από την οργή που δήθεν προκάλεσε ο Μακάριος με τις συνταγματικές αλλαγές…
Λοιπόν, ας ενημερώσουμε τον κ. Ροζάκη: Πρώτα απ’ όλα, το Σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε με δημοκρατικό τρόπο, ο οποίος προβλεπόταν από το ίδιο το σχέδιο, το οποίο ακόμη και πρωτοετής φοιτητής διεθνών σχέσεων κατανοούσε ότι οδηγούσε σε διχοτομική λύση. Επίσης, όσον αφορά το Κραν Μοντανά, αν μελετούσε τα πρακτικά του ΟΗΕ, που δημοσιεύτηκαν πριν από δύο χρόνια, θα κατανοούσε ότι η Τουρκία οδήγησε τη διαδικασία σε ναυάγιο, καθώς, παρά τις μείζονες παραχωρήσεις του Νίκου Αναστασιάδη για την εσωτερική διακυβέρνηση, στο τέλος της ημέρας επέμεινε και για τη συνέχιση της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο νησί και κυρίως τη διατήρηση του συστήματος των εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος των εγγυητριών δυνάμεων.
Τώρα, αν ο κ. Ροζάκης νομίζει ότι μπορούν να προχωρήσουν τα Ελληνοτουρκικά χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, θα ήταν χρήσιμο να απαντήσει με ποιον τρόπο θα μπορούσαν η Ελλάδα και η Τουρκία, π.χ., να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες τους στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να έχει προηγηθεί λύση του Κυπριακού και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Ή, επίσης, τι θα έκανε η Ελλάδα στην ΕΕ, αν η Κύπρος, όπως είναι υποχρεωμένη, προέβαλε βέτο σε κάθε κίνηση αναβάθμισης των ευρωτουρκικών σχέσεων. Μήπως η σύσταση του κ. Ροζάκη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη να σπεύσει να υπερψηφίσει μια τέτοια απόφαση; Μερικές φορές, κύριε Ροζάκη, «κρείττον εστί το σιγάν του λαλείν».
Διαβάστε τα άρθρα της στήλης “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ