Τι να προσέχουν οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας!

Τι να προσέχουν οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας!

Κινδυνεύουν από επιδημίες και μεταδοτικά νοσήματα

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Από επιδημίες και μεταδοτικά νοσήματα, όπως γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α, κορονοϊό, λεγεωνέλλα, νοσήματα που μεταδίδονται από τρωκτικά ή άλλα ζώα (λεπτοσπείρωση, ελονοσία, ιός Δυτικού Νείλου) αλλά και νοσήματα του αναπνευστικού κ.ά. κινδυνεύουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Ήδη στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά γαστρεντερίτιδας (κάποια από τα οποία νοσηλεύονται) και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους νοσηλευομένους κατέγραψαν επίσης την παρουσία σαλμονέλας, του εντεροπαθογόνου στελέχους Escherichia Coli (EPEC), καθώς και του ροταϊού.

Όπως συνέστησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα, με ναυτία, έμετο και διάρροια, καθώς και συμπτώματα απλού κρυολογήματος ή δερματικά εξανθήματα πρέπει να επισκέπτονται τις κατά τόπους υπηρεσίες υγείας. Το υπουργείο Υγείας έχει ενεργοποιήσει δύο τηλεφωνικές γραμμές για τους πολίτες των περιοχών που επλήγησαν: Καθημερινά, από τις 08:00 έως τις 20:00, μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2132161123 και 2132161124 για πληροφορίες σχετικά με θέματα δημόσιας υγείας και υγιεινής.

Στο μεταξύ, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα, με εγκύκλιό της, εφιστά την προσοχή του ιατρικού προσωπικού και των άλλων επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση και επιδημιολογική καταγραφή νοσημάτων, η εμφάνιση των οποίων ευνοείται από τα πλημμυρικά φαινόμενα, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων και της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες.

Η μετάδοση και η έγκαιρη αναγνώριση της λεπτοσπείρωσης
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο της κ. Καλύβα, το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα για την έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος) ή με λύσεις συνεχείας του δέρματος. Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνει έμμεσα, όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερά, κατάποση μολυσμένης τροφής).

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, ένεση επιπεφυκότων και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια. Στα εργαστηριακά κριτήρια για τη διάγνωση περιλαμβάνονται:

– Απομόνωση της λεπτόσπειρας από κλινικό δείγμα του ασθενούς.
– Ανίχνευση της λεπτόσπειρας σε κλινικό δείγμα με ανοσοφθορισμό.
– Αύξηση του τίτλου συγκολλητινών κατά της λεπτόσπειρας.
– Ανίχνευση αντισωμάτων IgM έναντι της λεπτόσπειρας στον ορό του ασθενούς.

Η λεπτοσπείρωση θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση ασθενών με αιφνίδια εμφάνιση πυρετού, ρίγη, υπεραιμία επιπεφυκότων, πονοκέφαλο, μυαλγίες και ίκτερο. Η λεπτοσπείρωση αποτελεί υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα που δηλώνεται στον ΕΟΔΥ.

Περαιτέρω, και δεδομένης της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας των επηρεαζόμενων περιοχών, βάσει των ειδικών καιρικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, το ερχόμενο διάστημα θεωρείται αναμενόμενη η διάγνωση περισσότερων κρουσμάτων που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η έγκαιρη ανίχνευση, η καταγραφή και η δήλωση ύποπτων ή/και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος, και μυκητιάσεις. Επιπλέον, δέον όπως ληφθεί μέριμνα καθώς, λόγω συνθηκών, δεν είναι απίθανη η πρόκληση δηγμάτων (τσιμπημάτων) από άγρια ή και οικόσιτα ζώα και ερπετά.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την υγειονομική φροντίδα ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι έγκυοι, άτομα με χρόνια νοσήματα, κινητικές ή άλλες δυσκολίες, άτομα τρίτης ηλικίας κ.ά.

Οι επαγγελματίες υγείας, ανεξάρτητα από τη δομή στην οποία υπηρετούν, συνιστάται να παρέχουν στον πληθυσμό της περιοχής οδηγίες προφύλαξης και προστασίας της υγείας και της ψυχικής υγείας, καθώς και να καθοδηγούν τους πολίτες με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ορθή και αποτελεσματική χρήση των υπηρεσιών υγείας.

Τι να προσέχουν οι κάτοικοι στις πλημμυρισμένες περιοχές
Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ειδικές οδηγίες για την κυκλοφορία των πολιτών σε πλημμυρισμένες περιοχές, οι οποίες αναλυτικά έχουν ως εξής:

• Μην εισέρχεστε, μην περπατάτε ή οδηγείτε σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
• Μην πλησιάζετε σε πλημμυρισμένες περιοχές που υπάρχουν στύλοι ηλεκτροδότησης ή ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει.
• Εάν χρειάζεται να εισέλθετε σε πλημμυρισμένες περιοχές, φορέστε γαλότσες και χρησιμοποιήστε ένα μακρύ ραβδί για να ελέγξετε το βάθος του νερού και να αποφύγετε αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάτω από το νερό.

Οδηγίες για τον καθαρισμό του σπιτιού
• Φορέστε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.
• Αν για την καθαριότητα χρησιμοποιήσετε λάστιχο ή νερό με πίεση, μπορεί να προκαλέσετε πιτσίλισμα, οπότε συστήνεται να φοράτε μάσκα προσώπου και γυαλιά αν είναι εφικτό.
• Συνιστάται απολύμανση των χώρων, όπου είναι εφικτό, με απολυμαντικό τύπου χλωρίνης η άλλο απολυμαντικό.
• Μετά το πέρας των εργασιών, πλύνετε τα ρούχα αυτά ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.
• Απομακρύνετε και πετάξτε από το σπίτι σας αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής κ.λπ.). Προσοχή, σε κάθε διαδικασία να φοράτε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.

Οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων
• Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητάς του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.
• Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.
• Πετάξτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
• Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες. Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν παρασύρει τρωκτικά και ερπετά από άλλες περιοχές, τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα ούρα των τρωκτικών μπορεί να επιμολύνουν το νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς.

Επισημάνσεις για την ασφάλεια των πολιτών
• Οι μεγάλες υδατοσυλλογές μπορεί να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης κουνουπιών, τα οποία μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν όχληση και ενδεχομένως νοσήματα, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου.
• Σε περίπτωση που έχετε τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές, αποφύγετε την έκθεσή τους σε νερό πλημμύρας, γιατί υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης.
• Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές εάν μπορεί να έχουν βραχεί. Ενεργοποιήστε τες μόνο όταν έχουν ελεγχθεί από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο.

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή
• Μην τα αφήνετε να παίζουν σε περιοχές με πλημμύρες.
• Πλένετε τα χέρια των παιδιών συχνά και πάντα πριν από τα γεύματα.
• Πλένετε τα παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από τα νερά της πλημμύρας με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Τα μαλακά παιχνίδια μπορούν να τοποθετηθούν σε ζεστό πλυντήριο (60°C).
• Οι γονείς με βρέφη που δεν είναι καλά, με διάρροια και έμετο, θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.
• Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, εάν αρρωστήσετε μετά από κατά λάθος κατάποση μολυσμένου νερού ή λάσπης, ιδιαίτερα εάν αναπτύξετε διάρροια, πυρετό ή κοιλιακό άλγος εντός δύο εβδομάδων από την επαφή με πλημμυρικά νερά ή λύματα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ