ΣΟΚ στις απώλειες ζωικού κεφαλαίου: 71.212 νεκρά ζώα από τη φονική πλημμύρα…

ΣΟΚ στις απώλειες ζωικού κεφαλαίου: 71.212 νεκρά ζώα από τη φονική πλημμύρα…

Κατά την παρέμβαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη στην τακτική ενημέρωση του Συντονιστικού στη Λάρισα τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ο αριθμός των νεκρών ζώων από την φονική πλημμύρα στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Για τα Αιγοπρόβατα: Έχουν δηλωθεί 71.212 νεκρά ζώα και μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 38.609 νεκρά ζώα.

Για τα χοιρινά: Έχουν δηλωθεί 20.326 νεκρά ζώα και μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 16.465 νεκρά ζώα.

Για τα βοοειδή: Έχουν δηλωθεί 6.136 νεκρά ζώα και μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 237 νεκρά ζώα.

Σημειώνεται, ότι η διαδικασία διενεργείται με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας ενώ η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του ρυθμού της διαδικασίας.

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός, σύμφωνα με το δελτίο παρακολούθησης ζημιών του ΕΛΓΑ, μέχρι σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 4 το πρωί για το φυτικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 5.162 δηλώσεις ζημιών και για το ζωικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 1.597 δηλώσεις.

Αναφορικά με τις δειγματοληψίες που διενεργούνται από το κινητό Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών και Νερών του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι δειγματοληψίες συνεχίζονται κανονικά και γίνονται προσπάθειες ο αριθμός των συνεργείων την επόμενη εβδομάδα να αυξηθεί στα τρία.

Επιπρόσθετα, δεδομένης της έκτακτης κατάστασης στην οποία περιήλθε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά από εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΦΕΤ λαμβάνει έκτακτα μέτρα άσκησης επισήμων ελέγχων οι οποίοι εστιάζονται σε:

–          σημεία παροχής – διανομής τροφίμων σε πλημμυροπαθείς.

–          χώρους υποδοχής και φιλοξενίας πλημμυροπαθών.

–          λειτουργούσες επιχειρήσεις τροφίμων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω έλλειψης βασικών υποδομών (π.χ. ενέργεια, ύδρευση κ.λ.π.).

–          διερεύνηση αναφορών/ καταγγελιών ως απόρροια της διαμόρφωσης των έκτακτων συνθηκών.

Οι παραπάνω έλεγχοι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ενιαίου σχεδιασμού της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και της προστασίας των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι, τα ελεγκτικά όργανα του ΕΦΕΤ θα επιχειρούν στην κατεύθυνση προληπτικών ελέγχων για τη προστασία της δημόσιας υγείας.

Φωτό αρχείου

Σχολιάστε εδώ