Οι καταστροφές και οι χρηματοδοτήσεις

Οι καταστροφές και οι χρηματοδοτήσεις


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, που κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές, δημιουργούν και σοβαρό θέμα σε οικονομικό επίπεδο για το σύνολο της χώρας.

Στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται το μεγαλύτερο κομμάτι του πλούσιου Θεσσαλικού Κάμπου, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της φετινής σοδειάς έχει καταστραφεί, εκτός από τις απώλειες σε ζώα, μηχανήματα και υποδομές, ιδιωτικές και δημόσιες. Μια πρόχειρη εκτίμηση εκτοξεύει το κόστος των αποζημιώσεων στα 2 δισ. ευρώ. Τα φερτά υλικά έχουν επηρεάσει σημαντικά και τη γονιμότητα των εδαφών, με σοβαρές επιπτώσεις για τις σοδειές και των επόμενων χρόνων.

Το σύνολο σχεδόν της φετινής σοδειάς για μια σειρά από σημαντικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι, τα κηπευτικά και πολλά φρούτα, έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ενδεικτικά, το 70% της εγχώριας παραγωγής βαμβακιού προέρχεται από τις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Οι αποζημιώσεις μόνο για τα αγροτικά προϊόντα πριν από το δεύτερο κύμα των πυρκαγιών και τις καταστροφικές πλημμύρες υπολογίζονταν στα 160 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον θα πρέπει να προστεθούν περίπου 120 εκατ. ευρώ ακόμα.

Δυστυχώς, οι αποζημιώσεις δεν πρόκειται να καλύψουν πλήρως τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες. Παράλληλα, οι απώλειες των σοδειών αναμένεται να φέρουν και ελλείψεις σε αγροτικά προϊόντα για τους καταναλωτές. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των τιμών και πλήγμα στο πορτοφόλι του μέσου καταναλωτή. Υπάρχουν όμως και σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει αμέσως χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης.
Όμως όλα τα χρήματα του ταμείου δόθηκαν στη Σλοβενία, καθώς και αυτή πριν από καιρό αντιμετώπισε σοβαρές καταστροφές.

Τώρα οι ελληνικές υπηρεσίες θα πρέπει να κάνουν καταγραφή και μέσα σε περίπου δέκα εβδομάδες να υποβάλουν αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το φετινό καλοκαίρι ήταν, από κάθε άποψη, από τα χειρότερα της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στις χρηματοδοτήσεις.

Ενός κακού μύρια έπονται…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ