«Ξηλώνεται το πουλόβερ» της κυβέρνησης

«Ξηλώνεται το πουλόβερ» της κυβέρνησης

Βαρύ το κλίμα στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας

–Πιέζουν τον Κυρ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό

Αστοχίες, λάθη, αποτυχίες και καταστροφές. Σύγχυση και έλλειψη σχεδίου και συντονισμού. Παραιτήσεις – αποπομπές, διαμάχες και «φάλτσα» υπουργών. Απογοήτευση, γκρίνια και εσωστρέφεια.

Αυτός είναι σε γενικές γραμμές ένας σύντομος απολογισμός της κυβέρνησης πριν καν ολοκληρώσει τις πρώτες 100 ημέρες μετά τον διπλό εκλογικό θρίαμβο. Κοινή η διαπίστωση: Το… πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται! Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να κάνει ένα restart και να αφήσει πίσω τις… κακές μέρες!

Ο χρόνος που έχει μπροστά του επαρκεί, η κυβέρνηση διανύει μόλις τον τρίτο μήνα της δεύτερης τετραετίας. Το ερώτημα είναι αν οι συνθήκες και τα γεγονότα θα του το επιτρέψουν ή η κατάσταση θα αποδειχθεί στην πορεία μη αναστρέψιμη.

Η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ είναι η «χειρότερη» αφότου ανέλαβε πρωθυπουργός το 2019. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η καταστροφική θεομηνία «Daniel», θα ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη με… ύφος θριαμβευτή. Με εξασφαλισμένη την επενδυτική βαθμίδα, θα προχωρούσε στην εξαγγελία σειράς μεταρρυθμιστικών, νομοθετικών και άλλων, πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Μετά τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα, είναι υποχρεωμένος να περιοριστεί στην εξειδίκευση των μέτρων για τους πληγέντες και παράλληλα να απολογηθεί για τα λάθη και τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού, και όχι μόνο, που συνέβαλαν στην πρωτοφανή αυτή καταστροφή.

Υπό τον φόβο της γενικότερης παράλυσης, το Μέγαρο Μαξίμου πάγωσε τα σενάρια περί ανασχηματισμού, προκειμένου η προσοχή όλων να είναι επικεντρωμένη στην προώθηση (υλοποίηση) των μέτρων για τη στήριξη και την ανακούφιση των πληγέντων από τη θεομηνία. Σενάρια που είχαν φουντώσει μετά την παραίτηση (αποπομπή;) του Μ. Βαρβιτσιώτη από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας.

Με το όνομα του Β. Κικίλια να φιγουράρει πρώτο στη… σχετική λίστα. Μετά τη συνάντηση του τελευταίου με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το θέμα έκλεισε (προσωρινά ή μόνιμα θα δείξει) και με τη… σφραγίδα του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ταυτόχρονα, από το πρωθυπουργικό γραφείο τονίζεται ότι, αφενός, ο κ. Μητσοτάκης δεν λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ και, αφετέρου, ότι προέχουν οι αλλαγές στις δομές και όχι στα πρόσωπα. Η αναφορά αυτή αποτελεί προαναγγελία των αλλαγών στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του πλέγματος της Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο, οι πιέσεις που ασκούνται στον πρωθυπουργό από διάφορες πλευρές είναι σχεδόν ασφυκτικές, καθώς σχεδόν άπαντες του ζητούν να προχωρήσει σε έναν ευρύ ανασχηματισμό, με την απομάκρυνση των υπουργών που αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

Με βάση το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια κίνηση-έκπληξη, από το συγκεκριμένο μέτωπο τίποτα νεότερο δεν πρέπει να αναμένεται πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Δεδομένου δε ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου είναι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, ίσως οι εξελίξεις να καθυστερήσουν κι άλλο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ